Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδια έναρξης για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία Ηλεκτρολυτών (Electrolyser Partnership).

Αυτή η συνεργασία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων δημιουργίας και ωρίμανσης ισχυρής ευρωπαϊκής βιομηχανικής μεταποιητικής βάσης και στον εντοπισμό πιθανών πολιτικών και δράσεων περιορισμού όπου κρίνεται σκόπιμο.

Η Συνεργασία Ηλεκτρολυτών σχεδιάστηκε τον Μάιο στο Electrolyser Summit που διοργανώθηκε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Hydrogen Europe, όπου 20 CEO του κλάδου και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton υπέγραψαν κοινή δήλωση που περιγράφει τη δέσμευση του κλάδου ηλεκτρολύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποστηρίξουν τους φιλόδοξους στόχους REPowerEU. Αυτή η ειδική πλατφόρμα θα τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Καθαρού Υδρογόνου, την οποία διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Hydrogen Europe διαδραμάτισε υποστηρικτικό ρόλο στην συγκέντρωση όλων των φορέων, την κρίσιμη στιγμή για τον τομέα ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου.

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκις, CEO της Hydrogen Europe, σχολίασε: «Είμαι ευτυχής που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε να συγκεντρώσει όλους τους απαραίτητους ενδιαφερόμενους με την υποστήριξη της Hydrogen Europe, σε μια περίοδο κατά την οποία ο τομέας ηλεκτρολύσεων αντιμετωπίζει τεράστιες εμπορικές ευκαιρίες αλλά και βιομηχανικές προκλήσεις. Ο κλάδος ηλεκτρολύσεων πρέπει να δεκαπλασιάσει την παραγωγική του ικανότητα τα επόμενα πέντε χρόνια για να επιτύχει τον ευρωπαϊκό στόχο των 20 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030».

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ υδρογόνου, ο Daniel Fraile, Chief Policy Officer της Hydrogen Europe, παρουσίασε τους στόχους και τα επόμενα βήματα του Electrolyser Partnership: «Η Electrolyser Partnership θα λειτουργήσει καταλυτικά για προώθηση της βιομηχανικής πρωτοπορίας της ΕΕ και της αυξημένης συνεργασίας μεταξύ κατασκευαστών, βασικών προμηθευτών υλικών και αρμοδίων χάραξης πολιτικής. Πρέπει να επιχειρήσουμε σε στρατηγικό επίπεδο για να διασφαλίσουμε πως το ανανεώσιμο υδρογόνο που καταναλώνεται στην Ευρώπη παράγεται με ευρωπαϊκή τεχνολογία και συμβάλλει στην δίκαια ενεργειακή μετάβαση που δημιουργεί θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Η Electrolyser Partnership είναι το κατάλληλο όχημα γι’ αυτό».

Τις επόμενες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποιεί πρόσκληση ενδιαφέροντος μεταξύ των μελών της Clean Hydrogen Alliance με στόχο την πρώτη συνάντηση της Συνεργασίας Ηλεκτρολύσεων τον Σεπτέμβριο.

Προηγούμενο άρθροΙδρύεται η Sony Honda Mobility Inc.
Επόμενο άρθροΕντατικές δοκιμές για τη νέα BMW M2 στην Αυστρία