Η προληπτική λειτουργία προβολέων (αριστερά) δείχνει πιο γρήγορα στους οδηγούς την τροχιά που πρέπει να ακολουθήσουν όταν πλησιάζουν στις στροφές

Η προληπτική λειτουργία των νέων προβολέων της Ford πριν από τις στροφές και τις διασταυρώσεις υποστηρίζει την ασφαλέστερη νυχτερινή οδήγηση.

Η οδήγηση τη νύχτα, ειδικά σε άγνωστους δρόμους με στροφές, μπορεί να είναι τόσο αγχωτική ώστε πολλοί οδηγοί επιλέγουν να την αποφεύγουν τελείως.1 Ωστόσο, η Ford διερευνά συνεχώς νέους τρόπους για να κάνει την οδήγηση τις νυχτερινές ώρες ευκολότερη και πιο άνετη.

Η εταιρεία ήταν πρωτοπόρος στη χρήση πινακίδων και λωρίδων κυκλοφορίας ως παράγοντες για τη ρύθμιση της δέσμης των προβολέων, ώστε ο δρόμος να φωτίζεται καλύτερα, κυρίως σε διασταυρώσεις.

Τώρα, οι μηχανικοί του τμήματος Ford Research & Advanced Engineering Europe δοκιμάζουν μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί δεδομένα τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο για να δείχνει στο αυτοκίνητο την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει 2. Το προληπτικό και έξυπνο σύστημα των προβολέων κατευθύνει τις δέσμες σε επερχόμενες στροφές πριν καν οι οδηγοί τις δουν, βοηθώντας τους να αντιληφθούν κινδύνους και άλλους χρήστες του δρόμου έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Τρόπος λειτουργίας

Το πρωτότυπο, προηγμένο σύστημα φωτισμού χρησιμοποιεί δεδομένα προσδιορισμού τοποθεσίας μέσω GPS, προηγμένες τεχνολογίες και πολύ ακριβείς πληροφορίες γεωμετρίας οδών, ώστε να αναγνωρίζει με ακρίβεια τις επερχόμενες στροφές.

Ένας αλγόριθμος υπολογίζει την τροχιά και την ταχύτητα του οχήματος με σκοπό την προληπτική προσαρμογή της κατεύθυνσης των προβολέων, προσφέροντας βέλτιστη κάλυψη φωτισμού σε καμπές, διασταυρώσεις, ακόμα και κινδύνους που παραμονεύουν στις στροφές.

Εάν το όχημα βρεθεί σε έναν δρόμο για τον οποίο δεν υπάρχουν δεδομένα τοποθεσίας, το σύστημα θα λειτουργήσει παράλληλα με την τεχνολογία δυναμικού φωτισμού στροφής που βασίζεται σε δεδομένα από την κάμερα και το σύστημα διεύθυνσης για να συνεχίσει να φωτίζει έξυπνα το δρόμο μέχρις ότου τα δεδομένα τοποθεσίας βελτιωθούν.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν εκτενώς την προσομοίωση “digital twin” που αναπαράγει τον φυσικό κόσμο σε εικονικό περιβάλλον. Ο προσομοιωτής υπολογίζει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο το φως πέφτει και αντανακλάται σε πραγματικές συνθήκες, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές να οπτικοποιούν και να βελτιστοποιούν καλύτερα την τεχνολογία για τους οδηγούς.

“Η τεχνολογία προληπτικού φωτισμού, που εξελίσσουμε τώρα, σημαίνει ότι κάποια στιγμή η οδήγηση στο σκοτάδι θα είναι πολύ απλή υπόθεση, αφού ουσιαστικά θα ‘ακολουθείτε’ τους προβολείς σας. Το νέο σύστημα που βασίζεται σε δεδομένα χάρτη και τοποθεσίας είναι το επόμενο βήμα ώστε η οδήγηση τη νύχτα να μη σας δυσκολεύει, ούτε να σας αγχώνει περισσότερο από όσο την ημέρα”, δήλωσε ο Michael Koherr, μηχανικός έρευνας φωτισμού στην Ford Ευρώπης.

Δείτε εδώ το video της Ford με την προληπτική λειτουργία προβολέων που κάνει την οδήγηση στο σκοτάδι ευκολότερη, δείχνοντας στους οδηγούς τον δρόμο.

  1. https://www.thisismoney.co.uk/money/cars/article-8967479/Half-drivers-SCARED-drive-dark.html
  2. Δεν διατίθενται ακόμα οι προδιαγραφές για το πρωτότυπο σύστημα προβολέων
Προηγούμενο άρθροΕνισχύεται ο ηλεκτροκίνητος στόλος της Autohellas
Επόμενο άρθροVolkswagen: παρουσίασε στην Auto Shanghai το ID.6

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here