Το δίκτυο φόρτισης EV και οι τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης, που αναπτύσσει η Blink σε ολόκληρη την Ελλάδα, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση της Blink Charging Hellas στο Ζάππειο.

Το δίκτυο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Blink στη χώρα μας διαθέτει ήδη σημεία φόρτισης ανά 50 χιλιόμετρα και από πόλη σε πόλη. Καλύπτει τις ανάγκες τόσο των αστικών, όσο και των υπεραστικών μετακινήσεων ηλεκτροκίνησης και διαρκώς πυκνώνει και αναπτύσσεται, ώστε κάθε αστικό κέντρο να διαθέτει τουλάχιστον 50 σημεία φόρτισης, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Δημιουργούμε, επενδύουμε, καινοτομούμε

“Το πρώτο σε λειτουργία δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα από την Blink είναι πραγματικότητα. Εκτείνεται από την Κρήτη  μέχρι τη Θράκη. Καλύπτει ήδη το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων οχημάτων μπορούν να κινηθούν απροβλημάτιστα”, όπως ανακοίνωσε κατά την παρουσίαση ο Γεώργιος Καλαβρουζιώτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Blink Charging Hellas, υπογραμμίζοντας ότι “το δίκτυο Blink εντάσσει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτροκίνησης”.

“Δημιουργούμε, επενδύουμε, καινοτομούμε, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του έθνους”, συνέχισε ο κ. Καλαβρουζιώτης, σημειώνοντας ότι “η κοινοπραξία της Blink αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα ισχυρής επιχειρηματικής συμμαχίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, στην αιχμή των τεχνολογικών ενεργειακών εξελίξεων και της ενεργειακής μετάβασης, καθώς συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης και της πράσινης φόρτισης από καθαρή ενέργεια”.

Ταυτόχρονα, ανήγγειλε νέες εφαρμογές και προϊόντα, τα οποία συνδέουν την ηλεκτροκίνηση με τα δίκτυα νέας γενιάς και τα πλέον σύγχρονα πρωτόκολλα τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, τα οποία ενσωματώνουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και ΙΟΤ, ώστε κάθε χρήστης να αυτοδιαχειρίζεται την καθαρή ενέργεια, που ο ίδιος παράγει, καταναλώνει, αποθηκεύει και φορτίζει το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο, “με σταθερό ορίζοντα προς το τεχνολογικό  μέλλον της ενέργειας, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων και οδηγεί στην ενεργειακή ανεξαρτησία τους και την ενεργειακή δημοκρατία”, όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και στον ιδιαίτερο ρόλο, που έχει επιτελέσει ο πρέσβης Geoffrey R. Pyatt στην έναρξη του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προσέλκυση κορυφαίων εταιριών τεχνολογίας και καινοτομίας.

Να σημειωθεί ότι εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ απηύθυναν ομιλίες οι κ. κ. Geoffrey R. Pyatt Πρέσβης των ΗΠΑ, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος Υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Καραμανλής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους Βουλευτές, εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης και των κομμάτων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των τραπεζών και επενδυτικών οργανισμών, των επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων της πολιτείας.

Ισχυρή εμπορική και επενδυτική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας

Ο κ. Pyatt κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε “την ισχυρή εμπορική και επενδυτική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας”. Επισήμανε πως “Συνεργασίες όπως αυτή αποδεικνύουν τα οφέλη που προκύπτουν από μια σύμπραξη με αμερικανικές εταιρείες: τεχνολογία και καινοτομία των ΗΠΑ, διαφάνεια, εγχώρια απασχόληση και πρωτοποριακές λύσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων”. Ακόμα, χαιρέτισε την προτεινόμενη νομοθεσία της ελληνικής κυβέρνησης, να παρέχει οικονομικά κίνητρα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα και εξοπλισμό φόρτισης”.

Μήνυμα συνεργασίας από τις ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο Michael Farkas, ιδρυτής & CEO της Blink Charging Co. Αμερικής, δήώσε “Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να μοιραστούμε την τεχνολογία και τα διδάγματα από την ανάπτυξη της Blink και των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ, με την Ελλάδα, για την ανάπτυξη και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα σας”.

Συνδέοντας τα διδάγματα από την πανδημία του covid-19 με την ενίσχυση των αποφάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι: “Τα δεδομένα αυτής της περιόδου ενίσχυσαν περαιτέρω τη δέσμευσή μας για καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς, όπως  τα ηλεκτρικά οχήματα. Ο καθαρότερος αέρας και η μείωση των ρύπων, που προέρχονται από τις μετακινήσεις, κατά την πρόσφατη περίοδο παραμονής στο σπίτι, μας παρακινούν και μας ωθούν προς ένα πιο ισχυρό μέλλον στον τομέα της ηλεκτροκίνησης».

Σημαντικά κίνητρα για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης

Τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε όλη την Επικράτεια ανέπτυξε ο υπΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τον χαιρετισμό του.

Αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα ξεκινά από χαμηλή βάση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς “αυτή τη στιγμή στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν ελάχιστα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα –γύρω στα 1.000 συνολικά- ενώ σε όλη την επικράτεια υπάρχουν λιγότερα από 100 δημόσια προσβάσιμα  σημεία φόρτισης”, ο υπΕΝ υπογράμμισε ότι η διείσδυση των υποδομών φόρτισης αποτελεί προτεραιότητα για την επίτευξη του εθνικού στόχου που έχει τεθεί και προβλέπει ότι έως το 2030 ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικό.

“Έως το τέλος του  2021 οι εθνικές οδοί, οι βασικοί οδικοί άξονες της χώρας θα έχουν καλυφθεί πλήρως από φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι εταιρίες εισαγωγής αυτοκίνητων έχουν δεσμευθεί να λειτουργήσουν άμεσα 1200 σημεία φόρτισης, οι δε Δήμοι υποχρεούνται να χωροθετήσουν σημεία για τους φορτιστές μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους” υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Η ηλεκτροκίνηση χωρίς πράσινη ενέργεια είναι “κενό γράμμα”

Οι φορτιστές που χρησιμοποιεί η Blink για την ανάπτυξη του δικτύου της κατασκευάζονται, εγκαθίστανται και συντηρούνται στην Ελλάδα από τον ελληνικό ενεργειακό Όμιλο Eunice Energy Group αποκλειστικά για το δίκτυο της Blink, όπως τόνισε o Γιώργος Πεχλιβάνογλου, τεχνικός διευθυντής της Blink Charging Hellas.

Και πρόσθεσε ότι έχουν πιστοποιηθεί με τα ανώτατα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά υψηλής τεχνογνωσίας και ποιότητας εξοπλισμού, ώστε να εντάσσουν την Ελλάδα στο κορυφαίο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτροκίνησης Hubject, το οποίο συνδέεται με περισσότερα από 250.000 σημεία φόρτισης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ  και όντας συμβατοί με το διεθνές πρότυπο Roaming Hubject και την παγκόσμια πλατφόρμα της Blink αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης του ηλεκτροκίνητου τουρισμού.

Σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για υλικοτεχνική υποδομή με δυνατότητες συνεχούς μελλοντικής αναβάθμισης και ανάπτυξης, καθώς υποστηρίζουν όλα τα μελλοντικά πρωτόκολλα επικοινωνίας με την επόμενη γενιά ηλεκτρικών οχημάτων και την τεχνολογία V2G, η οποία θα επιτρέψει την πώληση ενέργειας από το όχημα προς το δίκτυο και για πρώτη φορά τη δημιουργία εσόδων από τα ηλεκτρικά οχήματα για λογαριασμό των ιδιοκτητών τους.

“Το δίκτυο φόρτισης Blink είναι το πρώτο 100% Πράσινο Δίκτυο Φόρτισης στην Ελλάδα αλλά και από τα λίγα της Ευρώπης” υπογράμμισε ο κ. Πεχλιβάνογλου, αναφερόμενος στη συνεργασία της Blink Charging Hellas με τη WE ENERGY, θυγατρική της EUNICE ENERGY GROUP, που είναι ο πρώτος και μοναδικός ελληνικός πάροχος 100% καθαρής, πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “ηλεκτροκίνηση χωρίς πράσινη ενέργεια είναι κενό γράμμα”.

Ο ίδιος παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης της Blink στην ελληνική επικράτεια για την επόμενη διετία, με  στόχους τη γενικότερη πύκνωση των υποδομών στα αστικά κέντρα, καθώς και την επέκταση σε όλες τις πόλεις, τα λιμάνια και τα νησιά της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνεργασίες, που αναπτύσσονται με εμπορικούς ομίλους, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπροσώπους της αυτοκινητοβιομηχανίας και λοιπούς φορείς για την ανάπτυξη του πράσινου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της Blink.

Συνεργασία Blink Charging HellasNissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε η συνεργασία των Blink Charging Hellas  και Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ, η οποία αφορά στην ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης και των τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης της Blink στο δίκτυο της αυτοκινητοβιομηχανίας, και πρωτοστατεί στην προώθηση των ποιοτικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην αγορά.

Με την ευκαιρία της συνεργασίας ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της  “Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ” Τάκης Θεοχαράκης, δήλωσε: “Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τη Blink ως συνεργάτη μας, στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Η Nissan, ως πρωτοπόρος αυτοκινητοβιομηχανία στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, εργάζεται συστηματικά για ένα μέλλον βιώσιμης κινητικότητας χωρίς εκπομπές C0₂. Μέσω αυτής της συνεργασίας, θα διευρύνουμε το πεδίο των διαθέσιμων επιλογών σε λύσεις που αφορούν την φόρτιση των οχημάτων μας, τόσο για το δίκτυο των αντιπροσώπων μας, όσο και για τους πελάτες μας. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία αυτή θα στεφθεί με τη μέγιστη επιτυχία και γι’ αυτό το σκοπό θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις”.

 

Προηγούμενο άρθροFord Fleet Management, νέα εταιρεία των Ford και ALD
Επόμενο άρθροFiat Professional Ducato Motorhome: Διακοπές με ελευθερία