Η αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ για τον COVID-19

Η αυτοκινητοβιομηχανία σε ολόκληρη την ΕΕ διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην καταπολέμηση του COVID-19, χρησιμοποιώντας τους πόρους της για την κατασκευή του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού, διαθέτοντας εργαζόμενους και δωρίζοντας οχήματα, προμήθειες και χρήματα.

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) έκανε μια επισκόπηση ορισμένων από τις βασικές δράσεις που ανέλαβαν τα μέλη της – οι 16 μεγαλύτεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών, βαν και λεωφορείων της Ευρώπης.

Παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού και προμηθειών

Υπήρξε παγκόσμια έλλειψη κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους αναπνευστήρες που βοηθούν τους ασθενείς με COVID-19 να αναπνεύσουν όταν καταρρέουν οι πνεύμονές τους. Η αυτοκινητοβιομηχανία προσέφερε την τεχνογνωσία και τις εγκαταστάσεις τηςς προς αύξηση των προμηθειών τέτοιων σωστικών συσκευών.

  • Σε συνεργασία με νοσοκομεία και υγειονομικές αρχές, οι κατασκευαστές οχημάτων σχεδίασαν και ανέπτυξαν πρότυπους αναπνευστήρες.
  • Ορισμένα μέλη της ACEA κατασκευάζουν αναπνευστήρες ή / και ανταλλακτικά στις εγκαταστάσεις τους.
  • Άλλοι αποσπούν εργατικό δυναμικό στα εργοστάσια των κατασκευαστών αναπνευστήρων για να τους βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής προς κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.
  • Πολλοί κατασκευαστές οχημάτων έχουν επαναρυθμίσει τρισδιάστατους εκτυπωτές και ρομποτικές μηχανές, που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, για να εκτυπώσουν χειρουργικές μάσκες και ασπίδες προσώπου.

Δωρεές ιατρικού εξοπλισμού και προμηθειών

Μέλη της ACEA προέβησαν σε δωρεές ιατρικών προμηθειών και άλλων βασικών εξοπλισμών σε όσους τα χρειαζόντουσαν περισσότερο, κυρίως σε επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου πρώτης γραμμής.

  • Αυτό περιλαμβάνει απινιδωτές, σύνεργα πρώτων βοηθειών, απολυμαντικά, κινητά τηλέφωνα, καθώς και προστατευτικά ρούχα όπως γάντια, γυαλιά και μάσκες προσώπου υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούνται στα βαφεία τους.
  • Προσφέρουν επίσης δωρεάν ανταλλακτικά οχημάτων. Για παράδειγμα, οι κινητήρες υαλοκαθαριστήρων που συνήθως εξοπλίζουν φορτηγά δωρίζονται σε πανεπιστήμια για την ανάπτυξη νέων τύπων αναπνευστήρων.

Παροχή οχημάτων και υλικοτεχνική υποστήριξη

Προκειμένου να διασφαλιστεί η κινητικότητα των εργαζομένων και εθελοντών επειγόντων περιστατικών πρώτης γραμμής (ειδικά σε περιοχές όπου οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν σταματήσει), μέλη της ACEA προμήθευσαν οχήματα – συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, βαν, ασθενοφόρων και ακόμα και ηλεκτρικών σκούτερ. Πολλοί κατασκευαστές παρέχουν επίσης υλικοτεχνική υποστήριξη.

  • Εκτός από την παροχή οχημάτων σε νοσοκομεία και στον Ερυθρό Σταυρό, πολλοί τα παρέχουν επίσης σε φαρμακεία και παντοπωλεία για να διασφαλίσουν την παράδοση των απαραίτητων φαρμάκων και τροφίμων.
  • Ορισμένα εργοστάσια δάνεισαν αποθήκες ή χώρους στάθμευσης, καθώς και περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα στις τοπικές υγειονομικές αρχές.
  • Έχουν επίσης παραχωρηθεί εγκαταστάσεις για δημιουργία κέντρων δοκιμών κορωνοϊού.
  • Παρέχεται δωρεάν οδική βοήθεια σε υγειονομικό προσωπικό και σε προσωπικό δημόσιας υποστήριξης.

Άλλες μορφές υποστήριξης

Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα υποστήριξης εκ μέρους του κλάδου, είτε οικονομικά, είτε σε είδος:

  • Έχουν γίνει χρηματικές δωρεές, είτε απευθείας σε νοσοκομεία, είτε σε αρχές για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού.
  • Ορισμένες εταιρείες αποσπούν εργαζόμενους με ιατρικές γνώσεις, αμείβοντάς τους πλήρως, ώστε να μπορούν εθελοντικά να βοηθήσουν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Οι εταιρείες καλούν επίσης σε αιμοδοσία, λόγω ελλείψεων στα τοπικά νοσοκομεία

Προηγούμενο άρθροΜοναδικοί χρωματισμοί για την Alfa Romeo Giulia GTA
Επόμενο άρθροDaimler: 37,2 δισ. ευρώ έσοδα, πωλήσεις 644.300 οχημάτων