Νέα πρόκληση: Εκπομπές μικροσωματιδίων εκτός εξάτμισης

Καθώς ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στους δρόμους της Ευρώπης αυξάνεται, μια πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνει ότι οι εκπομπές μικροσωματιδίων που δεν οφείλονται στις εξατμίσεις (PM)1 ενδέχεται να αυξηθούν.

Οι εκπομπές μικροσωματιδίων εκτός των καυσαερίων αποτελούν ένα ελάχιστα γνωστό αλλά αυξανόμενο μερίδιο εκπομπών από την οδική κυκλοφορία και έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Αυτά τα μικροσωματίδια προέρχονται κυρίως από τη φθορά των φρένων, των ελαστικών και του οδοστρώματος. Ενοχοποιούνται για αναπνευστικές λοιμώξεις, καρκίνο των πνευμόνων και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ γνωστοποιεί τις πληροφορίες σχετικά με τη φύση, τις αιτίες και τις συνέπειες των εκπομπών μικροσωματιδίων που δεν οφείλονται εξάτμιση. Προβάλλει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι εκπομπές αυτές μπορεί να εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ, με τίτλο “Εκπομπές μικροσωματιδίων οδικών μεταφορών μη οφειλομένων σε εξατμίσεις – Μια άγνωστη πρόκληση περιβαλλοντικής πολιτικής», δείχνει ότι τα ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες, που επιτρέπουν αυτονομία έως και 161 χιλιόμετρα, εκπέμπουν 11% έως 13% λιγότερα PM από τα συμβατικά οχήματα. Ωστόσο, τα βαρύτερα EV με εμβέλεια έως 483 χιλιόμετρα μπορεί να εκπέμπουν 3% έως 8% περισσότερα τέτοια μικροσωματίδια. Εάν συνεχιστεί η σημερινή τάση, η έκθεση προβλέπει ότι οι εκπομπές αυτές ίσως αυξηθούν κατά 53,5% έως το 2030.

Η μελέτη κατευθύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε μίγμα μέσων που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το -σε μεγάλο βαθμό αγνοημένο- περιβαλλοντικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της μελέτης του ΟΟΣΑ προτρέπουν τις κυβερνήσεις να μην απαλλάξουν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα από τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά να θεσπίσουν μια διαδικασία μέτρησης των εκπομπών που δεν προέρχονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων και να εφαρμόσουν αντίστοιχη χρέωση. Αυτό θα ενθάρρυνε τους αγοραστές να επιλέξουν ελαφρά οχήματα EV για να εξασφαλίσουν περιβαλλοντικά και φορολογικά οφέλη.


[1] Particulate Matter: λεπτά στερεά ή υγρά σωματίδια που προστίθενται στην ατμόσφαιρα μέσω διεργασιών στην επιφάνεια της γης. Τα σωματίδια περιλαμβάνουν σκόνη, καπνό, αιθάλη, γύρη και σωματίδια εδάφους.

Προηγούμενο άρθροΗ Volkswagen επεκτείνει σημαντικά την υποδομή φόρτισης
Επόμενο άρθροΣήμα απαλλαγής από το τέλος στάθμευσης για τα EV