Audi.Zukunft

Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Audi κατέληξαν σε συμφωνία στο πλαίσιο της Audi.Zukunft (η Audi στο μέλλον). Οι αποφάσεις αφορούν αφενός, στη βελτιστοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των δύο εργοστασίων της Γερμανίας και, αφετέρου, στην προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό περιλαμβάνει μείωση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας κατά 9.500 και παράλληλη δημιουργία 2.000 νέων θέσεων, ενώ επεκτείνεται η εγγύηση εργασίας μέχρι τα τέλη του 2029.

Τα 6 δισ. ευρώ που εξοικονομούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουν μια στρατηγική απόδοσης 9% – 11% και θα χρηματοδοτήσουν μελλοντικά έργα όπως η ηλεκτροκίνηση και η ψηφιοποίηση. Η συμφωνία αρχίζει να ισχύει στις 29 Νοεμβρίου 2019 και για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, λαμβάνει αποφάσεις που διασφαλίζουν περαιτέρω τη βιωσιμότητά της. “Με το σχέδιο μετασχηματισμού της Audi, έχουμε ήδη εγκαινιάσει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα μέτρων. Και με την Audi.Zukunft, αντιμετωπίζουμε τώρα και διαρθρωτικά ζητήματα, προκειμένου να προετοιμάσουμε την Audi για τις μελλοντικές προκλήσεις”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Bram Schot. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της αυτοκινητοβιομηχανίας για την ηλεκτρική κινητικότητα και την ψηφιοποίηση, η εταιρεία και το Συμβούλιο Εργαζομένων συμφώνησαν σε νέο σχέδιο. “Και οι δύο πλευρές έχουμε αποδείξει ότι επικεντρωνόμαστε στην υπευθυνότητα για το μέλλον της μάρκας και των εργαζομένων της”, δήλωσε ο B. Schot. “Η Audi.Zukunft διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξή μας. Σε περιόδους ανατροπών, κάνουμε την Audi πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική. Αυτό θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα ενισχύσει με βιώσιμο τρόπο την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών μας μονάδων”.

Εγγύηση απασχόλησης μέχρι το 2029

Η εταιρεία επεκτείνει την εγγύηση απασχόλησης για το ανθρώπινο δυναμικό της μέχρι το τέλος του 2029. Ο Peter Mosch, Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Εργαζομένων της AUDI AG, δήλωσε: “Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο: Οι βασικές θέσεις εργασίας μας είναι ασφαλείς! Η επέκταση της εγγύησης της απασχόλησης αποτελεί μεγάλη επιτυχία σε δύσκολες στιγμές. Επιπλέον, η επερχόμενη παραγωγή ηλεκτροκίνητων στα εργοστάσια Ingolstadt και Neckarsulm υπογραμμίζει τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και των δύο γερμανικών μονάδων. Είναι σημαντικό για τους συναδέλφους μας ότι η κατανομή των κερδών της Audi παραμένει σε υψηλό επίπεδο”.

“Οι εργαζόμενοι είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της Audi και το κλειδί για την επιτυχημένη μας αλλαγή”, τονίζει ο Wendelin Göbel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Πόρων. Για το λόγο αυτό, η Audi εξαιρεί τις απολύσεις για επιχειρησιακούς λόγους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2029. Η εταιρεία πρέπει να γίνει λιτή και κατάλληλη για το μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν πλέον κάποιοι ρόλοι εργασίας ενώ θα δημιουργηθούν νέοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Audi επενδύει συστηματικά σε προσόντα των εργαζομένων με γνώμονα το μέλλον και, επομένως, στο μέλλον των δύο μονάδων της στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, το συμβούλιο εργαζομένων και η διοίκηση της εταιρείας συμφώνησαν να μειώσουν έως 9.500 τις θέσεις εργασίας έως το 2025. Αυτό θα στηριχθεί σε ένα νέο ελκυστικό πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Παρόλα αυτά, η Audi θα συνεχίσει να προσλαμβάνει τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει έως 2.000 νέες θέσεις εμπειρογνωμόνων σε τομείς όπως η ηλεκτρική κινητικότητα και η ψηφιοποίηση. Οι διορισμοί αυτοί θα γίνονται με προτίμηση στους εσωτερικούς πριν από τους εξωτερικούς υποψηφίους. Η εταιρεία θα συνεχίσει να εκπαιδεύει τους νέους σε βασικούς τομείς του μέλλοντος. Ο αριθμός εκπαιδευομένων στις δύο μονάδες θα παραμείνει σταθερά σε υψηλό επίπεδο τα επόμενα τρία χρόνια.

Βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι να επιτρέψει την οικονομική και μελλοντική αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας. Η ετήσια δυναμικότητα των εγκαταστάσεων θα προγραμματιστεί στο Ingolstadt για 450.000 οχήματα και στο Neckarsulm για 225.000, με βελτιστοποιημένη λειτουργία. Η μακροπρόθεσμη προοπτική εξασφαλίζεται από τα ηλεκτρικά μοντέλα που θα κατασκευαστούν και στα δύο εργοστάσια στο μέλλον.

Η μονάδα του Ingolstadt προετοιμάζεται επί του παρόντος για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής ποιότητας. Στο Neckarsulm, το ηλεκτρικό Audi e-tron GT θα βγει από τη γραμμή συναρμολόγησης από το 2020. Οι άλλες γραμμές παραγωγής θα εξοπλιστούν σταδιακά για την ηλεκτρική κινητικότητα.

Σταθερή κερδοφορία

Η μελλοντική οικονομική επιτυχία της Audi βασίζεται σε δύο πυλώνες. Το σχέδιο μετασχηματισμού ξεκίνησε με επιτυχία πριν από δύο χρόνια και αναμένεται να απελευθερώσει περίπου 15 δισ. ευρώ για μελλοντικά έργα έως το 2022. Έχουν ήδη καθοριστεί συγκεκριμένα μέτρα για το 80% του προγράμματος. Με την Audi.Zukunft, η εταιρεία αντιμετωπίζει τώρα και διαρθρωτικά ζητήματα. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα συσσωρευμένο κέρδος περίπου 6 δισ. ευρώ μέχρι το 2029. “Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού με τους εργαζόμενους είναι ένα σημαντικό και θαρραλέο βήμα για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία της μάρκας”, λέει ο B. Schot.

Προηγούμενο άρθροFCA: νέα εποχή στα εναλλακτικά καύσιμα
Επόμενο άρθροΤο πρώτο εργοστάσιο της Hyundai στην Ινδονησία