Η FCA αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των σχεδίων της για μια ολιστική προσέγγιση στην προστασία του περιβάλλοντος.

  • Παράλληλα με το σχεδιασμό και παραγωγή αυτοκινήτων με χαμηλό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, η FCA προχωρά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων έκτασης 150.000m2 στο εργοστάσιο του Mirafiori (Τορίνο) με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 15 MW.
  • Τα στοιχεία θα επιτρέψουν τη μείωση των εκπομπών CO2 του εργοστασίου κατά τουλάχιστον 5.000.000kg, ενώ θα προσφέρουν και καθαρή ενέργεια για τη φόρτιση των ηλεκτρικών μοντέλων που θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο.
  • Τα μοντέλα προ-παραγωγής του νέου ηλεκτρικού 500 BEV ήδη δοκιμάζονται πριν την παρουσίαση του μοντέλου στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος FCA (Fiat Chrysler Automobiles), συνεχίζει να προχωρά σε πρωτοβουλίες και επενδύσεις που σαν στόχο έχουν τη συνολική μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος των μονάδων παραγωγής και των προϊόντων. Στο πλαίσιο των ενεργειών που αφορούν στον εξηλεκτρισμό της γκάμας, η μονάδα παραγωγής του Mirafiori στο Τορίνο θα δεχθεί σημαντικές αναβαθμίσεις που εντάσσονται στο συνολικό επενδυτικό πλάνο του Ομίλου για την Ιταλία ύψους 5δις. ευρώ για την περίοδο 2019-2021.

Σε συνεργασία με την Terna, έχει προβλεφθεί η δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου V2G (Vehicle-to-Grid) στον κόσμο, το οποίο θα συνδέσει 700 ηλεκτρικά οχήματα (Fiat 500 BEV), μέσω μιας δομής όπου τα οχήματα θα ανταλλάσουν ενέργεια με το δίκτυο με στόχο την σταθερότητα του στις ώρες αιχμής. Παράλληλα η FCA ανακοίνωσε δύο ακόμα νέα προγράμματα:

  • Την εγκατάσταση ενός ηλιακού πάρκου στο Mirafiori με φωτοβολταϊκά στοιχεία συνολικής έκτασης 120.000m2 στις οροφές των κτηρίων και επιπλέον 30.000m2 που θα καλύπτουν 1.750 θέσεις στάθμευσης. Η συνολική δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρισμού του συστήματος θα είναι της τάξης των 15 MW. Η συγκεκριμένη επένδυση θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων της μονάδας παραγωγής κατά 5.000.000 kg, ενώ παράλληλα θα παρέχει και την αναγκαία ενέργεια για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων που σταθμεύουν στην εγκατάσταση. Η συγκεκριμένη επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τις Edison και ENGIE.
  • Την εγκατάσταση 850 σημείων φόρτισης σε διάφορα σημεία του Mirafiori, εκ των οποίων τα 750 θα βρίσκονται στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων των εργαζόμενων.

Οι παραπάνω επενδύσεις της FCA για την προστασία του περιβάλλοντος, πραγματοποιούνται παράλληλα με μια σειρά βελτιώσεων στις γραμμές παραγωγής, αλλά και πρωτοβουλιών που αφορούν στην εκπαίδευση των εργαζομένων, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 5.000 άτομα και αφιερώνονται περισσότερες από 80.000 ώρες. Όλα τα παραπάνω σαν τελικό στόχο έχουν να μεταμορφώσουν την εγκατάσταση του Mirafori σε ένα παράδειγμα προηγμένης τεχνολογίας και σεβασμού προς το περιβάλλον σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Το πρόγραμμα παραγωγής της μονάδας στο Mirafiori περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τα:

  • Fiat 500 BEV: οι μονάδες παραγωγής έχουν ολοκληρωθεί και τα πρώτα αυτοκίνητα προ-παραγωγής βρίσκονται ήδη σε δοκιμές.
  • Maserati Ghibli: Ξεκίνησε η παραγωγή της υβριδικής έκδοσης.
  • Maserati GranTurismo και GranCabrio: ξεκίνησε η κατασκευή της μονάδας παραγωγής για τα δύο μοντέλα που θα έχουν και αμιγώς ηλεκτροκίνητες εκδόσεις.
  • Μονάδα παραγωγής συστημάτων μετάδοσης: γίνονται οι απαραίτητες επενδύσεις ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα παραγωγής των κιβωτίων 6 σχέσεων στις 350.000μονάδες/έτος.
  • Mirafiori Battery Hub: έχει ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης μονάδας παραγωγής που θα κατασκευάζει τις μπαταρίες για τα ηλεκτρικά μοντέλα της Maserati.

Η συνολική επένδυση για τη μονάδα παραγωγής στο Τορίνο, αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2022.

“Τα νέα προγράμματα με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις ενέργειες που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, καταδεικνύουν την εστίαση της FCA σε αυτόν το σημαντικό τομέα. Με μια σειρά νέων εξηλεκτρισμένων προϊόντων που θα παρουσιαστούν και αυτά τα πρωτοποριακά προγράμματα, το 2020 αποτελεί μια πολύ σημαντική χρονιά για το μέλλον του Ομίλου”, δήλωσε ο Pietro Gorlier, COO της FCA για την περιοχή ΕΜΕΑ.

Προηγούμενο άρθροAmi One, βραβείο στο 35ο Festival Automobile International
Επόμενο άρθροMercedes-Benz Sprinter: 25 χρόνια πρωτοπορίας