Η τηλεματική και η ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου θα δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα διαδρομή για τον κλάδο του στόλου τα επόμενα χρόνια. Η ALD Automotive από κοινού με τη Vinli επενδύουν σε μια συνδεδεμένη πλατφόρμα αυτοκινήτου για να παραμείνουν στο μέτωπο των εξελίξεων και να επιτρέψουν στους στόλους να αποκομίσουν τα οφέλη μιας σφαιρικής προσέγγισης.

Ήλθε η ώρα της διασύνδεσης του στόλου και της δημιουργίας απόδοσης, ενώ παράλληλα θα επιτυγχάνετε τους στόχους σας όσον αφορά στη μείωση του κόστους, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη βιωσιμότητα.

Το συνδεδεμένο αυτοκίνητο μπορεί να σημαίνει πολλά για πολλούς ανθρώπους, αλλά για την ALD Automotive πρόκειται για τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για τους πελάτες. Ο Όμιλος πρωτοπορεί στο κίνημα τηλεματικής που σήμερα εξαπλώνεται από την κατηγορία LCV σε αυτήν των επιβατικών αυτοκινήτων, ωθούμενο από την ενσωμάτωση της προηγμένης συνδεσιμότητας στον εξοπλισμό των καινούργιων οχημάτων. Για να επιταχύνει την πρόοδό της, η εταιρεία συνεργάζεται με την Vinli, μια εξειδικευμένη τεχνολογική εταιρεία με έδρα στις ΗΠΑ, η οποία διαθέτει πολύτιμη εμπειρία στην ενσωμάτωση και επεξεργασία έξυπνων δεδομένων αυτοκινήτου που βασίζονται στο νέφος, για την ενσωμάτωση εφαρμογών στο συνδεδεμένο οικοσύστημα αυτοκινήτου.

100.000 συνδεδεμένα οχήματα ήδη

Σήμερα, η ALD Automotive έχει ήδη συνδέσει περισσότερα από 100.000 οχήματα παγκοσμίως μέσω συσκευών τηλεματικής aftermarket. Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα συλλέγονται από το όχημα που χρησιμοποιεί τέτοια συστήματα τηλεματικής, αλλά και μέσω πρόσθετων τρίτων παρόχων ή θα συλλέγονται απευθείας από το σύστημα που εγκαθιστά εργοστασιακά ο κατασκευαστή του αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει τη συλλογή στοιχείων από διάφορες πηγές και τη λήψη δεδομένων από πολλαπλούς παρόχους, όπως δεδομένα συντήρησης και επισκευής, καιρικών συνθηκών, ατυχημάτων, πληροφορίες για πρόστιμα και διόδια, προκειμένου να παρέχεται εξυπηρέτηση μέσω μιας εφαρμογής για τον οδηγό και μιας διαδικτυακής πύλης για τον διευθυντή στόλου.

Πλατφόρμα εφαρμογής οδηγού και διαχείρισης ALD ProFleet

Τους επόμενους μήνες, η ALD Automotive θα διαθέσει τη συνδεδεμένη πλατφόρμα αυτοκινήτου σε βασικές αγορές του Ομίλου. Το πρώτο προϊόν που θα διατεθεί είναι το ALD ProFleet. Για τους διαχειριστές στόλων που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση του κόστους τους και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των οχημάτων, η τεχνολογία των συνδεδεμένων αυτοκινήτων τους επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο του στόλου τους σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την ανάγκη να εντοπίζονται οι οδηγοί που χρειάζονται υποστήριξη και να επιβραβεύεται η υπεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο. Οι οδηγοί, από την άλλη πλευρά, μπορούν να μετρήσουν την απόδοσή τους όσον αφορά στην ασφάλεια και την αποδοτικότητα, ενώ ο διαχειριστής στόλου μπορεί να αξιολογήσει τα δεδομένα για σκοπούς διαχείρισης στόλου – με την άδεια των οδηγών.

Όταν η ξεκίνησε η τηλεματική πριν από περίπου 15 χρόνια, θεωρήθηκε τεχνολογία “μεγάλου αδελφού”. Αυτό έχει αλλάξει σημαντικά μετά την εισαγωγή του smartphone. Μόλις οι οδηγοί καταλάβουν πως η χρήση της εφαρμογής τούς παρέχει πλεονεκτήματα – όπως ο εντοπισμός του οχήματος, η παρακολούθηση της επίδοσης του οχήματος, η αξιολόγηση της συμπεριφοράς του οδηγού, η καταγραφή επαγγελματικών διαδρομών σε σχέση με τις ιδιωτικές – η αποδοχή της τηλεματικής γίνεται ευρεία.

Προηγούμενο άρθροΟ Frank Meijer επικεφαλής πωλήσεων της SAIC Europe
Επόμενο άρθροΗ Sixt στο στόχαστρο του Τάκη Θεοχαράκη