Από αριστερά, Οδ. Ράπτης - διευθύνων σύμβουλος της e-trikala, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων, Θεοδ. Καρυπίδης - πρόεδρος της AMANI SWISS κ. και Γ. Κωτούλας -πρόεδρος της e-trikala

Τα Τρίκαλα εισέρχονται στη νέα εποχή στον παγκόσμιο χάρτη της ηλεκτροκίνητης αυτόνομης οδήγησης και της τεχνητής νοημοσύνης. Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2019 δύο γεγονότα “οδήγησαν” σε αυτή τη νέα εποχή για τα Τρίκαλα:

  • Το πρώτο, είναι η υπογραφή σύμβασης από τον Δήμο Τρικκαίων για την κυκλοφορία δύο πλήρως αυτόνομων ηλεκτρικών λεωφορείων.
  • Το δεύτερο, οι δυνατότητες συνεργασίας με κινεζικό όμιλο εταιρειών, για ίδρυση στα Τρίκαλα, Κέντρου Ερευνας για την Ηλεκτροκίνηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αυτοκίνηση.

Η σύμβαση συνεργασίας για την κυκλοφορία δύο πλήρως αυτόνομων ηλεκτρικών λεωφορείων υπογράφηκε ανάμεσα στην e-trikala AE και την εταιρεία AMANI SWISS, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της, Θεόδωρο Καρυπίδη, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος AVINT. Τα λεωφορεία θα μεταφέρουν επιβάτες από τον σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων (οδός Οθωνος) προς τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ στο Ριζαριό και αντιστρόφως.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη συνεχή προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων για καινοτόμες δράσεις, υλοποιείται προσπάθεια για συνεργασία με κορυφαίο κινεζικό όμιλο, τον Weichai Group. Η συνεργασία, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, αφορά στην ίδρυση στα Τρίκαλα, ενός Κέντρου Ερευνας (R&D) για την Ηλεκτροκίνηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αυτοκίνηση.

Τομείς, στους οποίους ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη πρωτοπορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόγραμμα  AVINT, εξάλλου, ουσιαστικά συμπληρώνει την πετυχημένη λειτουργία του CITYMOBIL2, που το 2015 έφερε και δοκίμασε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο τα ηλεκτρικά οχήματα χωρίς οδηγό στο κέντρο της πόλης. Εκείνη την περίοδο, παράλληλα με το λεωφορείο χωρίς οδηγό χρησιμοποιήθηκαν και δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα BMW i3.

Η ηλεκτροκίνηση στα Τρίκαλα

Το πρόγραμμα AVINT συμπληρώνει τις ήδη υπάρχουσες δράσεις και υποδομές της e-trikala και του Δήμου Τρικκαίων στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, όπως:

  • Το πρόγραμμα ELVITEN που από τις αρχές του 2019 διαθέτει ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα στο κοινό αλλά και σε επαγγελματίες της πόλης (συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 5296 ταξίδια με τα εν λόγω οχήματα, καλύπτοντας συνολική απόσταση πάνω από 15.622 Km).
  • Τους δύο σταθμούς δωρεάν φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν εγκατασταθεί από το 2018 στο κέντρο της πόλης (Δημοτικό Parking Κανούτα) και στον Μύλο Ματσόπουλου και έχουν εξυπηρετήσει έκτοτε δεκάδες ιδιοκτήτες οχημάτων.
  • Το πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Δήμου Τρικκαίων (δωρεά της εταιρείας Γκοργκόλης ΑΕ) που χρησιμοποιείται από την Διεύθυνση Καθαριότητας για την επίβλεψη των εργασιών στην πόλη.
Προηγούμενο άρθροΑλλαγές στη ηγεσία των Citroën και DS Automobiles
Επόμενο άρθροΕιδικό Βραβείο Κριτών για το Fiat Concept Centoventi