Το εξώφυλλο από το LP των Beatles, Abbey Road

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνθημα. Μαζί με την “ημέρα χωρίς αυτοκίνητα” που γνωρίζουμε πολλοί, υπάρχουν 661 καταχωρημένες δράσεις σε 49 χώρες (οι οποίες, παρότι αναφέρονται στην ευρωπαϊκή εβδομάδα, περιλαμβάνουν χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Νεπάλ, η Νότια Αφρική, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ).

Παρατίθεται ένα πολύ μικρό δείγμα αυτών των δράσεων, το οποίο σχεδιάστηκε για να καταδείξει τι είδους προτεραιότητες υπάρχουν στο μυαλό κάποιων υπεύθυνων για τη μελλοντική μας κινητικότητα.

Στην Αυστρία, στις 21 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί μια διαδρομή με ποδήλατα από τη Βιέννη στο Wiener Neustadt (περίπου 50 χιλιόμετρα) προς εξερεύνηση των προαστίων της πόλης και θα γίνει συζήτηση για το πώς τα μοτίβα κινητικότητας διαμορφώνουν το δομημένο περιβάλλον και αντίστροφα.

Στο Βέλγιο, οι εργαζόμενοι της PwC έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όλες τις δυνατότητες κινητικότητας που προσφέρουν τα eBikes και τα πτυσσόμενα ποδήλατα (σε συνδυασμό με αυτοκίνητο ή / και μέσα μαζικής μεταφοράς). Θα παρουσιαστούν δημοφιλείς μάρκες και μοντέλα δίκυκλων, που ίσως συμπεριληφθούν στο προσεχές πρόγραμμα SmartReward της PwC. Οι εργαζόμενοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να κάνουν έλεγχο της κατάστασης του δικού τους ποδηλάτου.

Στη Δανία, παρέχεται η δυνατότητα στους ανθρώπους να δανειστούν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο από τη Horsens Cykelbibliotek. Μπορούν να επιλέξουν από μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ηλεκτρικών ποδηλάτων, μερικά εξοπλισμένα με καρεκλάκι ή παιδικό ρυμουλκούμενο καροτσάκι (μπορούν να τα δανειστούν και χωρίς αυτά).

Στο Chaumont της Γαλλίας διεξάγεται μια εκδήλωση με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια, κατά την οποία η συνεργασία μεταξύ της εταιρείας “Chaumont by Bike” και της εταιρείας λεωφορείων Kéolis θα δώσει την ευκαιρία σε πεζούς και ποδηλάτες να καθήσουν στη θέση του οδηγού λεωφορείου και έτσι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν διακρίνονται σε πολλά σημεία γύρω από ένα λεωφορείο ή φορτηγό και, ως εκ τούτου, βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο.

Στη Γερμανία, στο Bad Kreuznach, θα υπάρξει μια ‘ειδική κρίσιμη μάζα’ αναπήρων αναβατών δικύκλων που θα πραγματοποιήσουν μια από κοινού πορεία με δίκυκλα (ανάπηροι και μη). Αυτό θα καταδείξει τις ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες για τροχήλατη κινητικότητα, κάτι που δεν σημαίνει πάντοτε ή αναγκαστικά μια αναπηρική καρέκλα, αλλά μπορεί να είναι ένα τρίκυκλο που έχει μετατραπεί ή ένα διθέσιο ποδήλατο (tandem) ή οτιδήποτε άλλο.

Οργανωμένη από την οργάνωση “Μαμάδες στο Δρόμο” είναι και η δραστηριότητα “Κάνε το Όπως οι Beatles”, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Γιορτάζοντας 50 χρόνια από τη διέλευση της Abbey Road από τους Beatles, διοργανώνονται εορταστικές διελεύσεις διαφόρων διαβάσεων, με στόχο να δείξουν στους οδηγούς και τους πεζούς ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πεζών κάνει τις πόλεις ασφαλέστερες και καλύτερες για όλους. Το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί περιλαμβάνει:

  • Σάββατο 21/9, ώρα 11:00, Πλ. Συντάγματος & Μητροπόλεως, χοροθεατρική δράση,
  • Κυριακή 22/9, ώρα 11:00, Βαφή διαβάσεων σε συνεργασία με το Δήμο Αλίμου
  • Κυριακή 22/9, ώρα 17:30, Προπύλαια Πανεπιστημίου, Εορταστική Ποδηλατάδα Γυναικών

Στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία, το Emobility Forum 2019 θα είναι η μεγαλύτερη ουγγρική περιφερειακή και εμπορική έκθεση και επαγγελματική διάσκεψη του κλάδου της ηλεκτροκινητικότητας. Εκτός από υπεύθυνους λήψης αποφάσεων κρατικών και δημοτικών φορέων, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ανώτατα στελέχη τοπικού και διεθνούς επιπέδου, διαμορφωτές κοινής γνώμης και marketers.

Μια διαφορετική δραστηριότητα στην Ισπανία, όπου στις 22η Σεπτεμβρίου η Madridpatina διοργανώνει εκδήλωση με στόχο να προωθήσει το πατινάζ ως μέσο μεταφοράς για μικρές διαδρομές στην πόλη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Next Plc αναφέρει πως καθώς η παγκόσμια μέρα χωρία αυτοκίνητα είναι στις 22 Σεπτεμβρίου, η Next θα υποστηρίξει αυτήν την εκδήλωση στις 20 Σεπτεμβρίου, ζητώντας από το ανθρώπινο δυναμικό της να εξετάσει το ενδεχόμενο να αφήσει το αυτοκίνητο στο σπίτι για μία μόνο ημέρα.

Έτσι, θα υπάρξουν πολλές συγκεκριμένες δράσεις σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς το ζήτημα της κινητικότητας προχωρά προς ένα μέλλον λιγότερο προσανατολισμένο στο ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Προηγούμενο άρθροΤο Hyundai i30 N Project C στη Φρανκφούρτη
Επόμενο άρθροH Fair έλαβε δάνειο 500 εκατ. δολαρίων από τις Mizuho και Softbank