Παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στην CES 2022, στο Las Vegas , η νέα BMW iX M60, η πρώτη BMW M που έχει σχεδιαστεί εξ αρχής για αμιγή ηλεκτροκίνηση.

Η BMW iX M60 συνδυάζει μία αυτοκινητιστική φιλοσοφία σταθερά προσανατολισμένη στη βιωσιμότητα με τη σχεδίαση ενός σύγχρονου Sports Activity Vehicle και συναρπαστικά, δυναμικά χαρακτηριστικά οδήγησης. Ως εκ τούτου ενσαρκώνει τα καλύτερα των τριών κόσμων – της BMW i, των μοντέλων BMW X και της BMW M GmbH. Με τεχνολογικά πλεονεκτήματα στους τομείς αυτοματοποιημένης οδήγησης, λειτουργικότητας και συνδεσιμότητας, η νέα BMW iX M60 ενσαρκώνει τη σύγχρονη έννοια της προηγμένης πολυτέλειας, των υψηλών επιδόσεων και του premium χαρακτήρα.

Η BMW iX M60 επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε μόλις 3,8 δευτερόλεπτα. Η πλούσια ισχύς που αποδίδει το ειδικό για τα μοντέλα Μ σύστημα ηλεκτροκίνησης συνεχίζεται στα υψηλά φορτία, με αποτέλεσμα η αύξηση της ταχύτητας να παραμένει επίσης σχεδόν σταθερή μέχρι την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τελική ταχύτητα των 250 km/h (κόφτης). Η αυτονομία της σύμφωνα με το πρότυπο WLTP φτάνει τα 566 χιλιόμετρα.

Η BMW iX M60[i] μαζί με την BMW i4 M50, ενσαρκώνει την είσοδο της μάρκας BMW M στην κατηγορία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων υψηλών επιδόσεων. Η εξαιρετική ισχύς και ο ακριβής έλεγχος του συστήματος ηλεκτρικής τετρακίνησης, μαζί με τον άμεσο έλεγχο ολίσθησης των τροχών βασισμένο σε ενεργοποιητή και μία τεχνολογία ανάρτησης που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αερανάρτηση και στους δύο άξονες που είναι ειδικά ρυθμισμένη για μοντέλα Μ με αυτόματο έλεγχο ύψους, διασφαλίζουν τη γνώριμη οδηγική εμπειρία, ευελιξία και ακρίβεια μιας BMW M.

Η BMW iX M60 κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του ομίλου στο Dingolfing. Το λανσάρισμα στην αγορά θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2022.

Ισορροπημένη αυτοκινητιστική φιλοσοφία, σπορ προσανατολισμός

Η φιλοσοφία της BMW iX αποτελεί την ιδανική βάση για ένα αμιγώς ηλεκτρικό SAV με χαρακτηριστικά υψηλών επιδόσεων. Η δομή του αμαξώματος, ο σχεδιασμός και η ρύθμιση του πλαισίου της BMW iX είναι τέλεια προσαρμοσμένα ώστε να πετυχαίνουν ένα κορυφαίο συνδυασμό οδηγικής άνεσης και σπορ συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία του αλουμινένιου πλαισίου τύπου space frame και η χρήση πλαστικού ενισχυμένου με ανθρακονήματα (CFRP) σε μέρη όπως η οροφή, τα πλαϊνά και το πίσω τμήμα, αποτελούν ένα ευφυές μίγμα υλικών που αυξάνει την ακαμψία, μειώνοντας ταυτόχρονα το βάρος. Η χρήση CFRP για τη μείωση του βάρους έχει μακρά παράδοση στην BMW M GmbH. Το ιδιαίτερα ελαφρύ high-tech υλικό έχει ήδη πετύχει θαυμάσια αποτελέσματα συνδυάζοντας αυξημένες επιδόσεις και μειωμένο βάρος στην BMW M3 CSL, που λανσαρίστηκε το 2003. Στη συνέχεια, η BMW M GmbH χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το CFRP για την κατασκευή αυτοκινήτων μαζικής παραγωγής. Σε πολλά από τα σημερινά αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων της BMW M GmbH, μία στάνταρ οροφή από ανθρακονήματα και άλλα υλικά από CFRP αποτελούν τμήμα της ευφυούς φιλοσοφίας που στόχο έχει τη μείωση του βάρους.

Οι επιδόσεις, η απόδοση και η αυτονομία της BMW iX M60 ωφελούνται επίσης από τα βελτιστοποιημένα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά, που της χαρίζουν συντελεστή οπισθέλκουσας (C) 0,26 σε Sport Mode. Η μπαταρία υψηλής τάσης τοποθετείται χαμηλά στο δάπεδο του αυτοκινήτου χαμηλώνοντας το κέντρο βάρους του οχήματος, το οποίο εξασφαλίζει ευέλικτη συμπεριφορά και ισορροπημένη κατανομή φορτίου στους άξονες. Γι’ αυτό τα χαρακτηριστικά επιδόσεων της BMW iX M60 δεν περιορίζονται μόνο στη συναρπαστική, αβίαστη επιτάχυνση αλλά και στην έξοχη δυναμική και στην ελεγχόμενη με ακρίβεια συμπεριφορά στις στροφές σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και σε συνθήκες εξαιρετικά σπορ οδήγησης. Τα άριστα ισορροπημένα χαρακτηριστικά οδήγησης χαρίζουν στην BMW iX M60 μία αίσθηση αυτοπεποίθησης και ευελιξίας σε όλες τις ταχύτητες. Επίσης, μπορεί να οδηγείται στα φυσικά όρια προσφέροντας στον οδηγό σαφή πληροφόρηση όπως κάθε BMW M.

Το πρώτο αυτοκίνητο της BMW M που βασίζεται στο νέο μελλοντικό σπονδυλωτό σύστημα

Η BMW iX M60 συνδυάζει τα τυπικά χαρακτηριστικά επιδόσεων M με την εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία του νέου μελλοντικού, σπονδυλωτού συστήματος του BMW Group στους τομείς αυτόνομης οδήγησης, λειτουργίας, συνδεσιμότητας και ψηφιακών υπηρεσιών. Αυτό δημιουργεί μία εμπειρία πολυτελούς κινητικότητας που είναι μοναδική σε σχέση με τις προτάσεις του ανταγωνισμού. Σε αυτό συνεισφέρει και η πλήρως επανασχεδιασμένη αρχιτεκτονική του εσωτερικού, που δημιουργεί μία αίσθηση γενναιόδωρης ευρυχωρίας.

Όπως και οι υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου, η BMW iX M60 περιλαμβάνει την πιο εκτεταμένη γκάμα στάνταρ εξοπλισμού που έχει προσφέρει ποτέ η BMW στον τομέα συστημάτων υποστήριξης οδηγού καθώς και πολυάριθμες καινοτομίες. Μία νέα γενιά αισθητήρων, ένα νέο πακέτο λογισμικού σε συνδυασμό με μια πλατφόρμα υψηλής υπολογιστικής ισχύος προσφέρουν επίσης σημαντικές δυνατότητες για συνεχή πρόοδο της αυτόνομης οδήγησης και των λειτουργιών στάθμευσης – με Επίπεδο λειτουργικότητας 3, μεσοπρόθεσμα.

Η τελευταία γενιά του συστήματος απεικόνισης και ελέγχου iDrive επεκτείνει την αλληλεπίδραση μεταξύ οδηγού και οχήματος, επιτρέποντας φυσικό διάλογο. Βασίζεται στο νέο λειτουργικό σύστημα BMW Operating System 8 και έχει σχεδιαστεί με ξεκάθαρη έμφαση στη λειτουργία μέσω αφής του BMW Curved Display και τη λεκτική επικοινωνία με τον εκτενώς αναβαθμισμένο προσωπικό ψηφιακό βοηθό – BMW Intelligent Personal Assistant. Οι ενημερώσεις λογισμικού από απόσταση (Remote Software Upgrades) προσφέρουν τη δυνατότητα εγκατάστασης νέων και βελτιωμένων λειτουργιών ‘over the air’ (ΟΤΑ). Το βασισμένο σε cloud σύστημα πλοήγησης BMW Maps και το Augmented Reality Video στην οθόνη ελέγχου διασφαλίζουν γρήγορο και ακριβή προγραμματισμό διαδρομής και άριστη καθοδήγηση στην κυκλοφορία. Η BMW iX είναι επίσης πρωτοπόρος στη μετάδοση δεδομένων με χρήση κινητού τηλεφώνου 5G και στην ενσωμάτωση του προσωπικού λογαριασμού κινητού στο όχημα με τη βοήθεια της Προσωπικής κάρτας eSIM.

Καθαρή σχεδιαστική γλώσσα, καινοτόμα αίσθηση χώρου, εξαιρετικά ολοκληρωμένος στάνταρ εξοπλισμός

Οι δυναμικές αναλογίες ενός σύγχρονου SAV, η αφαιρετική σχεδίαση και οι ακριβείς λεπτομέρειες είναι τα κύρια στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης που αναδεικνύουν την ξεχωριστή παρουσία της BMW iX M60. Οι μπλε δαγκάνες του σπορ συστήματος φρένων με λογότυπο M, το BMW Individual Titanium Bronze Exterior Line και τα λογότυπα M με νέο φινίρισμα High Gloss Black/Titanium Bronze στα εμπρός πλαϊνά πάνελ και το πίσω τμήμα του οχήματος επισημαίνουν τον υψηλών επιδόσεων χαρακτήρα της BMW iX M60. Αεροδυναμικές ζάντες 22 ιντσών σε αποκλειστική σχεδίαση Titanium Bronze διατίθενται προαιρετικά.

Το ευρύχωρο, υψηλής ποιότητας και πρωτοποριακά σχεδιασμένο εσωτερικό βοηθά τον οδηγό να παραμένει συγκεντρωμένος στην οδήγηση, προσφέροντας άνεση στο ταξίδι και την απόλαυση μιας προηγμένης πολυτέλειας. Καθίσματα πολλαπλών λειτουργιών με ενσωματωμένα προσκέφαλα, το μεγάλο BMW Curved Display, το εξαγωνικό τιμόνι και η ανθρακί επένδυση οροφής επιτείνουν την οδηγική απόλαυση. Η κατάργηση του κεντρικού τούνελ δημιουργεί πρόσθετο χώρο για τα πόδια και χώρο για αποθήκευση αντικειμένων καθώς και την εγκατάσταση μιας κεντρικής κονσόλας η οποία είναι σχεδιασμένη σαν έπιπλο υψηλής ποιότητας. Το προαιρετικό εσωτερικό Suite περιλαμβάνει καθίσματα, πίνακα οργάνων, κεντρική κονσόλα και επενδύσεις θυρών από φυσικό δέρμα, καθώς και επιφάνειες και χειριστήρια σε Gold Bronze. Ανεξάρτητα από την επιλεγμένη διάταξη απεικόνισης και το ενεργοποιημένο My Mode, ένα λογότυπο M εμφανίζεται στην αριστερή περιοχή της οθόνης πληροφοριών.

Ο αποκλειστικός χαρακτήρας της BMW iX M60 επιτείνεται από ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο επίπεδο στάνταρ εξοπλισμού. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει BMW Live Cockpit Professional και BMW Natural Interaction, που επιτρέπει τον έλεγχο λειτουργιών μέσω φωνητικών εντολών και χειρονομιών, το ηχοσύστημα Bowers & Wilkins Diamond Surround, BMW Laser Light, Comfort Access, Active Seat Ventilation για τον οδηγό και το συνοδηγό και Heat Comfort Package.

Ολιστική φιλοσοφία βιωσιμότητας

Η υπεύθυνη χρήση πόρων σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα και η μέγιστη μείωση του αποτυπώματος CO2 σε όλο τον προϊοντικό κύκλο ζωής εκφράζουν το πώς αντιλαμβάνεται και ορίζει η BMW i την μελλοντική πολυτελή κινητικότητα. Αυτή η ολιστική προσέγγιση εφαρμόζεται σταθερά στην εξέλιξη των οχημάτων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και στην παραγωγή της BMW iX M60. Η μάρκα BMW i συμβολίζει την οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα.

Το BMW Group προμηθεύεται το κοβάλτιο και το λίθιο που απαιτούνται για τις μπαταρίες υψηλής τάσης από ελεγχόμενες πηγές στην Αυστραλία και το Μαρόκο και στη συνέχεια τα παρέχει στους προμηθευτές κυψελών μπαταριών. Η σχεδιαστική αρχή των ηλεκτροκινητήρων επιτρέπει την αποφυγή χρήσης σπάνιων γαιών στους ρότορες των συστημάτων κίνησης. Επιπλέον, η εταιρεία προμηθεύεται αλουμίνιο που παράγεται με χρήση ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα.

Για την παραγωγή οχημάτων και την κατασκευή κυψελών μπαταριών χρησιμοποιείται 100% πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Μία υψηλή αναλογία δευτερογενούς αλουμινίου και επαναχρησιμοποιημένου πλαστικού συνεισφέρει επίσης στην πιο αποδοτική διαχείριση φυσικών πόρων για την παραγωγή της BMW iX. Στο εσωτερικό χρησιμοποιείται ξύλο με πιστοποίηση FSC, δέρμα επεξεργασμένο με εκχυλίσματα από φύλλα ελιάς και άλλα φυσικά υλικά. Μεταξύ άλλων, ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος χρησιμεύουν ως πρώτες ύλες για τις μοκέτες και τα πατάκια.


[i] συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 22,5 – 18,0 kWh/100 km κατά το πρότυπο WLTP, συνδυασμένες εκπομπές CO2 : 0 g/km

 

 

Προηγούμενο άρθροO Jim Rowan νέος CEO και πρόεδρος της Volvo Cars
Επόμενο άρθροΣυνεργασία Waymo και Zeekr για αυτόνομο όχημα