Euro NCAP: Το νέο Toyota Yaris βάζει ψηλά τον πήχυ της ασφάλειας για τα μικρά οικογενειακά αυτοκίνητα

Το Euro NCAP παρουσίασε το αποτέλεσμα του πρώτου αυτοκινήτου που αξιολογήθηκε βάσει των ανανεωμένων πρωτοκόλλων του 2020. Το τελευταίο μικρό οικογενειακό αυτοκίνητο της Toyota, το Yaris, παίρνει πέντε αστέρια.

Το Yaris τέταρτης γενιάς της Toyota παίρνει άριστα στο πρόγραμμα δοκιμών Euro NCAP 2020. Το αυτοκίνητο είναι το πρώτο που υποβάλλεται στις νέες δοκιμές, που αντικαθιστούν τις εφαρμοζόμενες από το 1997, τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα και το πρώτο που θέτει αντίμετρα για τραυματισμούς πλευρικών συγκρούσεων. Η δοκιμή του προοδευτικά παραμορφώσιμου κινητού εμποδίου (MPDB) αξιολογεί την προστασία που προσφέρει ένα αυτοκίνητο στους επιβάτες του, καθώς και τους κινδύνους που δατρέχει το αυτοκίνητο επάνω στο οποίο συνετρίβη. Το Yaris, σε γενικές γραμμές, τα πάει καλά. Το μικρό του μέγεθος και η φιλική σχεδίαση του εμπρόσθιου τμήματός του το κατατάσσουν μεταξύ των λιγότερο επιρρεπών σε προσκρούσεις αυτοκινήτων. Δύο κεντρικοί αερόσακοι αναπτύσσονται σε περίπτωση πλευρικών προσκρούσεων και περιορίζουν την μετακίνηση των επιβατών στην αντίθετη πλευρά του οχήματος, μετριάζοντας τον κίνδυνο να κτυπήσουν οι επιβάτες μεταξύ τους. Το Yaris παρουσιάζει επίσης τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία αποφυγής σύγκρουσης: η τελευταία γενιά του συστήματος Toyota Safety Sense μπορεί πλέον να σταματήσει το όχημα κατά την στροφή του για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τα αντιθέτως κινούμενα οχήματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP, Michiel van Ratingen, δήλωσε: “Συγχαρητήρια στην Toyota για την κορυφαία βαθμολογία του Yaris. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους τους ενδιαφερόμενους και ευχαριστώ τα εργαστήρια και τους εργαζόμενους του Euro NCAP που εργάστηκαν σκληρά για να προσφέρουν ασφάλεια, παραμένοντας ασφαλείς. Χρειάστηκε να προσαρμοστούμε γρήγορα στις νέες εργασιακές πρακτικές και είναι ευχάριστο στο πρώτο αυτοκίνητο που βαθμολογείται φέτος να έχει αφιερωθεί τόση προσοχή στα θέματα ασφάλειας, που αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα”.

Εκτός από αυτήν τη νέα αξιολόγηση, η έκδοση e-tron Sportback της Audi αποσπά βαθμολογία πέντε αστέρων, όπως και το περυσινό μοντέλο. Και η υβριδική έκδοση του Renault Clio προστίθεται επίσης στη λίστα οχημάτων με παρόμοια βαθμολογία με το αυτοκίνητο θερμικού κινητήρα που δοκιμάστηκε πέρυσι.

 

Προηγούμενο άρθροTo νέo Renault Arkana στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροΤο πρώτο plug-in υβριδικό Range Rover Velar