Το Green NCAP κοινοποίησε τους νικητές κατηγοριών 2023, παρέχοντας στους καταναλωτές την δυνατότητα περιβαλλοντικής επιλογής της κατηγορίας που ταιριάζει στις προσωπικές τους ανάγκες.

Το ORA Funky Cat ή GWM ORA 03 έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, με κορυφαία βαθμολογία στις κατηγορίες Μικρού Οικογενειακού Αυτοκινήτου και Αμιγώς Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου.

Όλα τα οχήματα κορυφαίων επιδόσεων, αξιολόγησης πέντε αστέρων Green NCAP, είναι ηλεκτρικά. Ωστόσο, στην στους νικητές του 2023, το Green NCAP συμπεριέλαβε κατηγορίες Diesel και Βενζίνης προς επιβράβευση των αυτοκινητοβιομηχανιών που δεσμεύονται να προσφέρουν καθαρότερους και πιο αποδοτικούς κινητήρες. Άς σημειωθεί ότι ο καθορισμός των νικητών κατηγοριών δεν βασίζεται στην αξιολόγηση του κύκλου ζωής (LCA), αλλά στα αποτελέσματα μέτρησης των εκπομπών ρύπων του οχήματος, στην κατανάλωση καυσίμου ή ενέργειας και στο άθροισμα των άμεσων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και τις εκπομπές που σχετίζονται με την παραγωγή και την προμήθεια καυσίμου/ενέργειας.

«Ο κλάδος έχει πλέον αντιληφθεί πως ο νέος κανονισμός Euro 7 δεν θα επιφέρει την τεράστια πρόοδο του ελέγχου εκπομπών, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί και η αγορά παραμένει ανοικτή στον ανταγωνισμό. Η ευθύνη για καθαρότερο αέρα θα βαρύνει απλώς περισσότερο τον κλάδο, παρά τις ρυθμιστικές αρχές. Ελπίζουμε οι νικητές κατηγοριών να δείξουν ποιες μάρκες σημειώνουν βιώσιμη πρόοδο», δήλωσε ο Δρ. Aleksandar Damyanov, Τεχνικός Διευθυντής του Green NCAP

Για να καθοριστεί νικητής κατηγορίας, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος της βαθμολογίας εκάστου των τριών δεικτών: Δείκτη καθαρού αέρα, δείκτη αερίων θερμοκηπίου και δείκτη ενεργειακής απόδοσης. Ο μέσος όρος εκφράζεται σε ποσοστό και χρησιμεύει ως βάση σύγκρισης των οχημάτων. Το όχημα με την υψηλότερη Μέση Βαθμολογία ανακηρύσσεται Νικητής Κατηγορίας.

Οι πρώτοι νικητές κατηγοριών είναι:

Κατηγορία Αμιγώς Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου και Κατηγορία Μικρού Οικογενειακού Αυτοκινήτου: ORA Funky Cat

Στις δοκιμές του Green NCAP, το μικρό οικογενειακό αυτοκίνητο της Great Wall Motor είχε καλή απόδοση υπό διάφορες συνθήκες και επέδειξε καλή αεροδυναμική σχεδίαση και φόρτιση υψηλής απόδοσης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της συνολικής κατανάλωσής του και στη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.

Κατηγορία Αυτοκινήτου Diesel: Opel/Vauxhall Mokka

Το Mokka διαθέτει ένα καλορυθμισμένο σύστημα κίνησης ντίζελ με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και καλές επιδόσεις Δείκτη Καθαρού Αέρα. Ελαχιστοποιεί την παραγωγή ρύπων μέσω ενός υπερσύγχρονου συστήματος μετεπεξεργασίας καυσαερίων, που παραμένει στιβαρό και αποτελεσματικό στις περισσότερες συνθήκες δοκιμών.

Κατηγορία Βενζινοκίνητου Αυτοκινήτου: Škoda Kamiq

Το Škoda Kamiq απέδωσε καλά σε όλες τις μετρήσεις, αξιοποιώντας ικανοποιητικά τις δυνατότητες του μικρού, υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκινητήρα του, με χαμηλά επίπεδα εκπομπών ρύπων.

Τόσο το πετρελαιοκίνητο Opel Mokka, όσο και το βενζινοκίνητο Škoda Kamiq, μπορούν να θεωρηθούν σημείο αναφοράς οχημάτων συμβατικών ορυκτών καυσίμων καλών επιδόσεων.

Κατηγορία Αυτοκινήτων Executive: Tesla Model S

Το Tesla Model S εντυπωσιάζει με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά αιχμής, αλλά και με την ενεργειακή απόδοση, τις επιδόσεις και την αυτονομία του. Ανεξαρτήτως μεγέθους και μάζας, το Model S αποτελεί παράδειγμα στην κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικών πολυτελών αυτοκινήτων.

Κατηγορία Μικρών MPV: Renault Kangoo

Το Kangoo E-Tech προσφέρει βελτιωμένες δυνατότητες μεταφοράς αγαθών και στοχεύει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Με τη σχετικά μικρή μπαταρία του (45 kWh), προορίζεται για χρήση κυρίως σε μικρότερες αποστάσεις, αλλά διαφαίνονται ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα καθημερινής χρήσης του αμιγώς ηλεκτρικού συστήματος κίνησης, με την προϋπόθεση ότι το όχημα θα φορτιστεί όπως πρέπει.

Κατηγορία Μικρών SUV: VW ID.5

Μολονότι ζυγίζει πάνω από 2.100 κιλά λόγω της μεγάλης μπαταρίας του, το ID.5 επέδειξε εντυπωσιακή απόδοση. Οι καταγεγραμμένες τιμές κατανάλωσης ήταν από τις χαμηλότερες που μετρήθηκαν από το Green NCAP μέχρι τώρα και του επέτρεψαν να κερδίσει την πρώτη θέση στην κατηγορία.

Προηγούμενο άρθροΗ bp εξαγοράζει την GETEC ENERGIE GmbH
Επόμενο άρθροΠροσφορά φόρτισης EV από την BNP Paribas Mobility