Στις 10 Μαΐου, οι Έλληνες και Τούρκοι εταίροι του συντονισμένου έργου ERTICO 5G-MOBIX, κατέδειξαν πως, με αδιάλειπτη κάλυψη 5G, η συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα (CAM) δεν αποτελεί φουτουριστικό σενάριο, αλλά είναι άμεσα εφικτή, ακόμα και υπό δύσκολες συνθήκες, όπως διέλευση συνόρων.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, μεταξύ των Κήπων της Ελλάδας και της Ipsala της Τουρκίας. Επειδή αυτή η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελεί στρατηγικό γεωπολιτικό περιβάλλον και κατάλληλο και καλά επιλεγμένο δοκιμαστικό πεδίο λειτουργίας CAM στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η εκδήλωση συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον.

Για πληρέστερη ενημέρωση, αυτό το video  δείχνει πώς οι διασυνοριακές δοκιμές Ελλάδας-Τουρκίας αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της βαριάς εμπορευματικής κυκλοφορίας, μέσω ομαδοποίησης οχημάτων, αυτοματοποιημένης δρομολόγησης φορτηγών και υποστήριξης συνοριακής διέλευσης. Πρόκειται για σοβαρό επίτευγμα της κοινοπραξίας, αλλά ιδιαιτέρως των εταίρων που εμπλέκονται άμεσα στις ελληνοτουρκικές διασυνοριακές δοκιμές: WINGSFORDCOSMOTETURKCELLERICSSON-GRERICSSON-TRTUBITAK,  INTRASOFTICCSIMECAALTO και AKKA.

Το 5G-MOBIX έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης υπ’ αρ. 825496.

Φωτογραφία: ERTICO (European Road Transport Telematics Implementation Coordination)

Προηγούμενο άρθροDEKRA: Νέος γρήγορος έλεγχος μπαταρίας EV
Επόμενο άρθροMercedes-Benz: έμφαση στα επικερδή πολυτελή μοντέλα