Το Autonomous Atak Electric, ένα ηλεκτρικό λεωφορείο χωρίς οδηγό, παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση της τουρκικής εταιρείας Karsan Automotive, ηλεκτρικό λεωφορείο της οποίας κυκλοφορεί ήδη στη χώρα μας.

Το αυτόνομο επιπέδου 4 (SAE 4) ηλεκτρικό όχημα μήκους 8 μέτρων αναπτύχθηκε από κοινού από την Karsan και την εταιρεία τεχνολογίας ADASTEC με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία ειδικεύεται σε μια πλατφόρμα λογισμικού αυτόνομης οδήγησης.

Autonomous Atak Electric

Η ανάπτυξη του αυτόνομου συστήματος έγινε σε διάστημα μόλις ενός έτους για το ηλεκτρικό λεωφορείο που κυκλοφορεί ήδη στους ευρωπαϊκούς δρόμους και αναπτύχθηκε με τη συνεργασία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW. Η Karsan, όπως δήλωσε ο Okan Baş, CEO της εταιρείας, συνεργάζεται και με άλλες εταιρείες στον τομέα αυτό, όπως η Amazon και η Nvidia.

“Πραγματοποιήσαμε τις δοκιμές προσομοίωσης και επικύρωσης του οχήματος, το πρώτο πρωτότυπο του οποίου ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, στο εργοστάσιο Hasanaga στην Προύσα. Επιπλέον, λάβαμε την πρώτη παραγγελία μας από την BSCI”. Πρόκειται για εταιρεία τεχνολογίας στη Ρουμανία, η οποία παρήγγειλε ένα αυτόνομο Atak Electric για να το χρησιμοποιήσει στο βιομηχανικό πάρκο στην πόλη Ploiești.

Κατά την έναρξη της παρουσίασης ο Okan Baş αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και στην ανάγκη επέκτασης της ηλεκτροκίνησης για την αντιμετώπισή της αλλά και στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα που οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος και μπορούν να αντιμετωπισθούν με την ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης.

Το Atak Electric με ηλεκτροκινητήρα TM4 παρέχει ισχύ 230 kW και ροπή 2.500 Nm. Λειτουργεί με μπαταρίες Li-Ion της BMW 220 kWh που του επιτρέπουν αυτονομία 300 χιλιομέτρων. Φορτίζεται σε 5 ώρες με διπλούς φορτιστές AC ή σε 3 ώρες με ταχυφορτιστές DC, ενώ διαθέτει σύστημα πέδησης ανάκτησης ενέργειας. Είναι εφοδιασμένο με οθόνη αφής πολυμέσων 10.1 ιντσών, πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 12.3 ιντσών, εκκίνηση χωρίς κλειδί, θύρες USB και Wi-Fi-ready βάση.

Το εργοστάσιο της εταιρείας Karsan, Hasanağa, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του τον Οκτώβριο του 1999, αυτή τη στιγμή έχει την δυνατότητα κατασκευής 18.200 οχημάτων ετησίως. Το Hasanağa Plant, σχεδιασμένο με την δυνατότητα παραγωγής κάθε τύπου οχήματος, αυτοκίνητα, φορτηγά, μινι-βαν, λεωφορεία, βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Προύσας και καλύπτει στεγασμένο χώρο 90.000 τ.μ. σε συνολική επιφάνεια 206.000 τ.μ.

Στην Ελλάδα η MIETSEL Α.Ε. αντιπροσωπεύει τα 6μετρα, 8μετρα, 12μετρα και 18μετρα αστικά, υπεραστικά και τουριστικά μοντέλα λεωφορείων JEST, ATAK, STAR και CITYMOOD, που κατασκευάζει η Karsan. Τα μοντέλα αυτά, κινούνται με πετρέλαιο, αέριο CNG, ή είναι πλήρως ηλεκτροκίνητα με αυτονομία 300 χλμ, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας της Karsan με την BMW.

Φωτογραφίες: Karsan 

Προηγούμενο άρθροVolvo Cars – Geely Auto: συνεργασία όχι συγχώνευση
Επόμενο άρθροΝέα εταιρική ταυτότητα για την Peugeot