Έξυπνη φόρτιση

Η έξυπνη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) είναι ένας στρατηγικός τρόπος ελέγχου του Συνολικού Κόστους Ιδιοκτησίας τους (TCO).

Πολλοί στόλοι μεταβαίνουν ήδη στην ηλεκτροκίνηση με πρωταρχικό στόχο την εξάλειψη των εκπομπών εξάτμισης.

Ωστόσο, συχνά η σκέψη της φόρτισης έρχεται μετά την αγορά BEV. Το θέμα της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο TCO, γι’ αυτό η στρατηγική φόρτισης πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της υιοθέτησης EV.

Η έξυπνη φόρτιση EV, από τα βασικά θέματα του Global Fleet Conference  στην Πορτογαλία τον Μάιο, αφορά στη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και συστημάτων λογισμικού για βελτιστοποίηση της διαδικασίας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό περιλαμβάνει χρήση δεδομένων και αλγορίθμων σε πραγματικό χρόνο για διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας των EV και προγραμματισμό των χρόνων φόρτισης, βάσει κριτηρίων όπως η ζήτηση ενέργειας, η δυνατότητα του δικτύου και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έξυπνη φόρτιση EV μπορεί να βοηθήσει τους στόλους να μειώσουν το κόστους με διάφορους τρόπους:

  1. Χαμηλότερο ενεργειακό κόστος: Προγραμματίζοντας χρόνους φόρτισης σε ώρες εκτός αιχμής, όταν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι συνήθως χαμηλότερες, οι στόλοι μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος τους.
  2. Χρεώσεις μειωμένης ζήτησης: Οι χρεώσεις βάσει ζήτησης βασίζονται στη μέγιστη ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται εντός συγκεκριμένης περιόδου. Χρησιμοποιώντας έξυπνη φόρτιση για διαχείριση της ενέργειας στα ηλεκτρικά τους οχήματα, οι στόλοι μπορούν να μειώσουν τη ζήτηση αιχμής και συνεπώς τις χρεώσεις βάσει ζήτησης.
  3. Βελτιωμένη απόδοση φόρτισης: Η έξυπνη φόρτιση EV μπορεί επίσης να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της φόρτισης, μειώνοντας τον χρόνο φόρτισης και αυξάνοντας τον χρόνο χρήσης τους.
  4. Μειωμένο κόστος υποδομής: Με αποτελεσματικότερη διαδικασία φόρτισης, οι στόλοι μπορούν να μειώσουν την ανάγκη πρόσθετης υποδομής, που συνιστά σημαντική δαπάνη.

Συνολικά, η έξυπνη φόρτιση EV μπορεί να βοηθήσει τους στόλους οχημάτων στη μείωση του λειτουργικού κόστους, την βελτίωση της βιωσιμότητας και την αύξηση της αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων τους.

Η έξυπνη φόρτιση είναι το πρώτο απογευματινό θέμα της 16ης Μαΐου στο Global Fleet Conference 2023, που πραγματοποιείται από τις 15 έως 17 Μαΐου, στο Cascais της Πορτογαλίας, το κύριο θέμα του οποίου είναι οι Βιώσιμες Προμήθειες. Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ. 

Προηγούμενο άρθροΤο νέο, αμιγώς ηλεκτρικό, Ford Explorer
Επόμενο άρθροΟλοκληρώθηκε η εξαγορά της FCA Greece