Το δοκιμαστικό όχημα EV με τις μπαταρίες κυψελών ιόντων νατρίου, που παρουσίασε η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία JAC, έχει ταρακουνήσει τον κλάδο 

Τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) χρειάζονται λίθιο; Το νάτριο αφθονεί και προσφέρει πιθανά πλεονεκτήματα ασφαλείας έναντι του λιθίου, το οποίο όμως διαθέτει υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα.

Η κινεζική μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων JAC Auto παρουσίασε το πρώτο EV στον κόσμο μπαταρίας ιόντων νατρίου, ένα  πενταθέσιο επιβατικό όχημα, που ονομάζεται Hua Xianzi (νεράιδα λουλουδιών) είναι εξοπλισμένο με μπαταρία Na-ion (ιόντων νατρίου) 25 kWh από την HiNa Battery Technologies.

Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων, καθιστώντας τα πιο βιώσιμη επιλογή σε σχέση με τα οχήματα βενζίνης, ντίζελ ή CNG. Οι μπαταρίες ιόντων νατρίου κατασκευάζονται από φθηνότερες πρώτες ύλες, μειώνοντας το κόστος της μπαταρίας και του ηλεκτρικού οχήματος. Επιπλέον, αποτελούν εναλλακτική λύση για τις υπάρχουσες τεχνολογίες, όπως η ακριβή και δυσεύρετη μπαταρία ιόντων λιθίου. Το κοβάλτιο, άλλο ένα σπάνιο και ακριβό υλικό που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες, μπορεί επίσης να αντικατασταθεί με τη χρήση μπαταριών ιόντων νατρίου.

Απόδοση

Η Hina Battery Technologies, εταιρεία startup με έδρα το Πεκίνο, ανέπτυξε την μπαταρία ιόντων νατρίου για το ηλεκτρικό όχημα της JAC. Η μπαταρία προσφέρει καλύτερη απόδοση κόστους, υψηλή ασφάλεια και εξαιρετική απόδοση κύκλου ζωής. Έχει χαμηλότερη πυκνότητα από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, αλλά διαθέτει πλεονεκτήματα, όπως απόδοση σε χαμηλές θερμοκρασίες και ταχεία φόρτιση. Το ηλεκτρικό όχημα διαθέτει μπαταρία 25 κιλοβατωρών και μπορεί να διανύσει έως και 250 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση.

Φθηνότερη εναλλακτική λύση για EV

Η χρήση μπαταριών ιόντων νατρίου μπορεί να φέρει επανάσταση στον κλάδο EV. Η αύξηση των τιμών του ανθρακικού λιθίου πέρυσι προκάλεσε μεγάλες πιέσεις σε πολλούς κατασκευαστές μπαταριών και χρήστες, σύμφωνα με την Hina. Με τις μπαταρίες ιόντων νατρίου, οι κατασκευαστές EV έχουν στη διάθεσή τους φθηνότερη εναλλακτική λύση παρόμοιας απόδοσης και ασφάλειας. Η μπαταρία ιόντων νατρίου μπορεί να μειώσει το κόστος των EV κατά τουλάχιστον 10%, καθιστώντας τα πιο προσιτά στους καταναλωτές.

Ο κλάδος EV εξελίσσεται διαρκώς με νέες τεχνολογίες και καινοτομίες. Η εμφάνιση των μπαταριών ιόντων νατρίου, ως φθηνότερη εναλλακτική λύση, μπορεί να αλλάξει τους κανόνες.

Συνεργασία με την Volkswagen

Η JAC Motors, μεγάλη εταιρεία παραγωγής επιβατικών αυτοκινήτων, pick-up και φορτηγών στην Κίνα για σχεδόν 60 χρόνια και δίκτυο πωλήσεων που καλύπτει περισσότερες από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο, συνεργάζεται με την Volkswagen. Η Volkswagen και η JAC Motors ίδρυσαν το 2017 μια κοινοπραξία, της οποίας καθεμία από τις δύο εταιρείες κατείχε το 50% των ιδίων κεφαλαίων. Το 2020 η Volkswagen απέκτησε επιπλέον 25% της κινεζικής κοινοπραξίας ηλεκτρικών οχημάτων της με την JAC Motors.

Προβλέψεις

Οι μπαταρίες ιόντων νατρίου μπορούν να αξιοποιήσουν τις ίδιες διαδικασίες παραγωγής με τη βιομηχανία ιόντων λιθίου, πράγμα που σημαίνει ότι η πρώτη θα μπορούσε να επωφεληθεί από την πρόοδο που είχε κάνει η δεύτερη την τελευταία δεκαετία. Η χρήση παρόμοιων υλικών και εξαρτημάτων — από ηλεκτρολύτες και διαχωριστές, έως συλλέκτες ρεύματος αλουμινίου — σημαίνει ότι αυτή η αναδυόμενη τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τις υπάρχουσες οικονομίες κλίμακας.

Οι μπαταρίες ιόντων νατρίου είναι πιο ακριβές από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου σήμερα λόγω  χαμηλού όγκου και των ανεπαρκώς ανεπτυγμένης αλυσίδας εφοδιασμού. Αλλά το BloombergNEF διαβλέπει δυνατότητες εξοικονόμησης υλικών και βελτιώσεις στην ενεργειακή πυκνότητα που θα παρείχαν μια βιώσιμη οδό για τις κυψέλες ιόντων νατρίου ώστε να κοστίζουν 50% λιγότερο από το σημερινό κόστος του σιδήρου φωσφορικού λιθίου.

Ο σίδηρος φωσφορικού λιθίου, ή LFP, είναι η πιο κοινή χημεία μπαταριών ιόντων λιθίου επί του παρόντος, λόγω της αυξανόμενης προτίμησης των αυτοκινητοβιομηχανιών στο χαμηλότερο κόστος και τις σημαντικές βελτιώσεις στην ενεργειακή πυκνότητα την τελευταία δεκαετία.

Λίνα Τσαγκαράκη

Προηγούμενο άρθροΠωλούνται έξι θυγατρικές των ALD και LeasePlan
Επόμενο άρθροFord Transit Custom και Tourneo Custom στην Ελλάδα