Η εισαγγελία του Brunswick ανακοίνωσε ότι άσκησε διώξεις εναντίον ενός πρώην και δύο νυν στελεχών της Volkswagen, με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς. Τα κορυφαία στελέχη του ομίλου Volkswagen κατηγορούνται από την εισαγγελέα ότι σκόπιμα δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τους επενδυτές σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του σκανδάλου για τις εκπομπές ντίζελ της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το κατηγορητήριο κατατέθηκε στην πατρίδα της VW στη Γερμανία, σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 2019. Ακολούθως συγκλήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή του Εποπτικού Συμβουλίου του Ομίλου και ο Hiltrud D. Werner, δήλωσε σχετικά με το κατηγορητήριο:

“Το γραφείο του εισαγγελέα του Brunswick ανακοίνωσε σήμερα ότι άσκησε δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου του ΔΣ της Volkswagen AG, Martin Winterkorn, καθώς και του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου, Hans Dieter Pötsch και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, Herbert Diess, για την κατηγορία της εικαζόμενης χειραγώγησης της αγοράς. Οι ισχυρισμοί θα εξεταστούν τώρα από ανεξάρτητο δικαστήριο.

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, η Volkswagen συνεργάστηκε στενά με το γραφείο του εισαγγελέα. Το εποπτικό συμβούλιο εξέτασε επίσης λεπτομερώς την έρευνα του εισαγγελέα και σέβεται το έργο του. Εντούτοις, με βάση τις εκτεταμένες και ανεξάρτητες έρευνες από το φθινόπωρο του 2015, η εκτελεστική επιτροπή εξακολουθεί να μη μπορεί και σήμερα να αντιληφθεί ότι δεν ενημερώθηκε σκόπιμα η κεφαλαιαγορά. Εκτός από το τεκμήριο της αθωότητας γενικά (σ.σ.: στο οποίο αναφέρεται και η δήλωση της εισαγγελίας), υπάρχουν, μεταξύ άλλων, και οι ακόλουθες ειδικές πτυχές που αντιτίθενται στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς:

  • Η σημαντική μείωση της τιμής της μετοχής της VW μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης περί παραβίασης της 18ης Σεπτεμβρίου 2015 οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχές των ΗΠΑ δημοσίευσαν εντελώς απροσδόκητα τους ισχυρισμούς τους κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τη Volkswagen.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Volkswagen AG δεν μπορούσε να προβλέψει αυτή την αλλαγή στην προσέγγιση των αμερικανικών αρχών.
  • Από την άποψη αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο βασιζόταν στις νομικές συμβουλές της περίφημης αμερικανικής εταιρείας νομικών Kirkland & Ellis. Με βάση τις συμβουλές της Kirkland & Ellis, έπρεπε να θεωρηθεί ότι πριν από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης περί παραβίασης, όπως και η συνήθης πρακτική μέχρι τότε, θα εκπονηθεί πρώτα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με τις αρχές των ΗΠΑ και στη συνέχεια θα δημοσιοποιηθεί μία κοινή δήλωση.

Με βάση τα διαθέσιμα πορίσματα, η εκτελεστική επιτροπή είναι της γνώμης ότι πριν από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης περί παραβίασης το Διοικητικό Συμβούλιο της Volkswagen AG δεν είχε επαρκώς συγκεκριμένες ενδείξεις που θα οδηγούσαν στην υποχρέωση ενημέρωσης του της κεφαλαιαγοράς αμέσως.

Για το λόγο αυτό, συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία με τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το εποπτικό συμβούλιο θα συγκληθεί αύριο (25 Σεπτεμβρίου 2019) σε έκτακτη συνεδρίαση”.

Ο Dr. Herbert Diess ανέλαβε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen AG στις 13 Απριλίου 2018.

 

 

 

Ο Hans Dieter Pötsch είναι πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Volkswagen AG από το 2015 και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Porsche Automobil Holding SE.

 

 

Ο Martin Winterkorn παραιτήθηκε από τη Volkswagen στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, αρκετές ημέρες μετά την αποκάλυψη ενός σκανδάλου σχετικά με τις εκπομπές που αφορούσε τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της εταιρείας και από πρόεδρος της Audi στις 11 Νοεμβρίου 2015, αφού αποκαλύφθηκαν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το σκάνδαλο για τα βενζινοκίνητα της VW.

 

Προηγούμενο άρθροEπιβολή προστίμου ύψους 870 εκατ. ευρώ στην Daimler AG
Επόμενο άρθροΗ Fiat πρέπει να πληρώσει 30 εκατ. ευρώ φόρους στο Λουξεμβούργο