Ο τεχνολογικός γίγαντας Intel επεκτείνει την εστίασή του στην Κινητικότητα ως υπηρεσία (Mobility as a Service) με την εξαγορά της εφαρμογής αστικής κινητικότητας Moovit. Η Intel καταβάλλει περίπου 900 εκατ. δολάρια για τη Moovit.

Με αυτήν την εξαγορά η Intel δηλώνει πως θέλει να υποστηρίξει την εταιρεία της τεχνολογίας ADAS, Mobileye, ώστε να καταστεί πλήρης πάροχος κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένης της υπηρείας robotaxi, που προβλέπεται να εκτιμηθεί στα 160 δισ. δολάρια μέχρι το 2030. Ήδη σήμερα οι υπηρεσίες ADAS της Mobileye εξοπλίζουν σχεδόν 60 εκατομμύρια οχήματα με περισσότερους από 25 συνεργάτες στον κλάδο αυτοκινήτου. Μόλις κλείσει η συμφωνία, η Moovit θα ενταχθεί στη Mobileye, διατηρώντας παράλληλα την επωνυμία της και τις υπάρχουσες συνεργασίες της.

Τι είναι η Moovit

Η Moovit είναι μια εφαρμογή που προσφέρει προγραμματισμό πολυτροπικών μετακινήσεων συνδυάζοντας τις δημόσιες συγκοινωνίες, τις υπηρεσίες μικροκίνησης, το ride-hailing και τον διαμοιρασμό αυτοκινήτων. Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Ισραήλ το 2012 και έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες και υπηρεσίες σε 3.100 πόλεις σε 102 χώρες. Τους τελευταίους 24 μήνες, η Moovit σημείωσε επταπλάσια αύξηση χρηστών. Η Moovit παρέχει επίσης δεδομένα κυκλοφοριακής κίνησης σε τρίτους – συμπεριλαμβανομένων των Intel και Uber.

Η πρόσβαση στα δεδομένα αποτελεί τον νέο χρυσό

Με την εξαγορά της Moovit η Intel αυξάνει για άλλη μια φορά την πρόσβασή της σε τεράστια μεγέθη δεδομένων μεταφοράς, μετά την εξαγορά της Mobileye με 15 δισ. δολάρια πριν από μερικά χρόνια και πιο πρόσφατα την εξαγορά της εταιρείας τεχνολογίας AI Habana Labs με 2 δισ. δολάρια.

“Σκοπός της Intel είναι να δημιουργήσει τεχνολογία που αλλάζει τον κόσμο και εμπλουτίζει τη ζωή κάθε ατόμου και η ομάδα μας της Mobileye συμβάλλει σε αυτό καθημερινά”, δήλωσε ο Bob Swan, CEO της Intel. “Η τεχνολογία ADAS της Mobileye βελτιώνει ήδη την ασφάλεια εκατομμυρίων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν και η Moovit επιταχύνει τη δυνατότητά τους να φέρουν πραγματική επανάσταση στις μεταφορές – μειώνοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση και σώζοντας ζωές – ως πάροχος κινητικότητας πλήρους γκάμας”.

“Είμαστε ευτυχείς που θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Mobileye και θα φέρουμε επανάσταση στις νέες υπηρεσίες κινητικότητας”, δήλωσε ο Nir Erez, συνιδρυτής και CEO της Moovit. “Η κινητικότητα είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και, καθώς οι πόλεις γίνονται πιο πολυσύχναστες, η αστική κινητικότητα γίνεται δυσκολότερη. Συνδυάζοντας τις καθημερινές συνήθειες κινητικότητας και τις ανάγκες εκατομμυρίων χρηστών της Moovit με την υπερσύγχρονη, ασφαλή, προσιτή και φιλική προς το περιβάλλον μεταφορά που προσφέρουν τα αυτόνομα οχήματα, θα καταστήσουμε τις πόλεις καλύτερες προς το ζείν. Μοιραζόμαστε αυτό το όραμα και ανυπομονούμε να το κάνουμε πραγματικότητα ως τμήμα της Mobileye”.

“Η τεράστια παγκόσμια βάση χρηστών της Moovit, τα αποκλειστικά δεδομένα μεταφοράς, η παγκόσμια κοινότητα συντακτών, οι ισχυρές συνεργασίες με σημαντικούς συνεργάτες διακομιστών και οικοσυστημάτων κινητικότητας και η ομάδα υψηλής εξειδίκευσης την καθιστούν μια σοβαρή επένδυση”, δήλωσε ο καθηγητής Amnon Shashua, CEO της Mobileye. “Η Moovit είναι μια ισχυρή μάρκα που εμπιστεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Από κοινού, με τις μεγάλες δυνατότητες της Mobileye στη χαρτογράφηση και την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, θα επιταχύνουμε το χρονοδιάγραμμά μας για τον μετασχηματισμό του μέλλοντος της κινητικότητας”. “

Προηγούμενο άρθροMycarnow@Kosmocar, η νέα υπηρεσία αγοράς αυτοκινήτου
Επόμενο άρθροVolvo Cars: Αύξηση πωλήσεων αλλά μόνο στην Κίνα