Η εργασία από το σπίτι μπορεί να αποτελεί μία από τις μόνιμες παρακαταθήκες της κρίσης του COVID-19. Μια έρευνα της BDO καταδεικνύει πως οι περισσότεροι επαγγελματίες επιθυμούν να διατηρήσουν κάποιο βαθμό κατ ‘οίκον εργασίας μετά την κρίση. Δεν είναι κακή ιδέα, καθότι αυξάνει, τόσο την ευημερία των εργαζομένων, όσο και την παραγωγικότητα. Αλλά πώς θα οργανωθεί όπως πρέπει; Οι απαντήσεις στο προσεχές workshop του Smart Mobility Institute.

Η τεχνολογία δεν άλλαξε, οι συμπεριφορές άλλαξαν. Προ της πανδημίας διαθέταμε τα ίδια τεχνολογικά εργαλεία που μας επέτρεπαν να εργαζόμαστε από το σπίτι. Ωστόσο, τόσο οι εργοδότες, όσο και οι εργαζόμενοι, δεν ήταν γενικά εξοικειωμένοι με την ιδέα και ως εκ τούτου, ήταν απρόθυμοι να τη δοκιμάσουν. Ο κορωνοϊός μας ανάγκασε και η εργασία εξ αποστάσεως αποτελεί την “νέα κανονικότητα” προς το παρόν.

Καλύτερες πολιτικές

Φαίνεται πως μας αρέσει. Η εξειδικευμένη εταιρεία ελεγκτών και συμβούλων BDO Belgium πραγματοποίησε έρευνα με περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους και διευθυντές. Όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, εννέα στους δέκα θα ήθελαν να συνεχίσουν την εργασία από το σπίτι εργασία για μία έως τρεις ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο, οι μισοί από τους ερωτηθέντες επεσήμαναν επίσης ότι οι εταιρείες τους χρειάζονταν καλύτερες πολιτικές σχετικά με την τηλεργασία.

“Εξετάζοντάς το εκ των υστέρων, είναι άξιο απορίας γιατί δεν ασπαστήκαμε τις ψηφιακές συσκέψεις νωρίτερα”, λέει ο Mario Santi, Σύμβουλος Διαχείρισης Στρατηγικής & Μετασχηματισμού της BDO Βελγίου. “Επί δεκαετίες ζητάμε από τους εργαζόμενους να εργάζονται 9:00 με 5:00, υποβάλλοντάς τους σε κυκλοφοριακή συμφόρηση και σε συσκέψεις στις οποίες η συμβολή τους είναι ελάχιστη. Αυτό δεν είναι αποτελεσματικό”.

Η τηλεργασία αποτελούσε πάντα μια εναλλακτική επιλογή, αλλά σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη. Ο COVID-19 την καθιέρωσε. Και δημιούργησε μια “νέα κανονικότητα” στην οποία είναι ευκολότερο να εξισορροπηθεί η προσοχή στην υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων με τα καθήκοντα και τους στόχους της εταιρικής ζωής.

Απροσδόκητη μεταστροφή

Εναπόκειται τώρα στις εταιρείες και στις διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού να ενσωματώσουν αυτήν την απροσδόκητη μεταστροφή προς την εργασία από το σπίτι και την τηλεργασία στις εταιρικές τους πολιτικές. Εάν γίνει σωστά, θα ωφελήσει, τόσο τους εργοδότες, όσο και τους εργαζόμενους. Ο εργαζόμενος θα αισθανθεί πως τον εμπιστεύονται και τον εκτιμούν. Αυτό θα μεταφραστεί σε μεγαλύτερη ευημερία – δηλαδή λιγότερη κόπωση – και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. “Κάποια έρευνα δείχνει πως η εργασία από το σπίτι δύο ημέρες την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων έως και κατά 2.000 ευρώ το μήνα”, λέει ο κ. Santy.

Μια ελκυστική πολιτική τηλεργασίας θα αποτελέσει επίσης σημαντικό εργαλείο στην εξεύρεση ταλέντων. Οι νέοι εργαζόμενοι θα εκτιμήσουν την ευελιξία που προσφέρει η εργασία εξ αποστάσεως και είναι πιθανό αυτό να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην επιλογή τους.

Οπότε, πώς θα μετατρέψει η εταιρεία σας την εργασία από το σπίτι σε επιτυχία; Ακολουθούν τέσσερα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  1. Εμπιστευθείτε τους εργαζομένους σας:

Η τηλεργασία σημαίνει μεγαλύτερη αυτονομία στους εργαζομένους σας. Αυτό απαιτεί εμπιστοσύνη – και αλλαγή στον τρόπο ηγεσίας: από διοίκηση βάσει εργασίας (task-based management) σε διοίκηση βάσει έργου (project-based management). Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ελέγξετε φυσικά τους εργαζομένους σας, υπάρχουν άλλα μέσα ελέγχου και αξιολόγησης.

  1. Ορίστε σαφείς προτεραιότητες:

Η εξ αποστάσεως εργασία απαιτεί σαφή συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με το πρακτέο και τις προθεσμίες. Εναπόκειται στους εργαζόμενους να ορίσουν προτεραιότητες στην εργασία τους, αλλά πρέπει να γνωρίζουν πως μπορούν να υπολογίζουν στη διοίκηση εάν προκύψουν θέματα που απαιτούν υποστήριξη.

  1. Επικοινωνία με διαφάνεια:

Η σαφής και διαφανής επικοινωνία είναι απαραίτητη – αλλά αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Οι εργαζόμενοι και οι διευθυντές χρειάζονται πρωτόκολλα για τους διάφορους τρόπους επικοινωνίας: πότε και γιατί χρησιμοποιούνται email, τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις κ.λπ. Επίσης, η επικοινωνία μεταξύ ολόκληρης της ομάδας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εταιρικής κουλτούρας και της σωστής συνεννόησης.

  1. Αποτελεσματικά εργαλεία:

Η αποτελεσματική τηλεργασία είναι δυνατή μόνον εάν οι εργαζόμενοι διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία. Ένα θέμα είναι η προμήθεια αυτών των εργαλείων, το άλλο είναι η σωστή καθοδήγηση για τη διαμόρφωση και τη χρήση τους.

Υπάρχει ένα ιδανικό “ποσοστό” για κατ οίκον εργασία; Ο κ. Santy δηλώνει πως δύο με δυόμισι μέρες θα απέφεραν τα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά εξαρτάται φυσικά από το είδος της εργασίας και το προφίλ κάθε συγκεκριμένου εργαζομένου. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η στάθμιση της βέλτιστης ισορροπίας για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Employee Focus Workshop

Αν αναζητείτε το ευαίσθητο σημείο και το σωστό εταιρικό πλαίσιο για να θεσπίσετε την εργασία από το σπίτι στην εταιρεία σας, εγγραφείτε τώρα στο Employee Focus Workshop.

Μια εικονική συνεδρία που προσφέρεται από το Smart Mobility Institute του Fleet Europe, έχει σχεδιαστεί προς υποστήριξη επαγγελματιών των Fleet, HR και Facilities Managers για τον χειρισμό της τηλεργασίας και άλλων νέων προδιαγραφών για τους εργαζόμενους.

Με την υποστήριξη της CMaaS, το online workshop θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Μαΐου και θα επαναληφθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου. Το workshop απευθύνεται αποκλειστικά σε εταιρικούς αγοραστές.

Για εγγραφή, κάντε κλικ εδώ.

Προηγούμενο άρθροΤαξινομήσεις: Ξεπέρασε το 80% η πτώση στα επιβατικά
Επόμενο άρθροLotus και Centrica συνεργάζονται για ένα νέο μοντέλο EV