Ο Euro NCAP δημοσίευσε αξιολογήσεις ασφαλείας πέντε νέων αυτοκινήτων. Το Ford Mustang Mach-E, το IONIQ 5 και το TUCSON της Hyundai και το Toyota Yaris Cross επιτυγχάνουν κορυφαία βαθμολογία πέντε αστέρων, ενώ το νέο Hyundai BAYON βραβεύεται με τέσσερα αστέρια.

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό crossover SUV της Ford, το Mustang Mach-E, μοιάζει ελάχιστα στο ισχυρό αυτοκίνητο των 5 λίτρων του οποίου φέρει την ονομασία. Ενώ το σπορ συνονόματό του δυσκολεύτηκε να αποσπάσει τρία αστέρια το 2017, το Mustang Mach-E εξασφαλίζει κορυφαία βαθμολογία πέντε αστέρων με τις πλέον πρόσφατες απαιτήσεις δοκιμών. Το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με κεντρικό αερόσακο, αποσπώμενο καπό για προστασία ευάλωτων χρηστών οδικού δικτύου και πλήθος προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού. Έχοντας αποσπάσει παράλληλα βαθμολογία πέντε αστέρων από το πρόγραμμα περιβαλλοντικών δοκιμών Green NCAP, η Ford αποδεικνύει πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί εμπόδιο στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Η Hyundai εντυπωσιάζει με τρία νέα μοντέλα, τα αμιγώς ηλεκτρικά IONIQ 5 και TUCSON, με βαθμολογίες 5 αστέρων και το Hyundai BAYON με 4 αστέρια. Αν και το TUCSON μόλις που ξεπερνά το όριο του Safety Assist για 5 αστέρια, το IONIQ 5 και το TUCSON εμφανίζουν ικανοποιητική συνολική ασφάλεια. Το crossover SUV BAYON, που ανταγωνίζεται σε μια ήδη υπερπλήρη και άκρως ανταγωνιστική κατηγορία, δεν διαθέτει κεντρικό αερόσακο που είναι στάνταρ στα IONIQ 5 και TUSCON. Ωστόσο, το BAYON διαθέτει ισχυρή προστασία σε σύγκρουση και λειτουργίες αποφυγής σύγκρουσης, που του εξασφαλίζουν αξιόπιστη βαθμολογία τεσσάρων αστέρων.

Το Toyota Yaris Cross ακολουθεί κατά πόδας τα Mirai και Yaris, με βαθμολογία πέντε αστέρων. Διαθέσιμο σε βενζίνη και ηλεκτρικό υβριδικό βενζίνης, δοκιμάστηκε στην Αυστραλία και την Ευρώπη, δύο σημαντικές αγορές γι΄ αυτό. Το αποτέλεσμα δημοσιεύεται σε συνεργασία με την ομόλογη οργάνωση ANCAP.

Εκτός από τις παραδοσιακές δοκιμές σύγκρουσης και ασφαλείας, ο Euro NCAP επανέλεγξε δύο ελαφρά επαγγελματικά βαν: το Ford Transit και το Ford Transit Custom, αφού η Ford εγκατέστησε σύστημα ειδοποίηση ζώνης ασφαλείας ως στάνταρ στην ευρωπαϊκή αγορά, για όλους τους επιβάτες. Έτσι υπάρχουν πλέον δύο Χρυσοί Νικητές στην κατάταξη επαγγελματικών βαν.

Ο Michiel van Ratingen δήλωσε: «Η χρήση οχήματος είναι η κυριότερη αιτία εργατικών ατυχημάτων, επομένως μικρές βελτιώσεις, ειδικά όσες προάγουν τη χρήση ζώνης ασφαλείας, βοηθούν πολύ. Συγχαρητήρια στη Ford για την αναβάθμιση των δύο επαγγελματικών βαν και την τοποθέτηση συστήματος υπενθύμισης ζώνης ασφαλείας ως στάνταρ για οδηγούς και συνοδηγούς».

Τέλος, ο Euro NCAP αξιολόγησε το ηλεκτρικό Volvo XC40 Recharge και το plug-in υβριδικό VW Touareg PHEV. Αμφότερα απέσπασαν αντίστοιχη βαθμολογία 5 αστέρων με τα αδελφά αυτοκίνητα συμβατικού κινητήρα που δοκιμάστηκαν το 2018.

Προηγούμενο άρθροΗ Google επενδύει στην startup Nuro
Επόμενο άρθροΙσχυρή απόδοση της Daimler το τρίτο τρίμηνο