Οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Στη φετινή έκθεση CES (Consumer Electronics Show) από τις 8 έως τις 11 Ιανουαρίου 2019 στο Λας Βέγκας, αρκετοί κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν θα παρουσιάσουν μόνο τα νεότερα μοντέλα τους, αλλά και το μέλλον της οδήγησης με βάση το δυναμικό της ψηφιακής συνδεσιμότητας.

BMW

Συνοδευόμενοι από την BMW Intelligent Personal Assistant, οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν μια εικονική διαδρομή με το BMW Vision iNEXT. Χάρη στα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και σε μια ειδικά σχεδιασμένη χωροταξική συσκευή, οι επισκέπτες θα μπορούν να εισέλθουν στον εικονικό κόσμο. Επιπλέον, όταν η προσομοίωση περάσει στην αυτόνομη λειτουργία Ease, ο χειριστής θα οδηγηθεί και θα γίνει αποδέκτης διαφόρων ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει η BMW Intelligent Personal Assistant, από τηλεδιάσκεψη και ψώνια μέχρι έξυπνες οικιακές λειτουργίες.

Mercedes-Benz / Daimler

Εκτός από την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της νέας CLA, η Mercedes-Benz θα παρουσιάσει επίσης το σχέδιο κινητικότητας Vision URBANETIC, το οποίο θεωρητικά θα ανεβάσει τα αυτόνομα οχήματα στο επόμενο επίπεδο. Με το επαναστατικό της όραμα, αναμένεται να μειώσει τις ροές της κυκλοφορίας, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα της αστικής ζωής και εξαλείφοντας τον διαχωρισμό μεταξύ μετακινήσεων ανθρώπων και μεταφοράς εμπορευμάτων. Παράλληλα, η Daimler Trucks θα παρουσιάσει σημαντικά νέα σχετικά με τη στρατηγική της για τα αυτοματοποιημένα φορτηγά.

Nissan

Εκτός από την παρουσίαση των δυνατοτήτων της για ηλεκτρικά οχήματα και ακόμα και τη δημιουργία και επίδειξη ολόκληρων οικοσυστημάτων EV, η Nissan θα παρουσιάσει τις δυνατότητες της Nissan Intelligent Mobility. Μέσω της νέας τεχνολογίας της Invisible-to-Visible, i2V, οι επισκέπτες θα μπορούν να “βλέπουν το αόρατο”. Με τη συγχώνευση πραγματικών και εικονικών κόσμων η Nissan προσπαθεί να δημιουργήσει την απόλυτη εμπειρία του συνδεδεμένου αυτοκινήτου.

Toyota

Συμμετέχοντας για πρώτη φορά, η Toyota Boshoku Corporation θα επικεντρωθεί σε τεχνολογίες και σχέδια που αποσκοπούν στην αύξηση της αξίας άνεσης της κινητικότητας και στη μετατροπή του χρόνου και του χώρου της κινητικότητας σε μέρος του τρόπου ζωής. Σε μια μακέτα, τα μοντέλα εσωτερικού χώρου AceS και το μοντέλο MOOX θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να έχουν μια ενισχυμένη εμπειρία των αυτόνομων αυτοκινήτων επιπέδου 4 και 5 αντίστοιχα. Ενώ το πρώτο εστιάζει στην οδηγική απόλαυση, την ασφάλεια και την άνεση, το δεύτερο περιλαμβάνει διάφορες υπηρεσίες, από εργασία έως ψυχαγωγία.

Byton

Η Byton θα παρουσιάσει το πρώτο της πιλοτήριο προς παραγωγή, με ιδιαίτερη έμφαση στις δύο τεράστιες οθόνες infotainment, τη μια σε ολόκληρο το πλάτος του ταμπλό, την άλλη στο τιμόνι, ακριβώς μπροστά στον οδηγό – δεν υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες για το πώς το τιμόνι θα περιλαμβάνει αερόσακους ή άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Ωστόσο, η Byton θα περιλάβει επίσης κανονικά κουμπιά στο τιμόνι, επιτρέποντας στον οδηγό να αποκτά γρήγορη πρόσβαση. Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι μια ‘από κοινού εμπειρία’ κατά την οποία ο επιβάτης μπορεί να αλληλεπιδρά με το αυτοκίνητο.

Hyundai

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ολοκαίνουριο σχέδιο της Hyundai, το Elevate Walking Car, το οποίο θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία οχημάτων Ultimate Mobility Vehicles. Το τετράποδο Hyndai Elevate θα συνδυάζει τις τεχνολογίες των ηλεκτρικών οχημάτων με τη ρομποτική και θα επιτρέπει στους χρήστες να οδηγούν, να περπατούν ή ακόμα και να αναρριχώνται στα πιο δύσκολα έδαφη. 

H αυτόνομη τεχνολογία

Εκτός από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που παρουσιάζουν το δικό τους προϊόν, υπάρχουν και άλλοι που θα επιδείξουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν στον τομέα της αυτονομίας. Ακολουθούν μερικές ιδέες που αξίζει να προσέξουμε.

Bosch

Εκτός από τις έξυπνες λύσεις οικιακής χρήσης, η Bosch θα παρουσιάσει λύσεις που θα επιτρέψουν στους χρήστες να δοκιμάσουν ένα νέο είδος κινητικότητας με τη μορφή ενός ηλεκτρικού, συνδεδεμένου λεωφορείου χωρίς οδηγό. Η Bosch θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση, παρέχοντας τον εξοπλισμό, το λογισμικό και τις ψηφιακές υπηρεσίες που θα επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν κράτηση οχημάτων, να πληρώνουν ή / και να πραγματοποιούν διαδρομές από κοινού.

Η Bosch έλαβε έξι βραβεία CES Innovation – από 28 συνολικά κατηγορίες – κατά τα δοκιμαστικά της CES 2019. Ένα βραβείο απονεμήθηκε στην μονάδα καθολικής διασύνδεσης της Bosch, η οποία επιτρέπει στα οχήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους και με την κυκλοφοριακή υποδομή, ανεξαρτήτως χώρας ή κατασκευαστή. Ένα άλλο απονεμήθηκε στο σύστημα Bosch Perfectly Keyless access system, το οποίο θα επιτρέπει στους οδηγούς αυτοκινήτων, στους διαχειριστές στόλων car-sharing και στις εταιρείες εφοδιαστικής να διαχειριστούν ψηφιακά τα κλειδιά των οχημάτων τους.

Mobileye

Δοκιμάζοντας την Mobileye βιώνετε τις τελευταίες αυτόνομες καινοτομίες οδήγησης όσον αφορά στην ασφάλεια και τους χάρτες υψηλής ακρίβειας. Για την ασφάλεια, η Mobileye προβάλλει το μαθηματικό της μοντέλο για να διασφαλίσει ότι τα αυτόνομα οχήματα λαμβάνουν ασφαλείς αποφάσεις και το ονομάζει Responsibility-Sensitive Safety (RSS). Στους χάρτες, η Mobileye διατηρεί το προβάδισμα με χάρτες υψηλής ακρίβειας και με τον εκσυγχρονισμό ολόκληρων στόλων πόλεων διεθνώς με την τεχνολογία της, ώστε να προετοιμαστούν για την αυτονομία. Αυτό το ονομάζει τεχνολογία Road Experience Management (REM).

Continental

“Η κινητικότητα στη διάθεσή σας. Ελευθερία για Ζωή” είναι το θέμα της Continental κατά τη διάρκεια της CES 2019. Με την παρουσίαση λύσεων που μειώνουν τα ατυχήματα και τη ρύπανση, διευκολύνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και προωθούν τις πληροφορίες κινητικότητας, η Continental επιθυμεί να αντιμετωπίσει τις πιο κρίσιμες προκλήσεις της αστικής κινητικότητας. Χρησιμοποιώντας την επαυξημένη πραγματικότητα, οι επισκέπτες όχι μόνο θα βλέπουν μια τρισδιάστατη άποψη της διασταύρωσης στο Walnut Creek της Καλιφόρνιας, αλλά και θα βιώσουν τις ροές δεδομένων. Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες θα είναι εκεί για να συζητήσουν από πρώτο χέρι για την αξία που μπορούν να φέρουν στις έξυπνες πόλεις οι ευφυείς διασταυρώσεις.

Περαιτέρω, η Continental παρουσιάζει τη λύση City Fleet Management για την αύξηση της ηλεκτρικής κινητικότητας και τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, του θορύβου και της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, θα ανακουφίσει τους διαχειριστές στόλου μειώνοντας το βάρος της γραφειοκρατίας, την φυσική παράδοση των κλειδιών των αυτοκινήτων και ακόμα και τη διαδικασία συντήρησης του οχήματος. Η Continental θα ολοκληρώσει τις έξυπνες λύσεις πόλης με έξυπνους φανοστάτες, ακόμα και Smart City Wearables για εργαζόμενους στην πόλη. Ενοποιώντας όλες τις πληροφορίες σε μια πλατφόρμα δεδομένων City Data as a Service (CDaaS), παρέχει διαλειτουργικές, ολοκληρωμένες και πλήρεις υπηρεσίες στο πλαίσιο ενός ευφυούς χαρτοφυλακίου πόλης.

Harman

Για πραγματικά απεριόριστη συνδεσιμότητα, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην ιστοσελίδα του Harman Connected Car, όπου μπορεί κανείς να συμμετάσχει στην εικονική πραγματικότητα των νεώτερων τεχνολογιών τους, ακόμα και αν δεν βρίσκεται στην έκθεση #CESanywhere

#CES2019

Η CES 2019 είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική εκδήλωση στον πλανήτη, όπου συναντούνται οι ηγέτες της αγοράς με τους ανερχόμενους αστέρες. Ας σημειωθεί ότι συνολικά την CES 2019 αναμένεται να παρακολουθήσουν 180.000 άνθρωποι, 65.000 από τους οποίους είναι στελέχη ανώτερης βαθμίδας. Στην έκθεση συμμετέχουν 155 χώρες και 4.500 εκθέτες ενώ είναι 1.200 οι startups στο Eureka Park από 40 χώρες. Ακόμα, η CES 2019 περιλαμβάνει 24 κατηγορίες προϊόντων από 25 διαφορετικούς τομείς της αγοράς και 250 συνέδρια συνεδρίες με 1.100 ομιλητές.

Προηγούμενο άρθρο“Invisible-to-Visible” από τη Nissan στην CES
Επόμενο άρθροΠροωθητικές ενέργειες της Mitsubishi Motors