Στην ανοικτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο ΚΠΙΣΝ, με θέμα “Επιχειρήσεις φιλικές προς το ποδήλατο”, συμμετείχε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα αποτελεί μέρος της κυβερνητικής στρατηγικής.

Όπως τόνισε ο Γ. Κεφαλογιάννης, “η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα αποτελεί μέρος της στρατηγική μας, όχι μόνο για προφανείς λόγους όπως είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά κυρίως για τη βελτίωση της ζωής μας στις μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα”.

Μπορεί το ποδήλατο να κερδίζει διαρκώς έδαφος, ως εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης, -παγκόσμιο megatrend το χαρακτήρισε ο συντονιστής της εκδήλωσης, Πάκης Παπαδημητρίου- με γνωστά σε όλους πλεονεκτήματα αλλά υπάρχουν ακόμα αποτρεπτικοί παράγοντες για την επιλογή του ως μέσο μετακίνησης. “Αυτούς του αποτρεπτικούς παράγοντες φιλοδοξούμε στο Υπουργείο να  περιορίσουμε” επισήμανε ο υφυπουργός, αναφερόμενος ακόμα στην ανάγκη διασφάλισης ενός ενιαίου σχεδιασμού των αστικών μεταφορών, που θα δίνουν βάρος και θα προωθούν τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης”.

Το πρώτο σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Οι πολιτικές που σχετίζονται με τις υποδομές, τον ΚΟΚ, την οδική ασφάλεια και τη χρήση του ποδηλάτου, εντάσσονται σε μια ενιαία και συνεκτική στρατηγική, που θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα στη μετάβαση σε μια πράσινη και φιλική προς τον πολίτη μετακίνηση.

“Στο πλαίσιο αυτό”, δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, “επιθυμούμε, ειδικά οι επιχειρήσεις, ως ενεργά κύτταρα της κοινωνίας, να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, μέσω της ένταξης του ποδηλάτου στην καθημερινότητα των εργαζομένων τους” Και αναφέρθηκε στην πιστοποίηση “Cycle Friendly Employer”, που έλαβε το Υπουργείο διαθέτοντας πλέον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης ποδηλάτων που πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές. για την ασφαλή στάθμευση των ποδηλάτων.

Τέλος δήλωσε πως τις επόμενες μέρες βγαίνει σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου  για το πλαίσιο λειτουργίας των  Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), αλλά και τη μικροκινητικότητα, με την οποία η χώρα μας για πρώτη φορά θα αποκτήσει συγκεκριμένους κανόνες κυκλοφορίας και προδιαγραφές για τα μέσα μικροκινητικότητας.

Η εκδήλωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επιχειρήσεις – μικρές και μεγάλες – μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιώσιμης μετακίνησης. Ειδικά φέτος, με την πανδημία να απαιτεί ασφάλεια στις μετακινήσεις, το ποδήλατο μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, όταν οι αποστάσεις το επιτρέπουν. Διευκολύνοντας τους εργαζομένους να μετακινούνται από και προς την εργασία με το ποδήλατο, δίνοντας κίνητρα και επιπλέον παροχές, οι επιχειρήσεις μπορούν να εντάξουν τη βιώσιμη κινητικότητα στον βασικό κορμό των προτεραιοτήτων τους.

Η συζήτηση αφορούσε στην αναζήτηση ενός πιο ορθολογικού και βιώσιμου τρόπου ζωής μέσα από τη χρήση του ποδηλάτου από και προς την εργασία, αλλά και στην προτροπή των εργαζομένων να εντάξουν το ποδήλατο στη ζωή τους με στόχο μια πιο βιώσιμη και ευχάριστη πόλη. Παρουσιάστηκαν οι τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς ως προς αυτή την κατεύθυνση, η πλευρά των ίδιων των επιχειρήσεων, συζητήθηκαν θέματα εργατικής νομοθεσίας, και ακούστηκαν προτάσεις για το πώς μια επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί να γίνει περισσότερο φιλική προς το ποδήλατο “Cycle Friendly Employer”.

Στη συζήτηση παρενέβη η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” και στην εθνική στρατηγική για τη διάδοση του ποδηλάτου καθώς και στη συνεργασία με τους Δήμους της χώρας για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Δανός πρέσβης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας του και στη θέση που έχει το ποδήλατο σε αυτή, όπου το 47% των εργαζομένων μετακινείται με ποδήλατο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο οικονομικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Πάκης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασιλική Κάπαρη, HR & CSR Director στην αλυσίδα Aldemar Resorts και Σπύρος Παπαγεωργίου, Διευθυντής Ανάπτυξης “Πόλεις για ποδήλατο”. Για τα ασφαλιστικά θέματα και τους σχετικούς κινδύνους που προκύπτουν μίλησε η Χρύσα Ελευθερίου από τον Τομέα Εταιρικών Σχέσεων και Υπευθυνότητας του ομίλου Interamerican. Για τα νομικά θέματα που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις μίλησε ο Δημήτριος Κρεμαλής, εταίρος της ομώνυμης δικηγορικής εταιρείας.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης συμμετείχαν οι κυρίες Νερίνα Κομιώτη, Γενική Διευθύντρια ΣΔΕ, Μαρία Απέργη, Δανάη Παναγιωτοπούλου και Ξένια Τακτικού από το ΙΚΠΣΝ.

Η εκδήλωση εντάσσεται παράλληλα στα Sustainable Talks της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Μπορείτε να δείτε τη συζήτηση εδώ:

 

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία bp – Microsoft για ενεργειακή καινοτομία/εκπομπές
Επόμενο άρθροΜε τα νέα slick ελαστικά General Tire οι αγώνες NWES