Η bp θα διερευνήσει στην Αίγυπτο τις δυνατότητες δημιουργίας νέας μονάδας παραγωγής για πράσινο υδρογόνο (gH2).

Για τον σκοπό αυτό η bp υπέγραψε μνημόνιο συνερασίας (MoU) με την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Το μνημόνιο υπογράφηκε από την bp, την Αρχή Νέων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου (NREA), την Αιγυπτιακή Εταιρεία Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (EETC), τη Γενική Αρχή της Οικονομικής Ζώνης της Διώρυγας του Σουέζ (SCZONE) και το Αιγυπτιακό Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης (TSFE).

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η bp θα πραγματοποιήσει μελέτες αξιολόγησης της τεχνικής και εμπορικής σκοπιμότητας σταδιακής ανάπτυξης ενός κόμβου εξαγωγών πράσινου υδρογόνου (gH2) μεγάλης κλίμακας στην Αίγυπτο. Προβλέπεται να συμπεριληφθούν στην μελέτη σκοπιμότητας τοποθεσίες υψηλού δυναμικού σε όλη την Αίγυπτο, με στόχο τον εντοπισμό των βέλτιστων πόρων. Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με ηλεκτρόλυση ύδατος, μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Anja-Isabel Dotzenrath, εκτελεστική αντιπρόεδρος της bp για το φυσικό αέριο και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε: «Η bp είναι περήφανη για τη μακρά ιστορία μας στην Αίγυπτο και τον σημαντικό ρόλο μας στην ενεργειακή βιομηχανία της χώρας. Η Αίγυπτος διαθέτει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκόσμιας κλάσης και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τη φιλόδοξη στρατηγική της για χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Ο Ayman Soliman, CEO της TSFE, δήλωσε: «Η μετάβαση σε ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά αναγκαιότητα, όπως επιβεβαιώθηκε από ολόκληρο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της COP27. Είμαστε περήφανοι για αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη bp, που αποδεικνύει τον ρόλο μας ως καταλύτη για αυτήν τη μετάβαση, παρέχοντας στους επενδυτές πληθώρα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βέλτιστη τοποθεσία για εξαγωγές και φιλικό επενδυτικό οικοσύστημα. Βασίζεται στο χαρτοφυλάκιο πράσινου υδρογόνου της TSFE και συμπληρώνει τη στρατηγική και την εντολή μας να μετατρέψουμε την Αίγυπτο σε περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας».

Ο Nader Zaki, περιφερειακός πρόεδρος της bp, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής δήλωσε: Η επέκταση των αρμοδιοτήτων μας στην Αίγυπτο αποτελεί απόδειξη της μακροπρόθεσμης δέσμευσης της bp στην Αίγυπτο. Αυτό το μνημόνιο βασίζεται στις προσπάθειες της Αιγύπτου να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και χαιρόμαστε που μπορούμε να είμαστε στρατηγικός εταίρος για να υποστηρίξουμε τα σχέδια μετάβασης της χώρας στην πράσινη ενέργεια».

Το υδρογόνο αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες ενεργειακού μετασχηματισμού της bp. Η bp προσπαθεί σε παγκόσμιο επίπεδο να δημιουργήσει σημαντικό και ευρύ χαρτοφυλάκιο επιλογών ανάπτυξης έργων πράσινου και μπλε υδρογόνου σε προνομιακές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Η bp έχει μακρά και επιτυχημένη πορεία στην Αίγυπτο, που εκτείνεται σχεδόν 60 χρόνια με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 35 δισ. δολάρια.

Προηγούμενο άρθροMobilize: Η Fedra Ribeiro διαδέχεται την Clotilde Delbos
Επόμενο άρθροBMW: Αυτόματη πληρωμή στάθμευσης μέσω Parkopedia