Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο Ανδρέας Ταπραντζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Avis Greece και η Charlotte Ruhe Διευθύνουσα Σύμβουλος της EBRD Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) χρηματοδοτεί την ηλεκτροκίνηση του στόλου αυτοκινήτων της Avis στην Ελλάδα με 108,3 εκατ. ευρώ. Αυτή η επένδυση θα οδηγήσει τη στροφή προς τη βιωσιμότητα, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά περισσότερους από 50.000 τόνους ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) χορηγεί δάνειο ύψους 108,3 εκατομμυρίων ευρώ στην Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. (Avis Greece) προς υποστήριξη της περαιτέρω ηλεκτροκίνησης του στόλου αυτοκινήτων της εταιρείας.

Τα έσοδα του δανείου θα χρηματοδοτήσουν εν μέρει το επενδυτικό πρόγραμμα της Avis Greece για αντικατάσταση των οχημάτων εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά μπαταρίας μηδενικών εκπομπώνCO2.

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 10 Απριλίου 2024 παρουσία της Διευθύνουσας Συμβούλου της EBRD Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Charlotte Ruhe, του Επικεφαλής EBRD Ελλάδας και Κύπρου, Andreea Moraru, του Διευθύνοντος Συμβούλου και Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Avis Greece, Ανδρέα Ταπραντζή και του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), Ορέστη Καβαλάκη.

Η κ. Ruhe επεσήμανε την σημασία της συναλλαγής για την EBRD: «Είμαι ευτυχής που υπογράφω σήμερα την δεύτερη ιδιαίτερα σημαντική συναλλαγή με την Avis, που φιλοδοξεί να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση των μεταφορών και την απανθρακοποίηση στην Ελλάδα. Η επένδυσή μας θα διευκολύνει τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και θα συμβάλει στην εφαρμογή του φιλόδοξου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, βοηθώντας στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος».

Ο κ. Ταπραντζής σχολίασε: «Αυτή η χρηματοδοτική διευκόλυνση της EBRD και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνιστούν ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο στο φιλόδοξο στρατηγικό μας σχέδιο ενίσχυσης του σύγχρονου στόλου της Avis με αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας επιβεβαιώνει την δέσμευσή μας ευρείας υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων για ένα πιο πράσινο μέλλον του τομέα κινητικότητας της Ελλάδας και δραστικής μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα κατά περισσότερους από 50.000 τόνους CO2 ετησίως. Είμαστε υπερήφανοι για την εμπιστοσύνη της EBRD στην ικανότητά υλοποίησης του οράματός μας βιώσιμης ανάπτυξης».

Πρόκειται για το πέμπτο επιμέρους έργο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο Συγχρηματοδότησης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της EBRD στην Ελλάδα, «Ελλάδα 2.0» με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Next GenerationEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δάνειο περιλαμβάνει χρηματοδότηση 40,6 εκατ. ευρώ από την EBRD, σε συνδυασμό με δάνεια RRF 67,7 εκατ. ευρώ μέσω του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του επενδυτικού προγράμματος 135 εκατομμυρίων ευρώ της Avis Greece, για αγορά περίπου 2.900 ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας. Η αντικατάσταση του στόλου της με οχήματα χαμηλότερων εκπομπών CO2 θα βοηθήσει την Avis Greece να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.

Η Avis Greece επιδιώκει να αυξήσει τους σταθμούς φόρτισης σε όλη τη χώρα και προσφέρει leasing για φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και πακέτα φόρτισης εν κινήσει, σε συνεργασία με σημαντικές εταιρείες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η εταιρεία leasing και ενοικίασης αυτοκινήτων Avis Greece, διαθέτει στόλο άνω των 60.000 οχημάτων και πανελλαδικό δίκτυο με περισσότερους από 60 σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων αεροδρομίων.

Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει επενδύσει περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ σε 110 έργα σε τομείς εταιρικούς, χρηματοοικονομικούς, ενεργειακούς και υποδομών της ελληνικής οικονομίας.

Φωτογραφία: EBRD

Προηγούμενο άρθροΝέο Audi S3, υψηλή απόδοση, δυναμικές επιδόσεις
Επόμενο άρθροBMW Group: σε πορεία ανάπτυξης τα BEV το 2024