BP: Ανθεκτικές δραστηριότητες και στρατηγική πρόοδος

Ανθεκτικές δραστηριότητες και στρατηγική πρόοδος για την BP, παρά τα ετήσια αποτελέσματά της, που εμφανίζουν ζημίες 5,7 δισ. δολαρίων το 2020, σε σύγκριση με κέρδη 10 δισ. δολαρίων του 2019.

Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στις μειωμένες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις σημαντικές διαγραφές εξερεύνησης και περιθωρίων διύλισης και τη μειωμένη ζήτηση.

Ο CEO της BP, Bernard Looney, δήλωσε πως “θα θυμόμαστε το 2020 για τον πόνο και τη θλίψη που προκάλεσε ο COVID-19. Χάθηκαν ζωές – καταστράφηκαν αγαθά. Ο τομέας μας χτυπήθηκε επίσης σκληρά. Οι οδικές και αεροπορικές μετακινήσεις μειώθηκαν, όπως και η ζήτηση πετρελαίου, οι τιμές και τα περιθώρια κέρδους. Επίσης, ήταν μια καθοριστική χρονιά για την εταιρεία. Ξεκινήσαμε μια φιλοδοξία μηδενικών εκπομπών, θέσαμε μια νέα στρατηγική ολοκληρωμένης ενεργειακής εταιρείας και δημιουργήσαμε μια υπεράκτια αιολική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Ξεκινήσαμε τον επανασχεδιασμό της bp – με αποχώρηση περίπου 10 χιλιάδων εργαζομένων. Ενισχύσαμε τα οικονομικά μας – μειώνοντας τα έξοδα και ολοκληρώνοντας σημαντικές αποεπενδύσεις. Και εν μέσω όλων αυτών, οι βασικές δραστηριότητες της εταιρείας παρέμειναν ασφαλείς – μια από τις ασφαλέστερες χρονιές μας – και αξιόπιστες και ξεκίνησαν νέα μεγάλα έργα. Εκτιμώ τη δέσμευση της ομάδας μας στην παροχή της ενέργειας που χρειάζεται ο πλανήτης και είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη που λάβαμε από επενδυτές και κοινότητες όπου δραστηριοποιούμαστε. Περιμένουμε πολύ καλύτερες ημέρες για όλους μας το 2021”.

Ανθεκτικές δραστηριότητες και στρατηγική πρόοδος σε ένα δύσκολο περιβάλλον – Απόδοση κατά τον μετασχηματισμό

  • Οι δραστηριότητες παρέμειναν ισχυρές το 2020, με 96% ετήσια διαθεσιμότητα διύλισης εκ μέρους της BP και 94% αξιοπιστία εργοστασίων. Η απόδοση ασφαλείας υπήρξε επίσης ισχυρή, με τα συμβάντα διαδικασιών ασφαλείας επιπέδου 1 και 2 και τους καταγεγραμμένους τραυματισμούς σημαντικά χαμηλότερα από το 2019. Το ετήσιο κόστος παραγωγής μονάδας ήταν κατά 6,5% χαμηλότερο από το 2019. Η ετήσια παραγωγή ήταν κατά 9,9% χαμηλότερη από το 2019, κυρίως λόγω αποεπενδύσεων.
  • Η BP συνεχίζει να σημειώνει σημαντική πρόοδο στην επανασχεδιασμό της. Η νέα οργάνωση τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2021 και πάνω από τους μισούς των 10.000 περίπου εργαζομένων που αναμενόταν να αποχωρήσουν με το πρόγραμμα επανασχεδιασμού, είχαν ήδη αποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους. Περίπου 1,4 δισ. δολάρια θα διατεθούν για αποζημιώσεις αποχώρησης προσωπικού με το πρόγραμμα επανασχεδιασμού, με την πλειονότητα των ταμειακών εκροών να πραγματοποιούνται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
  • Τέσσερα νέα μεγάλα έργα άρχισαν να λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένων τριών κατά το τέταρτο τρίμηνο – το Ghazeer στο Ομάν, το Vorlich στο Ηνωμένο Βασίλειο και το KG D6 R-cluster στην Ινδία. Κατά το τρίμηνο, ο Αγωγός Trans Adriatic (TAP – που διασχίζει και την Ελλάδα και συνδέεται με το ελληνικό δίκτυο που λειτουργεί από τον ΔΕΣΦΑ) ξεκίνησε παράδοση φυσικού αερίου, ολοκληρώνοντας το σύστημα αγωγών Southern Gas Corridor.
  • Αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της προσφοράς της ετιαρείας, την ώρα που ο όγκος καυσίμων λιανικής μειώθηκε 14% ετησίως, το μικτό περιθώριο κέρδους της BP αυξήθηκε 6%. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους προστέθηκαν στο δίκτυο περίπου 300 στρατηγικές εγκαταστάσεις.
  • Η BP είχε αναπτύξει καθαρή ανανεώσιμη παραγωγική ικανότητα 3,3GW σε FID έως το τέλος του 2020, 0,7GW περισσότερα από ένα χρόνο νωρίτερα. Τον Ιανουάριο του 2021, η BP ολοκλήρωσε τη δημιουργία της στρατηγικής συνεργασίας υπεράκτιων αιολικών στις ΗΠΑ με την Equinor, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς του 50% των έργων Empire Wind και Beacon Wind. Τα έργα επελέγησαν επίσης για παροχή ισχύος 2.5GW στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, επιπλέον μιας υπάρχουσας δέσμευσης για παροχή 0,8GW.
  • Σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, η BP ανακοίνωσε: σχέδια ανάπτυξης ενός «πράσινου» έργου υδρογόνου στο διυλιστήριο Lingen στη Γερμανία με την Ørsted, μια πολυεταιρική συνεργασία υπό την επίβλεψη της BP για ανάπτυξη υπεράκτιων υποδομών προγραμματισμένων έργων δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα του ΗΒ και συμφωνίες για παροχή πρόσθετων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Amazon.

Φωτογραφίες: bp

Προηγούμενο άρθροIFMI: Βελτιώστε τη διαχείριση ασφαλείας
Επόμενο άρθροMazda: η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στην eFuel Alliance