Ο CEO της Tesla, Elon Musk, δήλωσε πως η εταιρεία του θα λανσάρει τα πρώτα της αυτόνομα ταξί στους δρόμους των ΗΠΑ του χρόνου, προσθέτοντας πως η Tesla θα κατασκευάσει πιθανώς αυτοκίνητα χωρίς τιμόνι ή πεντάλ μέχρι το 2021.

Σύμφωνα με τον κ. Musk, ένα νέο μικροκύκλωμα που αναπτύχθηκε από την Samsung Electronics  και μια αλλαγή στον δικό της υπολογιστή αυτόνομης οδήγησης το καθιστούν δυνατό. Προηγουμένως, η Tesla χρησιμοποιούσε έναν υπολογιστή Nvidia.

Μένει να δούμε αν η Tesla, που συνηθίζει να μη τηρεί πάντα τις προθεσμίες που θέτει η ίδια, θα τηρήσει αυτό το ορόσημο ή όχι.

Άσκοπες οι προσπάθειες των ανταγωνιστών;

Ο κ. Musk επιτέθηκε στους ανταγωνιστές που βασίζονται στην τεχνολογία lidar για την αυτόνομη οδήγηση. “Η lidar αποτελεί άσκοπη προσπάθεια”, είπε. “Όποιος βασίζεται στη lidar είναι καταδικασμένος.” Αντ΄αυτής, η Tesla βασίζεται σε ένα συνδυασμό κάμερας και ραντάρ.

Το αμερικανικό περιοδικό Consumer Report προειδοποιεί για τους τολμηρούς ισχυρισμούς της Tesla: “Οι ισχυρισμοί σχετικά με τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης και ασφάλειας της Tesla δεν υποστηρίζονται από στοιχεία και φαίνεται πως η σημερινή παρουσίαση είχε να κάνει περισσότερο με τους επενδυτές παρά με την ασφάλεια των καταναλωτών”.

Υπενθυμίζεται ότι τα επίπεδα αυτόνομης οδήγησης είναι τα εξής:

  • Επίπεδο 0: Καμία αυτοματοποίηση
  • Επίπεδο 1: Υποστήριξη οδηγού (π.χ. υποστήριξη πέδησης)
  • Επίπεδο 2: Μερική αυτοματοποίηση (π.χ. σύστημα ελέγχου ταχύτητας πλοήγησης)
  • Επίπεδο 3: Αυτοματοποίηση υπό όρους (το όχημα καταγράφει το περιβάλλον, αλλά ο οδηγός πρέπει να είναι σε θέση να παρέμβει στιγμιαία, πολλοί κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει πως θέλουν να παραλείψουν αυτό το επίπεδο, καθώς το θεωρούν πολύ επικίνδυνο)
  • Επίπεδο 4: Υψηλός αυτοματισμός (το όχημα οδηγεί αυτόνομα, αλλά ο οδηγός έχει την επιλογή να ελέγχει το όχημα)
  • Επίπεδο 5: Πλήρης αυτοματισμός (ο οδηγός δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να ελέγχει το όχημα)
Προηγούμενο άρθροΗ Mazda επιστρέφει στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΗ Toyota AI Ventures εγκαινιάζει νέο Fund 100 εκατ. δολαρίων