Τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο του 2019, οι ταξινομήσεις επαγγελματικών οχημάτων αυξήθηκαν σημαντικά (+ 6,2% και + 11,0% αντίστοιχα), σημειώνοντας οκτώ συνεχόμενους μήνες ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύνολο νέων επαγγελματικών οχημάτων

Το τμήμα van ήταν κυρίως ο λόγος για την αύξηση των συνολικών ταξινομήσεων επαγγελματικών οχημάτων, καθώς οι ταξινομήσεις φορτηγών και λεωφορείων μειώθηκαν σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 29,8%) και η Γερμανία (+ 13,0%) σημείωσαν την υψηλότερη αύξηση τον περασμένο μήνα, ενώ οι πωλήσεις Ισπανίας (-2,6%) και Γαλλίας (-1,9%) επιβραδύνθηκαν σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018. Στην Ελλάδα, είχαμε +66% αύξηση τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συνολικές ταξινομήσεις επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ – 12μηνη τάση

Πηγή ACEA

Κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2019, η ζήτηση νέων επαγγελματικών οχημάτων όλων των κατηγοριών στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 6,5%, με περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια οχήματα να ταξινομούνται στην περιοχή. Η Γερμανία σημείωσε αύξηση 13,6%, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 11,3%), τη Γαλλία (+ 6,5%), την Ιταλία (+ 4,3%) και την Ισπανία (+ 2,1%). Το οκτάμηνο στη χώρα μας η αύξηση ήταν 19,6%.

Νέα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (LCV) έως 3,5t

Τον Αύγουστο οι ταξινομήσεις ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων παρουσίασαν μεγάλη ανάπτυξη, κατά 17,5%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με εξαίρεση την Ισπανία, κάθε μία από τις πέντε μεγάλες αγορές της ΕΕ εμφάνισε θετικά αποτελέσματα τον Αύγουστο, ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 41,0%) και η Γερμανία (+ 19,0%) – και οι δύο κέρδισαν διψήφια αύξηση τον περασμένο μήνα.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2019, η αγορά νέων LCV στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 6,2% λόγω της πολύ έντονης ζήτησης κατά τους θερινούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου. Οι πέντε μεγάλες αγορές σημείωσαν καλή πορεία φέτος: η Γερμανία (+ 14,0%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 11,3%), η Γαλλία (+ 6,2%), η Ιταλία (+ 6,1%) και η Ισπανία (+ 2,4%).

Νέα βαρέα επαγγελματικά οχήματα (HCV) 16 τόνων και άνω

Μετά από έξι μήνες συνεχούς ανάπτυξης το 2019, με άνοδο 46,9% τον περασμένο Ιούνιο, οι ταξινομήσεις βαρέων φορτηγών στην ΕΕ σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση τον Ιούλιο (-25,1%) και τον Αύγουστο (-21,8%). Ως αποτέλεσμα, όλες οι μεγάλες αγορές της ΕΕ παρουσίασαν διψήφια πτώση τον περασμένο μήνα.

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2019, η αγορά βαρέων φορτηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 7,7%, παρά τις μειώσεις που σημειώθηκαν το καλοκαίρι. Το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 19,3%), η Γαλλία (+ 11,3%) και η Γερμανία (+ 11,1%) συνέβαλαν θετικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Αντίθετα, η ζήτηση για βαρέα επαγγελματικά οχήματα επιβραδύνθηκε στην Ιταλία (-5,1%) και στην Ισπανία (-1,1%) κατά την ίδια περίοδο.

Νέα μεσαία και βαρέα επαγγελματικά οχήματα (MHCV) άνω των 3,5t

Τον Αύγουστο οι πωλήσεις των φορτηγών ήταν σημαντικά χαμηλότερες (-19,0%) από το προηγούμενο έτος. Οι μειώσεις σημειώθηκαν σε όλες τις μεγάλες αγορές της ΕΕ – με την Ισπανία (-32,2%), την Ιταλία (-22,4%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-20,1%) και τη Γαλλία (-16,4%) με διψήφια πτώση.

Στο οκτάμηνο, η ζήτηση για νέα φορτηγά σε ολόκληρη την ΕΕ σημείωσε σημαντική αύξηση (+ 8,0%), παρόλο που τα στοιχεία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν αρνητικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 16,8%), η Γερμανία (+ 13,2%) και η Γαλλία (+ 10,1%) ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση αυτή, ενώ οι ταξινομήσεις φορτηγών μειώθηκαν ελαφρά στην Ιταλία (-4,8%) και στην Ισπανία (-1,8%).

Νέα μεσαία και βαρέα λεωφορεία και πούλμαν (MHBC) άνω των 3,5t  

Τον Αύγουστο οι ταξινομήσεις λεωφορείων και πούλμαν στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με πέρυσι. Μικτά αποτελέσματα καταγράφηκαν από τις μεγάλες αγορές, με την Ισπανία να παρουσιάζει έντονη άνοδο (+ 140,0%) ενώ διψήφια πτώση σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (-41,6%) και στη Γαλλία (-13,6%).

Στο οκτάμηνο η ζήτηση για νέα λεωφορεία και πούλμαν παρέμεινε θετική (+ 3,8%), αν και οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά τη θερινή περίοδο. Μέχρι στιγμής, η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης (+ 15,8%). Μεταξύ των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, μόνο η Ισπανία (+ 9,5%), η Γερμανία (+ 2,1%) και η Γαλλία (+ 1,6%) κατάφεραν να σημειώσουν μικρή αύξηση.

 

Προηγούμενο άρθροVans & Trucks Safety Weekend από τη Mercedes-Benz Ελλάς
Επόμενο άρθροΗ WABCO υπέγραψε συμφωνία με την Plug and Play