Από τα ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το νέο ηλεκτρικό 500, η ύπαρξη της έκδοσης 3+1 είναι εκείνη που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αίσθηση, κυρίως λόγω της ένταξης μιας γνωστής λύσης στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με έναν όμως απολύτως καινοτόμο τρόπο, τα μυστικά του οποίου αποκαλύπτονται από τη Fiat.

Η παρουσίαση του νέου ηλεκτρικού 500, επανάφερε την αισιοδοξία στο χώρο του αυτοκινήτου, όπως έκαναν στο παρελθόν οι δύο προηγούμενες γενιές του μοντέλου. Το 1957 το πρώτο 500 έκανε πράξη τον εκδημοκρατισμό της αυτοκίνησης, κάνοντας εφικτή την απόκτηση ενός ατομικού μέσου μετακίνησης για το ευρύ κοινό, το 2007 η δεύτερη γενιά έφερε το ξεχωριστό στιλ στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης και σήμερα, το νέο αμιγώς ηλεκτρικό 500, επαναπροσδιορίζει την έννοια των αστικών μετακινήσεων με έναν πρακτικό, τεχνολογικά προηγμένο και βιώσιμο για όλους τρόπο.

Το ηλεκτρικό 500 είναι το μοναδικό μοντέλο στην κατηγορία του που είναι διαθέσιμο σε τρεις τύπους αμαξώματος (Hatchback, Cabrio & 3+1), μια επιλογή η οποία είναι απόλυτα συμβατή με τη φιλοσοφία της μάρκας, όπου η καινοτομία, η πρακτικότητα και το στιλ συνυπάρχουν με ιδανικό τρόπο. Οι αγοραστές του 500 εξελίσσονται και οι σχεδιαστές της Fiat δημιουργούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Οι νέοι που οδηγούσαν το συμβατικό 500 σαν το απόλυτο life-style αυτοκίνητο έγιναν εργαζόμενοι γονείς και αναζητούν το ιδανικό τρόπο για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και στις υπόλοιπες καθημερινές δραστηριότητες τους με ασφάλεια, άνεση και πρακτικότητα. Παράλληλα όμως δεν θέλουν να χάσουν την ευελιξία που απολαμβάνουν από το αγαπημένο τους 500, ούτε βεβαίως το μοναδικό του στιλ.

Εδώ έρχεται το 500 3+1 να καλύψει όλες τις πρακτικές τους ανάγκες με έναν απλό, όσο και καινοτόμο τρόπο. Η προσθήκη μιας δεύτερης πόρτας από την πλευρά του συνοδηγού, η οποία ανοίγει σε αντίθετη φορά σε γωνία σχεδόν 90ο, επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διευκολύνοντας ιδιαίτερα την είσοδο και έξοδο των παιδιών, ειδικά σε εκείνες τις ηλικίες που απαιτείται και η χρήση του ειδικού καθίσματος. Η συγκεκριμένη λύση σαν σύλληψη κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι στο χώρο του αυτοκινήτου, η εφαρμογή της όμως στο ηλεκτρικό 500 έγινε με έναν πραγματικά καινοτόμο τρόπο, ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχεδιαστικό και μηχανολογικό επίπεδο και του οποίου τα βασικά χαρακτηριστικά είναι:

Ίδιες εξωτερικές διαστάσεις, το ίδιο μοναδικό στιλ

Η προσθήκη της δεύτερης πλαϊνής πόρτας ολοκληρώθηκε χωρίς οι σχεδιαστές να αυξήσουν στο ελάχιστο τις διαστάσεις του μοντέλου. Με αυτό τον τρόπο διατήρησαν στο ακέραιο την παροιμιώδη ευελιξία του ηλεκτρικού 500 και κυρίως το μοναδικό του στιλ. Σκοπός ήταν η σημαντική αύξηση του επιπέδου πρακτικότητας, χωρίς την προσθήκη στοιχείων που θα αλλοίωναν την εικόνα του μοντέλου. Η προσεκτική σχεδίαση των αρμών και των σημείων σύνδεσης της πόρτας με το αμάξωμα δημιούργησαν ένα σύνολο το οποίο δύσκολο μπορεί να ξεχωρίσει κανείς με την πρώτη ματιά από την απλά 3θυρη έκδοση του μοντέλου, ενώ και η ορατότητα δεν περιορίστηκε στο ελάχιστο σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις.

Κανένας συμβιβασμός στην ακαμψία και την ασφάλεια

Η απουσία μεσαίας κολώνας στην πλευρά του συνοδηγού αποτέλεσε ιδιαίτερη πρόκληση για τους μηχανικούς, οι οποίοι έπρεπε να βρουν τρόπους για να διατηρήσουν την ακαμψία του συνόλου, αλλά και το συνολικό επίπεδο παθητικής ασφάλειας. Η ενισχυμένη δομή που ήδη διαθέτει το νέο πλαίσιο του αμιγώς ηλεκτρικού 500 αποτέλεσε σύμμαχο τους, αφού με πολύ μικρές ενισχύσεις κατέστη δυνατή η επίτευξη του στόχου. Το εξαιρετικά στιβαρό τμήμα που φιλοξενεί την μπαταρία και το χαμηλότερο κέντρο βάρους σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα επίσης συνέβαλαν στο να απαιτηθούν ελάχιστες παρεμβάσεις, σε σχέση με τη σχεδίαση της έκδοσης hatchback.  Παράλληλα, η ίδια η σχεδίαση της μικρής πλαϊνής πόρτας και κυρίως ο τρόπος που αυτή ασφαλίζει με το αμάξωμα και την κυρίως πόρτα, δημιουργούν μια «εικονική» μεσαία κολώνα έτσι ώστε με κλειστές τις πόρτες η έκδοση 3+1 να μην έχει ουσιαστικά καμία διαφορά σε αυτό τον τομέα με την «κλασσική» έκδοση hatchback.

Ελάχιστη αύξηση του βάρους

Βασικό στοιχείο που επηρεάζει την αποδοτικότητα ενός αυτοκινήτου είναι το βάρος. Η προσθήκη θυρών και των σχετικών ενισχύσεων συχνά επιβαρύνει σημαντικά το βάρος ενός μοντέλου, με την αύξηση συχνά να ξεπερνά κατά πολύ τα 100 κιλά. Στην περίπτωση του 500 3+1, παρά την απουσία κεντρικής κολώνας που οδήγησε σε πρόσθετε ενισχύσεις, η συνολική επιβάρυνση είναι μόλις 30 κιλά, με αποτέλεσμα η έκδοση να έχει πρακτικά τις ίδιες επιδόσεις και αυτονομία (314χλμ. σε μικτές συνθήκες και έως 447χλμ. σε αστικές συνθήκες) με την 3θυρη έκδοση.

Ευελιξία στη γραμμή παραγωγής

Με το θέμα της παραγωγής και την πολυπλοκότητα της να αποτελεί έναν από τους βασικούς προβληματισμούς για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, η Fiat με το νέο 500 3+1 εφάρμοσε μια νέα διαδικασία συναρμολόγησης, η οποία δίνει εξαιρετική ευελιξία στο εργοστάσιο να εντάσσει επί της ουσίας στην ίδια γραμμή παραγωγής την έκδοση 3+1 χωρίς ιδιαίτερες τροποποιήσεις σε μηχανολογικό επίπεδο, αλλά και εργασιακό φόρτο για το προσωπικό. Η συγκεκριμένη τακτική μειώνει την πολυπλοκότητα, διατηρεί σε κορυφαίο επίπεδο την ποιότητα παραγωγής και παράλληλα μειώνει στο ελάχιστο την αύξηση του κόστους που προκύπτει από την προσθήκη της επιπλέον πόρτας.

Το νέο ηλεκτρικό 500 3+1 εφοδιάζεται -όπως και οι υπόλοιπες εκδόσεις της γκάμας του 500- με προηγμένα συστήματα πολυμέσων, συνδεσιμότητας, αλλά και υποβοήθησης της οδήγησης, που του επιτρέπουν να είναι το πρώτο μοντέλο της κατηγορίας με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Πρακτικά προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της έκδοσης hatchback, με επιπλέον ένα κορυφαίο επίπεδο πρακτικότητας για όσους χρησιμοποιούν συχνά τις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου. Παράλληλα, όλες οι εκδόσεις του μοντέλου διαθέτουν λιανική τιμή προ φόρων κάτω από τις 30.000 ευρώ και επωφελούνται από το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το οποίο προσφέρει όφελος έως και 6.000 ευρώ.

Προηγούμενο άρθροHuawei – SEPCOIII: το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας
Επόμενο άρθροΗ Mercedes-Benz C-Class με camera module ADAS LG