Η Δανία πρότεινε την απαγόρευση πώλησης νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων από το 2030 και υβριδικών από το 2035, συμμετέχοντας στις διεθνείς προσπάθειες  για την προώθηση ηλεκτρικών οχημάτων μόνο, ώστε να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση της Δανίας είχε δεχθεί κριτική για την αύξηση του φόρου επί των ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2016, με αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων άνω του 3% όλων των καινούργιων αυτοκινήτων, αλλά τώρα σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα ενός αυξανόμενου αριθμό χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Reuters.

“Είναι μια μεγάλη φιλοδοξία που θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Αλλά ακριβώς γι ‘αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε “, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Δανίας Lars Lokke Rasmussen στο κοινοβούλιο στις 9 Οκτωβρίου. Το σχέδιο απαιτεί την κοινοβουλευτική έγκριση για να γίνει νόμος και θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Η Βρετανία και η Γαλλία υποσχέθηκαν να απαγορεύσουν νέα αυτοκίνητα βενζίνης και πετρελαίου από το 2040, μια κίνηση που θα μπορούσε να πλήξει τους παραγωγούς πετρελαίου και να μετατρέψει την αγορά του αυτοκινήτου σεε ένα γενναίο νέο κόσμο ηλεκτρικών οχημάτων όπου αγωνίζονται να προσαρμοστούν οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στη Σουηδία, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελούν περισσότερο από το 7% όλων των νέων πωλήσεων αυτοκινήτων, ενώ περισσότερο από το ήμισυ όλων των νέων αυτοκινήτων στη Νορβηγία είναι ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα.

Image: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Προηγούμενο άρθροΤα Fiorino και Doblo Cargo με άτοκο χρηματοδοτικό πρόγραμμα
Επόμενο άρθροGAC: πραγματική πρόκληση ή ψευδαίσθηση;