Η Jaguar Land Rover, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής οχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, παρουσίασε στις 10 Ιανουαρίου την επόμενη φάση του προγράμματος “Charge and Accelerate”. Πρόκειται για το συνεχιζόμενο πρόγραμμα μετασχηματισμού της εταιρείας που θα επιφέρει 2,5 δισ. λίρες σε μείωση κόστους και βελτίωση των ταμειακών ροών σε διάστημα 18 μηνών, καθώς και μακροπρόθεσμη στρατηγική λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Εξ’ άλλου, η εταιρεία πρόκειται να περικόψει περίπου 4.500 θέσεις εργασίας. Αυτές αφορούν πολλά εργοστάσια της JLR, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αυτό που θα πληγεί περισσότερο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι η εταιρεία απασχολεί περίπου 40.000 ανθρώπους εκεί. Συνολικά, η εταιρεία διαθέτει εννέα εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες επτά παγκοσμίως. Η JLR επιθυμεί να απλοποιήσει τη διάρθρωσή της. Αυτό σημαίνει ότι σημαντικό μέρος των απωλειών θα αφορά πιθανώς σε διοικητικές θέσεις. Εξ’ άλλου, θα τεθεί σε λειτουργία ένα σχέδιο εθελουσίας εξόδου για να βοηθήσει με τις περικοπές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JLR, Ralf Speth, δήλωσε: “Αναλαμβάνουμε αποφασιστική δράση για να συμβάλουμε στην επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, ενόψει των πολλαπλών γεωπολιτικών και ρυθμιστικών διαταραχών καθώς και των τεχνολογικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία”.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πτώση στην κινεζική αγορά αυτοκινήτων – μείωση κατά 6,2% πέρυσι, η πρώτη πτώση για περίπου δύο δεκαετίες – μαζί με υπερβολική εξάρτηση από το ντίζελ και την αβεβαιότητα για την Brexit, συνέβαλαν στην ανακοίνωση αυτή.

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία Mercedes-Benz με Otonomo
Επόμενο άρθροProovStation για την επιθεώρηση οχημάτων