Μια σειρά από φουτουριστικά σχέδια μεταφοράς και κινητικότητας ήλθε στο επίκεντρο της CES 2020: από ένα αυτοκίνητο εμπνευσμένο από την επιστημονική φαντασία, ιπτάμενα ταξί και εφαρμογές αυτοκινήτου που ελέγχουν το σπίτι, μέχρι τις πιο πρακτικές λύσεις, όπως το διαφανές αλεξήλιο. Υπήρξε μεγάλη αφθονία προτάσεων που προκαλούσε τη φαντασία όσων είχαν την ευκαιρία να την επισκεφθούν.

Η Mercedes φέρνει το μέλλον των πολυτελών μεταφορών στο Χόλιγουντ

Αναμφισβήτητα, το αστέρι της έκθεσης ήταν το φουτουριστικό πρότυπο αυτοκίνητο Vision AVTR της Mercedes-Benz, που παρουσίασε το πρώτο βράδυ ο Ola Källenius, επικεφαλής της Daimler και της Mercedes-Benz.

Εμπνευσμένο από την φουτουριστική ταινία “Avatar” (και σχεδιασμένο σε συνεννόηση με τον σκηνοθέτη James Cameron), το ηλεκτρικό και πλήρως αυτόνομο όχημα αποτελεί σίγουρα χάρμα οφθαλμών. Μπορεί να μετακινηθεί πλαγίως σαν κάβουρας, δεν διαθέτει τιμόνι και έχει φολίδες αμφίβιου, ταπετσαρία από δέρμα vegan και μπαταρία που μπορεί να κομποστοποιηθεί.

Ο οδηγός τοποθετεί το χέρι του σε μια μονάδα ελέγχου, η οποία αναγνωρίζει τον κτύπο της καρδιάς και την αναπνοή του και το αυτοκίνητο ενεργοποιείται. Το Vision AVTR είναι απλώς ένα πρότυπο αυτοκίνητο, αλλά σκοπός του είναι να καταδείξει τι είναι δυνατόν από άποψη πολυτέλειας και βιωσιμότητας.

Η Sony εισέρχεται στην αγορά αυτοκινήτων

Η Sony εντυπωσίασε αποκαλύπτοντας το νέο της πρότυπο μοντέλο Vison-S.

Σχεδιασμένο σε συνεργασία με την Magna Steyr και τη Bosch, το όχημα ενσωματώνει εξοπλισμό απεικόνισης και ανίχνευσης, λογισμικό AI, τηλεπικοινωνίες, cloud computing και σύστημα ψυχαγωγίας. Η μορφή του μοιάζει με Tesla και διαθέτει συνολικά 33 εσωτερικούς και εξωτερικούς αισθητήρες που ανιχνεύουν και αναγνωρίζουν ανθρώπους και αντικείμενα και παρέχουν προηγμένη υποστήριξη οδήγησης.

Όπως αναμένεται από τη Sony, το Vision-S παρουσιάζει επίσης την ικανότητα της εταιρείας στην ηχητική ψυχαγωγία. Ένα 360 Reality Audio μετατρέπει το αυτοκίνητο σε μια αίθουσα ακρόασης υψηλού επιπέδου.

Τα ιπτάμενα ταξί θα έλθουν νωρίτερα από τα πλήρως αυτόνομα οχήματα

Πολλές ανακοινώσεις και πολλοί εκθέτες επικεντρώθηκαν στον κλάδο των μη επανδρωμένων εναέριων μεταφορών στη CES 2020 και αυτό ήταν το μήνυμα μιας ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε από τη Morgan Stanley. Ανέφερε:

“Κατά την άποψή μας, η εμπορική τάση για ιπτάμενα αυτοκίνητα είναι αναμφισβήτητα ισχυρότερη από ό,τι για χερσαία οχήματα πλήρους αυτονομίας”.

Για τον σκοπό αυτόν, η Uber συνεργάζεται με την start-up Joby Aviation, της Silicon Valley, για το λανσάρισμα μιας υπηρεσίας ιπτάμενων ταξί το 2023.

Η Bell Textron, που από μακρού ασχολείται με στρατιωτικά ελικόπτερα, διακήρυξε την πρόθεσή της να καταστεί η “Uber των αιθέρων”, προσελκύοντας τη φαντασία των συμμετεχόντων στη CES 2019 με ένα υβριδικό-ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί. Αυτή τη φορά, η εταιρεία παρουσίασε ένα λογισμικό mobility-as-a-service ονόματι AerOS, το οποίο προορίζεται να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της ψηφιακής της υποδομής.

At CES 2020, Bell revealed AerOS, a digital mobility platform that will give operators a 360° view into their aircraft fleet

Η Bell προβλέπει πως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα διαμένει σε αστικές περιοχές μέχρι το 2050 και λέει ότι η σημερινή υποδομή δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μετακίνησης.

Έλεγχος της κατοικίας από το αυτοκίνητο

Η Renault και η πάροχος συνδεσιμότητας ευφυούς κατοικίας, Otodo, συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη λύσης που επιτρέπει την αυτόματη και ασφαλή επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ αυτοκινήτων και συνδεδεμένων αντικειμένων στο σπίτι.

Το σύστημα θα είναι διαθέσιμο το 2020 σε όλα τα αυτοκίνητα της Renault που διαθέτουν το νέο της σύστημα πολυμέσων EASY LINK, συμπεριλαμβανομένων των νέων ZOE, Clio και Captur.

Οι χρήστες μπορούν να το ρυθμίσουν για να αυτοματοποιήσουν εργασίες ρουτίνας, χρησιμοποιώντας μια απλή εφαρμογή smartphone και μόλις γίνει αυτό θα μπορούν ταυτόχρονα να ελέγχουν διάφορα συνδεδεμένα αντικείμενα στο σπίτι τους μέσω του ταμπλό του οχήματος.

Έρχεται το εικονικό αλεξήλιο

Τα αλεξήλια στα οχήματα έχουν παραμείνει τα ίδια για σχεδόν 100 χρόνια, οπότε είναι καιρός να αλλάξουν και ακριβώς αυτό έκαναν οι μηχανικοί της Bosch.

Παρότι προστατεύουν απο τον ήλιο, τα συμβατικά αλεξήλια μπορούν επίσης να παρεμποδίσουν τη θέα του οδηγού. Έτσι, η Bosch δημιούργησε το “Εικονικό Αλεξήλιο” (Virtual Visor).

Με ενσωματωμένη οθόνη υγρών κρυστάλλων, λογισμικό κάμερας και αναγνώρισης προσώπου, το Virtual Visor συνδέει μια οθόνη LCD με μια κάμερα που ανιχνεύει την προβολή του ήλιου στο πρόσωπο του οδηγού. Αλγόριθμοι αναλύουν την εστίαση του βλέμματος του οδηγού και σκουραίνουν μόνο το τμήμα της οθόνης μέσω του οποίου το φως πέφτει στα μάτια του. Το υπόλοιπο της οθόνης παραμένει διαφανές.

Το Virtual Visor της Bosch έχει ήδη βραβευθεί με το Best of Innovation στη CES 2020.

Alexa, πλήρωσε το φυσικό αέριο” – ένας νέος τρόπος για τους οδηγούς στόλων να πληρώνουν τα καύσιμα

Διαθέτοντας μακρόχρονη παράδοση καινοτομίας στον ανεφοδιασμό, η ExxonMobil συνεργάζεται με τον πάροχο ηλεκτρονικών πληρωμών Fiserv για πληρωμή με χρήση του φωνητικού ελέγχου Alexa της Amazon.

Διαθέσιμη στις ΗΠΑ μέσα στο έτος, η συνεργασία αυτή θα επιτρέπει στους οδηγούς στόλων που διαθέτουν συσκευές με δυνατότητα Alexa και Echo Auto να λένε “Alexa, pay for gas”. Η νέα εμπειρία θα είναι αρχικά διαθέσιμη σε 11.500 σταθμούς Exxon και Mobil.

Οι συναλλαγές θα υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω του Amazon Pay και θα τροφοδοτούνται από μια πλατφόρμα ψηφιακού εμπορίου της Fiserv.

Επαναδημιουργία αστικών και μικρο-μεταφορών

Η Segway παρουσίασε δύο νέα προϊόντα μικρο-κινητικότητας στη CES 2020, το Segway S-Pod (φωτο ανωτέρω) και το Ninebot KickScooter Air T15.

Η εταιρεία ισχυρίζεται πως το νέο σκούτερ είναι το πιο συμπαγές, ελαφρύ και ενεργειακά αποδοτικό για κυκλοφορία σε περιβάλλον πόλης. Διαθέτει επίσης ένα αναγεννητικό σύστημα πέδησης, που σημαίνει πως η ενέργεια που παράγεται από την κύλιση συλλέγεται και διανέμεται όταν ο αναβάτης χρειάζεται ώθηση.

Το S-Pod σχεδιάστηκε για κλειστές περιοχές, όπως αεροδρόμια, θεματικά πάρκα και εμπορικά κέντρα. Πρόκειται για ένα αυτο-ισορροπημένο όχημα που ελέγχεται μέσω διαισθητικής υποβοηθητικής οθόνης πλοήγησης.

Νέα τεχνολογία Lidar που βλέπει καλύτερα από το ανθρώπινο μάτι

Βαπτίζοντας τα προϊόντα της με ονόματα κάποιων από τα πιο γνωστά πλάσματα του πλανήτη, το Cheetah και το Jaguar, η κατασκευάστρια αισθητήρων Lidar, Innovusion, αποκάλυψε το πιο προηγμένο της Lidar. Το “Falcon” χρησιμοποιεί λογισμικό αντίληψης τόσο προηγμένο, που ξεπερνά τις δυνατότητες του ανθρώπινου ματιού.

Τα συστήματα Lidar της Innovusion κατασκευάζονται συνδυάζοντας τους δικούς της ηλεκτρονικούς ανιχνευτές, προηγμένα οπτικά συστήματα και αλγόριθμους λογισμικού, αλλά εξακολουθούν να διατίθενται σε ανταγωνιστικές τιμές για συστήματα αυτοκινήτου ADAS που χρησιμοποιούνται ήδη σε αυτόνομα οχήματα 3ου Επιπέδου.

Η Blackberry και η Amazon συνεργάζονται για να κάνουν τα έξυπνα αυτοκίνητα εξυπνότερα

Η Blackberry ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Amazon για τη δημιουργία μιας ασφαλούς και έξυπνης πλατφόρμας λογισμικού εφαρμογών συνδεδεμένων οχημάτων.

Η πλατφόρμα συνδυάζει την ασφάλεια του λειτουργικού συστήματος πραγματικού χρόνου QNX της BlackBerry με τις υπηρεσίες IoT της AWS στο νέφος και το αυτοκίνητο. Οι κατασκευαστές συστημάτων αυτοκινήτων μπορούν να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα για ταχεία διάθεση στην αγορά καινοτόμων, συνδεδεμένων υπηρεσιών οχημάτων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν εξατομίκευση του πιλοτηρίου, ηχητική ρύθμιση οχημάτων, παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας του οχήματος και λύσεις ADAS.

Ο πρώτος αμφίδρομος φορτιστής EV στον κόσμο

Η εταιρεία ευφυούς φόρτισης Wallbox, παρουσίασε την πρώτη αμερικανική έκδοση του Quasar, του παγκοσμίως πρώτου αμφίδρομου φορτιστή EV οικιακής χρήσης, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία. Το προϊόν φορτίζει EV, αλλά μπορεί επίσης να επιστρέψει ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο ή ακόμα και να τροφοδοτήσει την κατοικία του χρήστη.

Αμφίδρομα σημεία φόρτισης διατίθεντο στο παρελθόν μόνο σε ακριβά, μεγάλα συστήματα σε σταθμούς στόλων. Η ομάδα μηχανικών της Wallbox βρήκε έναν τρόπο να καταστήσει αυτήν την εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνολογία διαθέσιμη στους πελάτες σε πολύ χαμηλότερη τιμή από ό, τι παλαιότερα.

Ο Quasar είναι επίσης συμβατός με συστήματα αποθήκευσης μπαταριών και ηλιακής ενέργειας και μπορεί να ελεγχθεί με μια εφαρμογή.

Προηγούμενο άρθροΤο νέο MINI Sidewalk Cabrio: διασκεδαστικό και εξωστρεφές
Επόμενο άρθροΤο Ducato κερδίζει το “Best motorhome base” για 13η χρονιά