Οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να φορτίζουν δωρεάν το όχημά τους με V2G και το έξυπνο τιμολόγιο Octopus Power Pack.

Η παγκόσμια εταιρεία ενέργειας και τεχνολογίας Octopus Energy λανσάρισε πρόσφατα το πρώτο τιμολόγιο μαζικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου από όχημα σε δίκτυο (V2G) – Octopus Power Pack – το οποίο εγγυάται δωρεάν φόρτιση στους οδηγούς, επιταχύνοντας τη στροφή της χώρας προς τις πράσινες μεταφορές.

Το V2G (αμφίδρομη φόρτιση) επιτρέπει σε ένα ηλεκτρικό όχημα να φορτίζει τις μπαταρίες του από το εθνικό δίκτυο και να επιστρέφει την ενέργεια σε αυτό όταν απαιτηθεί. Αυτό σημαίνει ότι το EV φορτίζει τις σε ώρες που δεν υπάρχει υψηλή ζήτηση και επιστρέφει ηλεκτρική ενέργεια σε ώρες υψηλής ζήτησης. Η διαφορά της τιμής της κιλοβατώρας είναι προς όφελος του κατόχου.

Το Octopus Power Pack είναι διαθέσιμο σε οδηγούς με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φορτιστές συμβατούς με V2G που διατίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, επί του παρόντος, υπάρχει μόνο ένας περιορισμένος αριθμός μοντέλων που διαθέτουν αυτήν τη δυνατότητα, όμως κατασκευαστές όπως η Volvo έχουν δεσμευτεί να κυκλοφορήσουν σύντομα μοντέλα έτοιμα για V2G.

Σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, με το τιμολόγιο Octopus Power Pack ο μέσος οδηγός EV θα εξοικονομεί περισσότερες από 850 λίρες Αγγλίας ετησίως (1.000 ευρώ), σε σύγκριση με μια τυπική εγχώρια φόρτιση, εφόσον μπορεί να έχει καθημερινή σύνδεση του οχήματός του στο δίκτυο για περίπου έξι ώρες την ημέρα (170 ώρες ανά μήνα). Σε αυτή την περίπτωση οι οδηγοί μπορούν να ορίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο φόρτισης, έτσι ώστε όταν τροφοδοτούν το δίκτυο οι μπαταρίες να μη πέφτουν ποτέ κάτω από αυτό.

Ο Alex Schoch, Επικεφαλής Ευελιξίας στην Octopus Energy, δήλωσε ότι το V2G θα είναι σημαντικός μοχλός για ένα ευέλικτο, πράσινο δίκτυο και κάλεσε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν οχήματα συμβατά με την τεχνολογία V2G. «Μόλις φτάσουμε τα 10 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο δρόμο, θα έχουμε αρκετό αποθηκευτικό χώρο για να τροφοδοτεί ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία σε ώρες αιχμής. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι οδηγοί μας είναι να συνδέονται τακτικά και η φόρτισή τους θα είναι εντελώς δωρεάν», τόνισε.

Φωτογραφία: screenshot Octopus Power Pack 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΟ Αριστείδης Αραβανής στο ΔΣ της Kosmocar Α.Ε.
Επόμενο άρθροΝέο προωθητικό πρόγραμμα SEAT Arona