Η bp, που δεν σταματά να μας ξαφνιάζει το τελευταίο διάστημα, συμφώνησε στην πώληση της δραστηριότητας πετροχημικών της στην INEOS, μια εταιρεία με την οποία είχε και άλλες συναλλαγές στο παρελθόν.

Η συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τα οικονομικά της bp, η οποία αφενός μετασχηματίζεται και αφετέρου επιτυγχάνει το στόχο της αποεπένδυσης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της bp, συμφώνησε να πουλήσει την παγκόσμια δραστηριότητα πετροχημικών της (αρωματικές ενώσεις, ακετυλικά και συναφείς παγκόσμιες δραστηριότητες) στην INEOS έναντι συνολικού ποσού 5 δισ. δολαρίων, υπό την επιφύλαξη των κανονιστικών εγκρίσεων. Η συμφωνία πώλησης, επόμενο στρατηγικό βήμα αναδημιουργίας της bp, θα ενισχύσει περαιτέρω τον ισολογισμό της και θα επιτύχει τον στόχο συμφωνιών αποεπένδυσης ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η INEOS θα προκαταβάλει στην bp 400 εκατ. δολάρια και θα καταβάλει άλλα 3,6 δισ. δολάρια με την ολοκλήρωσή της. Ένα επιπλέον δισεκατομμύριο δολάρια θα καταβληθεί αργότερα σε τρεις ξεχωριστές δόσεις των 100 εκατ. τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2021, με τα υπόλοιπα 700 εκατ. έως το τέλος Ιουνίου 2021. Με την επιφύλαξη κανονιστικών και άλλων εγκρίσεων, η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

Ο Bernard Looney, CEO της bp δήλωσε: “Στρατηγικά, η αλληλεπικάλυψη με την υπόλοιπη bp είναι περιορισμένη και θα χρειάζονταν σημαντικά κεφάλαια για να αναπτύξουμε αυτές τις δραστηριότητες. Καθώς επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μια πιο εστιασμένη, πιο ολοκληρωμένη bp, παρουσιάζονται άλλες ευκαιρίες που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τη μελλοντική μας πορεία. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα ακόμα σκόπιμο βήμα στην οικοδόμηση μιας bp που θα μπορεί να ανταγωνιστεί και να πετύχει στον ενεργειακό μετασχηματισμό”.

Η INEOS είναι κορυφαία παγκόσμια εταιρεία χημικών προϊόντων με δίκτυο που εκτείνεται σε περισσότερες από 180 τοποθεσίες σε 26 χώρες και απασχολεί περίπου 22.000 εργαζόμενους παγκοσμίως. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ξεκινώντας από το 1995 η ΙΝΕΟΣ έχει εξαγοράσει μια σειρά επιχειρήσεων από την bp, ιδιαιτέρως την Innovene, θυγατρική της bp, της οποίας η εξαγορά ανήλθε στα 9 δισ. δολάρια το 2005 και η οποία συγκέντρωνε την πλειονότητα των τότε χημικών περιουσιακών στοιχείων της bp και δύο διυλιστήρια.

Με τη συμφωνία αυτή η bp έχει πλέον προχωρήσει σε αποεπενδύσεις και άλλες μεταβιβάσεις 15 δισ. δολαρίων από το 2019 και το 2020 έως σήμερα, ποσό που αρχικά αναμενόταν να επιτευχθεί στα μέσα του 2021.

Ο Brian Gilvary, CFO της bp, δήλωσε: “Με την ανακοίνωση, επιτύχαμε τον στόχο των 15 δισ. δολαρίων συμφωνιών αποεπένδυσης ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, καταδεικνύοντας το εύρος και την ποιότητα των διαθέσιμων επιλογών μας”.

Συνολικά, οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στη συναλλαγή απασχολούν σήμερα 1.700 εργαζόμενους παγκοσμίως. Αυτό το προσωπικό θα μετατεθεί στην INEOS μετά την ολοκλήρωση της πώλησης.

 

Προηγούμενο άρθροΚέντρο Προσθετικής Κατασκευής από το BMW Group
Επόμενο άρθροΤο Groupe PSA στην ασφάλιση συνδεδεμένων αυτοκινήτων