Το ‘Denkraum – Good Life & Sustainable Cities Athens’ είναι η δεύτερη εκδήλωση του 2020 Denkraum, που φιλοξενείται σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, Αθήνα, Άμστερνταμ και Μαδρίτη και διοργανώνεται από το BMW Foundation Herbert Quandt σε συνεργασία με το Impact Hub.

Από τις 7 μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου, αυτή η διερεύνηση της μελλοντικής αστικής ανάπτυξης της Αθήνας θα συνεχιστεί με μικρά deep-dive sessions.

Οι πόλεις είναι οι τόποι όπου εμφανίζονται προκλήσεις και συγχρόνως γεννιούνται καινοτόμες ιδέες, τα μέρη όπου συγκεντρώνονται προβλήματα και την ίδια στιγμή υλοποιούνται και τολμηρές και ολοκληρωμένες λύσεις. Το BMW Foundation Herbert Quandt, ως παγκόσμιος οργανισμός σε θέματα ηγεσίας, μπορεί να βοηθήσει να γίνουν οι πόλεις και οι κοινότητες πιο ανθεκτικές, έξυπνες, βιώσιμες και δίκαιες.

Η παγκόσμια συνεργασία μεταξύ των BMW Foundation και Impact Hub χρονολογείται εδώ και αρκετά χρόνια και αντανακλά την κοινή τους άποψη ότι οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο μπορούν να συνεργάζονται για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.

Το Denkraum Athens συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες και ηγετικές προσωπικότητες από τον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα με σκοπό να διερευνηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων στις αστικές περιοχές.

Στις 6 Οκτωβρίου, η εκδήλωση ξεκινά με μία εικονική εναρκτήρια συνεδρίαση με κεντρικές ομιλήτριες την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Συνιδρύτρια του World Human Forum, Πρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι (Centre Culturel Hellénique) και Πρόεδρο της Action Finance Initiative-AFI και την Ελένη (Λενιώ) Μυριβήλη, Ανώτερη Συνεργάτιδα Αστικής Ανθεκτικότητας (100 Resilient Cities) του Ιδρύματος Rockefeller και Σύμβουλο για την Πόλη της Αθήνας.

Από τις 7 μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου, αυτή η διερεύνηση της μελλοντικής αστικής ανάπτυξης της Αθήνας θα συνεχιστεί με μικρά deep-dive sessions. Έξι τοπικοί οργανισμοί που εκπροσωπούν ποικίλους τομείς, όπως κινητικότητα, διαχείριση αποβλήτων, πολιτισμό και κληρονομιά, χρηματοδότηση και υποδομή θα παρουσιάσουν τις προκλήσεις τους ως θέμα προς συζήτηση/επίλυση.

Deep-dive sessions

  • Πράσινη μετακίνηση: Αστικός σχεδιασμός & υποδομές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, Schneider Electric
  • Διαχείριση αποβλήτων: Ανάπτυξη του πρώτου Μέλλοντος Μηδενικών Αποβλήτων (Zero Waste Future) στο τρίπτυχο Ξενοδοχεία/Εστιατόρια/Cafe, Coca Cola Company
  • Χώροι και ο Ιστός της Πόλης: Κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς & εκσυγχρονισμός κτιριακού αποθέματος (άδεια κτίρια πόλεων), Heritage Management Organization
  • Χρηματοδότηση: Χρηματοδότηση & επένδυση στη βιωσιμότητα, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (ERBD)
  • Βιωσιμότητα στον πολιτισμό: Επανασχεδιασμός της βιωσιμότητας των πολιτιστικών οργανισμών και των επαγγελματιών της τέχνης στην εποχή COVID-19, Co- Museum: Μουσείο Μπενάκη, Αμερικανική Πρεσβεία, Βρετανικό Συμβούλιο
  • Υποδομή: Ο ρόλος του Λιμανιού του Πειραιά το 2050, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ)

Ο θεσμός Denkraum

Ο θεσμός Denkraum ξεκίνησε στο Μόναχο, όπου πραγματοποιούνται ημερίδες από το 2016. Τώρα, αυτή η ιδέα εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο αρχικός τίτλος στα γερμανικά είναι Denkraum – σε ελεύθερη μετάφραση “Thinker’s Space,” (Δεξαμενή Σκέψης) όπου διερευνάται ένα θετικό όραμα του μέλλοντος και καλούνται οι συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν και να συνεισφέρουν σε μεθόδους που υποστηρίζουν μία οικολογικά, οικονομικά και κοινωνικά ισορροπημένη κοινωνία. Το 2020, ο θεσμός επικεντρώνεται στην ανάδειξη σημαντικών προκλήσεων και ευκαιριών για μεγαλύτερη ευελιξία των Ευρωπαϊκών πόλεων.

Κάθε εκδήλωση θα περιλαμβάνει δύο κεντρικά θέματα προς συζήτηση και στη συνέχεια θα αναλύει διεξοδικά έξι επιμέρους τομείς όπως στέγαση, κινητικότητα, υδάτινοι πόροι, αρμονική ζωή και άλλα – τα οποία θα παρουσιάζουν τοπικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, τις ενότητες προς συζήτηση και τους ομιλητές, μπορείτε να δείτε εδώ.

Το BMW Foundation Herbert Quandt

Το BMW Foundation Herbert Quandt είναι ένα ανεξάρτητο εταιρικό ίδρυμα, του οποίου οι δραστηριότητες συμβάλλουν στην κοινωνική ευθύνη του BMW Group. Προάγει την υπεύθυνη ηγεσία και εμπνέει ηγέτες σε όλο τον κόσμο να εργάζονται με στόχο ένα ειρηνικό, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον. Μέσα από τις δραστηριότητές του, το Ίδρυμα επιδιώκει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ. Ενθαρρύνει τους ηγέτες να φέρουν την κοινωνική και πολιτική ευθύνη τους στο επόμενο επίπεδο.

Προς το σκοπό αυτό, το ίδρυμα προσφέρει στους ηγέτες μία πλατφόρμα για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα τους συνδέει με το παγκόσμιο Δίκτυο Υπεύθυνων Ηγετών.

Στο χώρο των επενδύσεων, το ίδρυμα στοχεύει σε ένα συστημικό μετασχηματισμό για ένα βιώσιμο και στοχευμένο χρηματοοικονομικό σύστημα. Ο ρόλος του, ως παγκόσμιου οργανισμού σε θέματα ηγεσίας είναι να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τις αλληλεπιδράσεις, λειτουργώντας ως μέσο για την ανάπτυξη αυθεντικών σχέσεων και την εξέλιξή τους σε παραγωγικές και εποικοδομητικές συνεργασίες ή πρωτοβουλίες.

 

Προηγούμενο άρθροΝέο Fiat Panda Easy Hybrid, το πιο προσιτό
Επόμενο άρθροΝέο Hyundai i30, δυναμική σχεδίαση, hi-tech χαρακτηριστικά