Tο BMW Group προχώρησε στο επόμενο στάδιο εξέλιξης του συστήματος BMW iDrive. Μια νέα αρχική οθόνη με σαφή διάταξη των λειτουργιών διευκολύνει τη χρήση του BMW Curved Display.

Η φιλοσοφία QuickSelect του συστήματος προσφέρει επιπρόσθετα μια βελτιωμένη δομή μενού που είναι εμπνευσμένη από ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης. Το νέο BMW iDrive είναι ζωτικής σημασίας καθώς εξασφαλίζει την συγκέντρωση και ασφάλεια του οδηγού πίσω από το τιμόνι εμφανίζοντας τις σωστές πληροφορίες στο σωστό σημείο. Το νέο σύστημα BMW iDrive θα εισαχθεί σταδιακά στα τρέχοντα μοντέλα1)2) κατά τη διάρκεια του 2023.

«Σήμερα, το BMW iDrive είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό σύστημα ελέγχου και λειτουργίας – είναι ένας ψηφιακός κόσμος εμπειριών που επιτρέπει στον άνθρωπο και το αυτοκίνητο να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν πληροφορίες», επισημαίνει ο Stephan Durach, Ανώτερος Αντιπρόεδρος του BMW Group, τομέας Ανάπτυξη Συνδεδεμένης Εταιρείας. «Όπως είπαμε στην Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων στο Λας Βέγκας τον Ιανουάριο του 2023, βελτιώνουμε συνεχώς τη σχετική εμπειρία χρήστη με βάση την τελευταία διαθέσιμη τεχνολογία». Αυτό μεταφράζεται σε μία ευρύτερη προσφορά ψηφιακού περιεχομένου για ενημέρωση και ψυχαγωγία, συντομότερους κύκλους ενημέρωσης λειτουργιών, καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τα σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και βελτιωμένη πρόσβαση σε μία σειρά από συγκεκριμένες διαδικτυακές υπηρεσίες.

Με το νέο γραφικό περιβάλλον και τη βελτιστοποιημένη δομή του μενού, το BMW iDrive, μελλοντικά, θα εστιάζει ακόμη πιο ξεκάθαρα στην αλληλεπίδραση μέσω της οθόνης αφής και της φυσικής γλώσσας. Η κυρτή οθόνη BMW Curved Display θα συνεχίσει να χρησιμεύει ως σημείο αλληλεπίδρασης για την πολυαισθητηριακή εμπειρία του BMW iDrive.

Νέα αρχική οθόνη εμφανίζει τις λειτουργίες σε ένα μόνο επίπεδο και επιτρέπει ταχεία πρόσβαση

Η επόμενη γενιά του BMW iDrive μετατρέπει την αρχική οθόνη του BMW Curved Display σε ένα μόνιμα ορατό περιβάλλον εργασίας χρήστη. Εδώ μπορούν επίσης να εμφανίζονται ανά πάσα στιγμή άλλα γραφικά με δυνατότητα ατομικής διαμόρφωσης εναλλακτικά, αντί της προβολής χάρτη του συστήματος πλοήγησης.

Η νέα αρχή zero-layer σημαίνει ότι όλες οι σχετικές λειτουργίες και πληροφορίες εμφανίζονται σε ένα μόνο επίπεδο, καθιστώντας δυνατή την επιλογή μιας επιθυμητής λειτουργίας χωρίς να απαιτείται η χρήση ενός υπομενού. Αντί αυτού, τα live widgets εμφανίζονται σε κάθετη διάταξη στην πλευρά του οδηγού στο περιβάλλον εργασίας χρήστη. Αυτά τα εικονίδια λειτουργιών μπορούν να επιλέγονται με μια κίνηση του δακτύλου (swipe) και επίσης να διαμορφώνονται μεμονωμένα. Η λειτουργία QuickSelect καθιστά δυνατή την άμεση επιλογή προγραμμάτων ψυχαγωγίας, λιστών επαφών και ρυθμίσεων του οχήματος, την έναρξη επικοινωνίας με τον προσωπικό βοηθό BMW Intelligent Personal Assistant ή την ενεργοποίηση άλλων επιλογών μενού, όλα με το άγγιγμα. Και αφού επιλεγούν οι σχετικές ρυθμίσεις, ένα γρήγορο άγγιγμα του εικονιδίου home στο κάτω άκρο της οθόνης αρκεί για να επιστρέψετε στην αρχική οθόνη.

Η BMW επικεντρώνεται στις σημερινές συνήθειες χειρισμού και προσφέρει μια εμπειρία χρήσης που ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα της μάρκας

Κατά συνέπεια, η φιλοσοφία λειτουργίας του νέου BMW iDrive ευθυγραμμίζεται με τις συνήθειες των χρηστών όπως έχουν καθιερωθεί με τις σημερινές ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης. Η νέα, επίπεδη δομή του μενού καθιστά την ενεργοποίηση των λειτουργιών και τις ρυθμίσεις πολύ πιο γρήγορες και απλές. Ταυτόχρονα, το σύστημα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στον εμπλουτισμό της οδηγικής εμπειρίας σε μια BMW. Το ψηφιακό περιεχόμενο – όπως και το BMW Curved Display – είναι σχεδιασμένο για να ενισχύει την εστίαση του οδηγού για την οποία φημίζεται η BMW. Το BMW iDrive παρέχει τις σωστές πληροφορίες στο σωστό σημείο και την κατάλληλη στιγμή.

Για να διασφαλίζεται η διαισθητική αλληλεπίδραση κατά την οδήγηση, το γραφικό περιβάλλον και η δομή του μενού υιοθετούν μια διάταξη που αναπτύχθηκε από το BMW Group Design, η οποία είναι τόσο συνεπής όσο και χαρακτηριστική της μάρκας. Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες μπορούν να απολαμβάνουν ανά πάσα στιγμή μια χαρακτηριστική εμπειρία χρήστη BMW.

Το BMW Operating System 8.5 και το BMW Operating System 9 θέτουν τα θεμέλια

Το νέο BMW iDrive με QuickSelect αποτελεί περαιτέρω εξέλιξη του BMW Operating System 8 που τοποθετείται στα τρέχοντα μοντέλα BMW με BMW Curved Display και βασίζεται στις νέας γενιάς infotainment των κεντρικών μονάδων, που είναι επίσης υπεύθυνες για την επεξεργασία γραφικών.

Το νέο BMW Operating System 8.5 θα εισαχθεί σταδιακά σε όλες τις σειρές μεσαίων, executive και πολυτελών μοντέλων1) της BMW. Θα συνεχίσει να βασίζεται στο Linux και θα συνδυάζεται με τη μεγαλύτερη έκδοση του BMW Curved Display.

Αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται η ψηφιακή εμπειρία στο ειδικό BMW Curved Display των compact μοντέλων 2) με το νέο λειτουργικό σύστημα BMW Operating System 9, βασισμένο στο λογισμικό Android Open Source Project.

Η μετάβαση από το pushturn και press στο swipetap και τη φυσική γλώσσα

Όταν το σύστημα BMW iDrive παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2001 με τη νέα BMW Σειρά 7, ο κύριος σκοπός του ήταν να χρησιμοποιεί μία οθόνη και ένα διαδραστικό στοιχείο για όσο το δυνατόν περισσότερες λειτουργίες, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των κουμπιών, των χειριστηρίων και των οθονών. Το BMW iDrive Controller κατέστη με τον τρόπο αυτό μια συσκευή γενικού ελέγχου, όπως την γνωρίζαμε από το ποντίκι (mouse) του υπολογιστή. Η κύλιση και το κλικ σε μια επιφάνεια εργασίας έγιναν στρίψιμο (turn), πίεση (push) και πάτημα (press) σε ένα αυτοκίνητο – διαισθητικά και με ελάχιστη διάσπαση της προσοχής από το δρόμο.

Μετά από περίπου 20 χρόνια, η ψηφιακή εμπειρία του χρήστη κυριαρχείται από τα touchpads, τις οθόνες αφής των smartphone και τους φωνητικούς βοηθούς. Το swipe, το tap και η ομιλία είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αλληλεπίδρασης. Η λειτουργικότητα της οθόνης αφής του BMW Curved Display και ο διάλογος με χρήση φυσικής γλώσσας αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη μορφή αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και αυτοκινήτου.


1)  Η συμβατότητα του BMW Operating System 8.5 ανά μοντέλο και έναρξη παραγωγής:
BMW Σειρά 7, BMW iX, BMW i4, BMW X5, BMW X6, BMW X7, BMW XM σταδιακά από τον Ιούλιο του 2023. Θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα, με την επιφύλαξη τυχόν αλλαγών.
2)  Η συμβατότητα του BMW Operating System 9 ανά μοντέλο και έναρξη παραγωγής:
BMW Σειρά 2 Active Tourer από τον Νοέμβριο 2023, BMW X1 από τον Νοέμβριο 2023. Θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα, με την επιφύλαξη τυχόν αλλαγών.

Προηγούμενο άρθροHyundai KONA: Προηγμένο με αυξημένη αυτονομία
Επόμενο άρθροBentley Motors: πρωτοβουλία “Extraordinary women”