E-Ducato “Pilot Project”: To πρώτο επαγγελματικό όχημα μηδενικών ρύπων το οποίο δεν σχεδιάστηκε απλώς για τους πελάτες, αλλά εξελίχθηκε από αυτούς.  

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Fiat Professional με το E-Ducato παρουσιάζει ένα μοντέλο που εξελίχθηκε σε συνεργασία με τους πελάτες της.

Η Fiat Professional διαχρονικά εστιάζει στις ανάγκες των πελατών, στοιχείο που την έχει οδηγήσει στο σχεδιασμό και παραγωγή μερικών εκ των πλέον δημοφιλών ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ducato, το οποίο το 2020 ήταν το δημοφιλέστερο LCV ανεξαρτήτου κατηγορίας στην Ευρώπη. Με το E-Ducato, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Fiat Professional, η μάρκα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας ένα όχημα που όχι απλά σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες των πελατών, αλλά εξελίχθηκε με την καθοριστική συμβολή τους.

Η διαδικασία συγκέντρωσης και ανάλυσης των αναγκών των πελατών, ξεκίνησε με την συλλογή δεδομένων χρήσης από 4.000 συμβατικά επαγγελματικά οχήματα για χρονικό διάστημα που ξεπέρασε το 1 έτος και συνολική απόσταση 50 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτέλεσαν βασικό πυλώνα κατά το σχεδιασμό ενός LCV, το οποίο μπορεί να καλύπτει ακριβώς τις ίδιες ανάγκες με ένα συμβατικό όχημα, αλλά με το επιπλέον όφελος των εκπομπών μηδενικών ρύπων. Στη συνέχεια οι αρχικές έρευνες οδήγησαν στη δημιουργία ενός στόλου ηλεκτρικών οχημάτων προ-παραγωγής, τα οποία διατέθηκαν για δοκιμαστική χρήση σε πραγματικές συνθήκες από τους πελάτες.

Στο πρόγραμμα “Pilot Project” συμμετείχε μια σειρά εξαιρετικά σημαντικών εταιρειών, όπως οι Arcese, GLS, Lyreco, Mercitalia, EDF, Fraikin, CSB, Nippon Express και BT Fleet, οι οποίες συνέβαλαν τόσο στην εξέλιξη, όσο και σε κοινές δραστηριότητες επικοινωνίας και marketing. Στην πολύχρονη ιστορία της Fiat Professional, η φιλοσοφία της μάρκας ήταν πάντα να αφήνει να μιλούν τα δεδομένα, δημιουργώντας οχήματα που συμβάλουν στην αποδοτικότητα και στην ανάπτυξη των εταιρειών που τα χρησιμοποιούν.

Η εξαιρετική εμπορική επιτυχία επιβεβαιώνει αυτή την πορεία, με το E-Ducato να έρχεται να συμβάλει με τη σειρά του στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι επαγγελματίες. Μέσω του “Pilot Project” έγινε λεπτομερέστατη καταγραφή και ανάλυση όλων αυτών των πολυεπίπεδων  αναγκών ώστε η μετάβαση από τις συμβατικές λύσεις, στις αμιγώς ηλεκτρικές μορφές κίνησης να γίνει με τον πλέον ομαλό και αποδοτικό τρόπο. Όλοι οι συνεργάτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία εξέλιξης και να συμβάλλουν στον καθορισμό των προδιαγραφών που θα πρέπει να καλύπτει το E-Ducato ώστε να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τις ανάγκες τους. Αυτή η απόλυτα ρεαλιστική έρευνα οδήγησε σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που προσφέρει μεταφορικές δυνατότητες αντίστοιχες με τις συμβατικές εκδόσεις, πολλαπλές δυνατότητες διαμόρφωσης, δυνατότητα  επιλογής μεγέθους μπαταρίας, προγράμματα λειτουργίας-απόδοσης, δυνατότητα γρήγορης φόρτισης και βέβαια μηδενικούς ρύπους. Απόλυτη ευελιξία και στόχευση στις ανάγκες, με το ελάχιστο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.

Στη μεταβατική περίοδο όπου η αυτοκίνηση περνά από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση, η Fiat Professional για ακόμα μια φορά παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο σε επίπεδο προϊόντων, αλλά και σε επίπεδο υποστήριξης των πελάτων της, έτσι ώστε αυτοί να απολαύσουν με τον πλέον αποδοτικό και οικονομικά βιώσιμο τρόπο αυτή τη νέα και πιο φιλική προς το περιβάλλον εποχή στις οδικές μεταφορές.

Προηγούμενο άρθροBentley Flying Spur: το μοντέλο του 2022
Επόμενο άρθροΕυρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Μηδενική ρύπανση