Οι βιώσιμες μεταφορές είναι ένα καυτό θέμα που απασχόλησε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, ενώ όλο και περισσότερα φορτηγά και ακόμη και παραδοσιακά βαν απαγορεύονται στα κέντρα των πόλεων. Συνεπώς, χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις για την αποκαλούμενη “τελική παράδοση”. Ας δούμε τρεις ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται σε άλλες χώρες παρέχοντας φιλική προς το περιβάλλον τελική παράδοση …

Aha Drone Delivery (Ισλανδία)

Στο Ρέικιαβικ, ο πάροχος υπηρεσιών Aha ενθαρρύνει τις τελικές παραδόσεις που δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με εκπομπές καυσαερίων προωθώντας μια αλλαγή προς μια πιο βιώσιμη κουλτούρα αστικής κινητικότητας. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω της online πώλησης προϊόντων και τροφίμων που παραδίδονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και  drones. Το τοπικό κατάστημά τους διαχειρίζεται προϊόντα από την online παραγγελία τους μέχρι την παράδοση.

Η Aha ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2011 και είναι πλέον η κορυφαία ισλανδική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου για παραδόσεις τροφίμων και προϊόντων. Φυσικά, η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή είναι η παράδοση με τη χρήση drones. Η Aha συνεργάστηκε με την ισραηλινή εταιρία drones Flytrex για να ξεκινήσει το πρώτο αυτόνομο σύστημα παράδοσης με drones στον κόσμο σε μια επιλεγμένη διαδρομή τον περασμένο Αύγουστο. Πράγματι, ακόμα και η Amazon δεν επιχειρεί με drones, λόγω κανονιστικών δυσκολιών. Ξεκινώντας από αυτό το καλοκαίρι, η Aha πρόσθεσε 13 δρομολόγια και τώρα εκτελεί την υπηρεσία παράδοσης με drones σε 14 διαφορετικές διαδρομές σε μεγάλο τμήμα της περιοχής του Ρέικιαβικ. Όλα τα drones οφείλουν  να πετάνε κατά μήκος μιας προκαθορισμένης διαδρομής και μπορούν μόνο να αποκλίνουν έως και 700 μέτρα από την κανονική πορεία τους προκειμένου να προσγειωθούν στον κήπο ή στον αυτοκινητοδιάδρομο των πελατών. Μπορούν να μεταφέρουν το πολύ 3 κιλά και να πετάνε με 50 km/h.

Cargo Bike Borrowing Shop  (Φινλανδία)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία είναι το Κατάστημα Δανεισμού Ποδηλάτων Μεταφοράς στο Jyväskylä της Φινλανδίας. Σκοπός του είναι να καταστήσει τα ποδήλατα μεταφοράς διαθέσιμα και οικεία σε όλους. Ο καθένας μπορεί να δανειστεί ένα τέτοιο ποδήλατο για 1 έως 3 ημέρες δωρεάν.

Το κατάστημα δανεισμού ποδηλάτων λειτουργεί στο Civic Center Matara στη Jyväskylä της Φινλανδίας και είναι μέρος του τοπικού γραφείου αειφόρου ανάπτυξης. Χρηματοδοτείται από τις Φινλανδικές Μεταφορές.

Η προσφορά αποτελείται από τρία ηλεκτρικά ποδήλατα μεταφοράς, ένα ηλεκτρικό τρίκυκλο μεταφοράς, τρία ηλεκτρικά απλά ποδήλατα, ένα διθέσιο ποδήλατο, ένα rickshaw, ένα αθλητικό ποδήλατο και ένα ποδήλατο με ρυμουλκούμενο. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες μπορούν να δουν ποιο είδος ποδηλάτου ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Όλα τα ποδήλατα είναι ηλεκτρικά, έτσι ώστε οι ανωφέρειες και τα βαριά φορτία να μην αποτελούν πρόβλημα.

Green Link  (Μεγάλη Βρετανία)

Η Green Link στο York, το Luton και το Darlington, βασίζεται στη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, τρικύκλων φορτηγών, ποδηλάτων και ρυμουλκούμενων. Διαθέτει μια υπηρεσία Τελικής Παράδοσης που αποτρέπει τα ελαφρά εμπορικά και άλλα οχήματα παράδοσης δεμάτων από τα κέντρα των πόλεων. Οι οδηγοί μπορούν να αποθέσουν τα πακέτα τους σε ένα από τα κέντρα της Green Link και το τελευταίο δρομολόγιο γίνεται με οικολογικά οχήματα που μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 250 κιλά.

Προηγούμενο άρθροΗ BMW Financial Services UK ανακοίνωσε σύμπραξη με την Wrisk
Επόμενο άρθροΗ PSA παρουσιάζει τα ηλεκτρικά της LCV