Η ACEA συζητά με τον F. Timmermans για το CO2

Στο πλαίσιο της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA), οι CEO των αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τον Frans Timmermans, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές CO2.

“Οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ και η αυτοκινητοβιομηχανία συμμερίζονται το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050”, δήλωσε ο Oliver Zipse, Πρόεδρος της ACEA και Πρόεδρος και CEO της BMW. «Αλλά η Πράσινη Συμφωνία πρέπει να ανταποκριθεί στην ονομασία της. Χρειαζόμαστε μια πραγματική «συμφωνία» μεταξύ της βιομηχανίας και των κυβερνήσεων της ΕΕ προς επίτευξη του πρωταρχικού στόχου μείωσης εκπομπών CO2 στον τομέα των μεταφορών. Γι’ αυτό το σκοπό, κάθε διαθέσιμη τεχνολογία πρέπει να παίξει το ρόλο της».

«Παρέχουμε ταχύτατα την απαραίτητη τεχνολογία στην αγορά και δεσμευόμαστε να φέρουμε περισσότερα οχήματα μηδενικών εκπομπών. Αλλά πρέπει οι κυβερνήσεις να ανταποκριθούν με την ίδια ταχύτητα στο θέμα των υποδομών φόρτισης και ανεφοδιασμού που απαιτούνται για την τροφοδοσία τους. Είμαστε ευτυχείς που ο κ. Timmermans αναγνώρισε πως αυτά τα θέματα είναι αλληλένδετα», συμπλήρωσε ο κ. Zipse.

Από την πλευρά του ο Frans Timmermans δήλωσε: «Πρέπει να μεταβούμε σε μεταφορές μηδενικών εκπομπών το συντομότερο δυνατόν. Αποτελεί τεράστια πρόκληση, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο αυτό. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είναι καινοτόμοι και έμπειροι στην παραγωγή οικονομικά προσιτών αυτοκινήτων. Οι πολιτικές μας θα σχεδιαστούν προς υποστήριξη της μετάβασης: αυστηρότεροι κανόνες εκπομπών προς ενίσχυση της απορρόφησης καθαρών οχημάτων και επενδύσεις σε υποδομές φόρτισης και παραγωγής μπαταριών για υποστήριξη της ήδη ταχείας ανάπτυξης. Η σωστή διαχείριση της μετάβασης θα παίξει καίριο ρόλο. Και από κοινού θα καταστήσουμε την ηλεκτρική οδήγηση προσβάσιμη σε όλους».

Η συνάντηση μεταξύ της ACEA και του κ. Timmermans πραγματοποιήθηκε πριν από την επικείμενη αναθεώρηση του Κανονισμού CO2 για αυτοκίνητα και βαν και την Οδηγία Εναλλακτικών Υποδομών Καυσίμων (AFID).

Προηγούμενο άρθροΗλεκτρισμός χωρίς CO2 για την Mercedes-Benz
Επόμενο άρθρο44 λεωφορεία Irizar ie για τη Βουλγαρία