Σε παγκόσμιο πρότυπο για τη βιώσιμη κινητικότητα εξελίσσεται η Αστυπάλαια μετά την επίσημη έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ του Volkswagen Group και της ελληνικής Κυβέρνησης.

Η Αστυπάλαια θα είναι ένα μελλοντικό εργαστήριο για την απανθρακοποίηση στην Ευρώπη! Είναι υπέροχο που ξεκινάμε αυτό το έργο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό σήμερα. Τεράστια δέσμευση! Μαζί θα μετασχηματίσουμε ολόκληρο το νησί: πράσινη ενέργεια, ηλεκτρική κινητικότητα, νέες υπηρεσίες κινητικότητας.

Με τα λόγια αυτά στο Twitter o CEO του Volkswagen Group, Herbert Diess χαιρέτησε τη συνεργασία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με την ελληνική Κυβέρνηση, για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε παγκόσμιο πρότυπο για την πράσινη κινητικότητα -το πρώτο «πράσινο» βιώσιμο νησί της Μεσογείου- όπως έγραψε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Twitter και είχε συμφωνηθεί λίγους μήνες νωρίτερα.

Οι κ. Herbert Diess και Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστησαν στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στις τοπικές αρχές.

Ηλεκτροκίνηση σε εξέλιξη

Η ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό είναι εμφανές στο αεροδρόμιο: ένας ολοκαίνουργιος σταθμός φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το κτίριο αφίξεων και φέρει το σλόγκαν «Έξυπνο και βιώσιμο νησί», μια ένδειξη δείχνει ότι οι θέσεις στάθμευσης προορίζονται μόνο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτές είναι οι αρχές μιας μεταμόρφωσης που θα αλλάξει ριζικά την Αστυπάλαια τα επόμενα χρόνια. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να γίνει το νησί πρότυπο για τη βιώσιμη κινητικότητα και την πράσινη ενέργεια.

Σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη αυτού του μετασχηματισμού, ο CEO της Volkswagen, Herbert Diess και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκαν το νησί. Ο κ. Diess παρουσίασε στην τοπική αστυνομία το νέο όχημα εξυπηρέτησης: Το Volkswagen ID.4 είναι το πρώτο ηλεκτρικό αστυνομικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Ακολουθούν η λιμενική αστυνομία, οι αρχές του αεροδρομίου και η διοίκηση των νησιού.

Ο στόλος περιλαμβάνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δύο Seat MÓ eScooters. Αυτά είναι τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα στην Αστυπάλαια, ενώ πολλά ακόμη θα ακολουθήσουν. Οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιουνίου. Το επόμενο βήμα θα είναι οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας: Τόσο η αμιγώς ηλεκτρική υπηρεσία διαμοιρασμού αυτοκινήτων όσο και η υπηρεσία διαμοιρασμού διαδρομών βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Η Αστυπάλαια παγκόσμιο πρότυπο

Ο CEO της Volkswagen τόνισε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα “Αστυπάλαια: έξυπνο και βιώσιμο νησί. Επισκόπηση προόδου: από το όραμα στην πράξη” τη σημασία του έργου πέραν της Ελλάδας: “Θα ερευνούμε σε πραγματικό χρόνο τι παρακινεί τους ανθρώπους να στραφούν στην ηλεκτρική κινητικότητα και ποια κίνητρα χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Τα διδάγματα θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού προς τη βιώσιμη κινητικότητα και την πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία του κλίματος αποκτά τεράστια σημασία. Η Volkswagen οδήγησε αυτήν την αλλαγή, προσφέροντας το πλήρες φάσμα της βιώσιμης κινητικότητας – από αυτοκίνητα και φόρτιση έως βιώσιμες λύσεις ενέργειας. Η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει πρότυπο για έναν γρήγορο μετασχηματισμό, που ενισχύεται από τη στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων”.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε στην ομιλία του: “Αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι ένα ξεκίνημα. Ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον. Μην έχετε αμφιβολία πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού. Στην Ελλάδα δρομολογούμε ήδη τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και δημιουργούμε πράσινες θέσεις εργασίας.

“Η Αστυπάλαια του 2021 φωτίζει το μέλλον της επόμενης γενιάς” συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. “Ο σχεδιασμός μας είναι τολμηρός. Η Αστυπάλαια θα είναι η δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση. Ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της μετάβασης.”

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως λειτουργεί “η πλατφόρμα e-astypalea για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματα τους με ηλεκτρικά και η επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου που δίνουμε εδώ είναι πολύ γενναιότερη εν συγκρίσει με την υπόλοιπη χώρα”.

Τον πρωθυπουργό στην Αστυπάλαια συνόδευαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η πεταλούδα του Αιγαίου

Στην “πεταλούδα του Αιγαίου”, όπως αποκάλεσε την Αστυπάλαια -λόγω του σχήματός της- ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ζουν περίπου 1.300 άνθρωποι. Επιπλέον, περισσότεροι από 70.000 τουρίστες επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο. Υπάρχουν περίπου 1.500 οχήματα διαθέσιμα και όλα τροφοδοτούνται από κινητήρα καύσης. Η Αστυπάλαια θέλει να μετατρέψει το στόλο των οχημάτων της σε ηλεκτρικό όσο το δυνατόν γρηγορότερα και θα μπορούσε να είναι η πρώτη περιοχή στον κόσμο που θα επιτύχει κυκλοφορία χωρίς εκπομπές. Ακόμη και η Νορβηγία, η πρωτοπόρος της ηλεκτρικής κινητικότητας, απέχει πολύ από αυτό.

Δείτε εδώ το σχετικό video.

Τι σχεδιάζεται ακριβώς

Ταυτόχρονα με την ηλεκτρική κινητικότητα, που περιλαμβάνει το σύστημα δημόσιων μεταφορών, οχήματα τοπικής αυτοδιοίκησης (αστυνομία, παραϊατρικό) και εταιρείες καθώς και τα ιδιωτικά οχήματα των κατοίκων, θα δημιουργηθεί ένα εθνικό δίκτυο ιδιωτικών και δημόσιων σταθμών φόρτισης. Τα κυριότερα σημεία είναι οι νέες υπηρεσίες διαμοιρασμού αυτοκινήτων και διαδρομών, οι οποίες θα εκσυγχρονίσουν ριζικά τις δημόσιες συγκοινωνίες στο νησί. Θα αντικαταστήσουν το παλιό δίκτυο λεωφορείων και – σε αντίθεση με το προηγούμενο σύστημα – θα εξυπηρετούν όλες τις γωνιές του νησιού, ενώ θα λειτουργούν όλο το χρόνο. Παράλληλα με τον διαμοιρασμό αυτοκινήτων, θα περιληφθούν επίσης ηλεκτρικά σκούτερ και ηλεκτρικά ποδήλατα. Συνολικά, ο αριθμός των οχημάτων στην Αστυπάλαια αναμένεται να μειωθεί κατά ένα τρίτο σε 1.000, ενώ η κινητικότητα θα βελτιωθεί.

To πρόγραμμα θα διαρκέσει πέντε χρόνια και εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες: ηλεκτροκίνηση και φορτιστές, συγκοινωνίες à la carte (θα μπορείς να καλείς το λεωφορείο 24 ώρες το 24ωρο στο σημείο που είσαι για να σε πάει στο σημείο που θέλεις να πας), αντικατάσταση των γεννητριών ντίζελ με υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας και αυτόνομη οδήγηση.

  • Αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων e-astypalea, το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.
  • Αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.
  • Σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος και αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.
  • Ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Ηλεκτρική ενέργεια

Σήμερα η Αστυπάλαια τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό σχεδόν εξ ολοκλήρου από γεννήτριες ντίζελ. Στο μέλλον, μεγάλο μέρος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά, εταιρείες και κυκλοφορία θα καλυφθεί από συστήματα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, τα οποία θα εγκατασταθούν στο νησί. Ο ηλεκτρικός στόλος θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από πράσινη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Ποιες μάρκες της Volkswagen Group εμπλέκονται

Το Volkswagen Group φέρνει όλο το φάσμα των μελλοντικών τεχνολογιών του στην Αστυπάλαια. Η μάρκα Volkswagen παρέχει τα αυτοκίνητα για το έργο. Εκτός από το e-up!, περιλαμβάνονται ιδίως τα νέα μοντέλα ID.3 και ID.4. Η Volkswagen Commercial Vehicles συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στα επαγγελματικά οχήματα για δημόσιες αρχές και εταιρείες. Τα ηλεκτρικά σκούτερ προέρχονται από τη Seat. Οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας θα υλοποιηθούν από τη θυγατρική της Volkswagen UMI Urban Mobility International, η οποία διαχειρίζεται επίσης την πανευρωπαϊκή υπηρεσία διαμοιρασμού αυτοκινήτων «We Share». Η υποδομή φόρτισης θα δημιουργηθεί από την Elli, την εταιρεία φόρτισης της Volkswagen.

Στην κρατική δράση e-astypalea συμμετέχει η Alpha Bank

Στην κρατική δράση e-astypalea που παρέχει στους μόνιμους κατοίκους του νησιού επιδότηση έως 12.000 ευρώ για αγορά ηλεκτροκίνητου μεταφορικού μέσου συμμετέχει η Alpha Bank με το Καταναλωτικό Δάνειο Alpha Πράσινες Λύσεις – Ηλεκτροκίνηση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, το δάνειο που ανήκει στην επιτυχημένη σειρά προϊόντων χρηματοδοτήσεων Alpha Πράσινες Λύσεις, προωθεί έμπρακτα την πράσινη ενέργεια και εμπλουτίστηκε για τις ανάγκες της Κρατικής Δράσης e-astypalea. Με αυτό το καινοτόμο δανειακό προϊόν, η Alpha Bank συμβάλλει στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και του Volkswagen Group να καταστεί η Αστυπάλαια νησί-πρότυπο στον τομέα της πράσινης ενέργειας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα.

“Η Αlpha Bank, διαθέτοντας το μοναδικό τραπεζικό Κατάστημα στην Αστυπάλαια και επιτελώντας τον ουσιαστικό της ρόλο ως φορέας στήριξης της τοπικής κοινωνίας, καλωσόρισε από την πρώτη στιγμή την Κρατική Δράση e-astypalea. Πρωτοστατούμε στην πρωτοβουλία για μετάβαση του συστήματος μεταφορών του νησιού στην ηλεκτροκίνηση και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στηρίζοντας έμπρακτα κάθε προσπάθεια για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την προστασία του περιβάλλοντος”, αναφέρει ο διευθυντής δικτύου καταστημάτων Ελλάδος, Δημήτρης Χαριζάνης.

Το καταναλωτικό δάνειο Alpha Πράσινες Λύσεις – Ηλεκτροκίνηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσφέρεται με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους που ισχύουν αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους της Αστυπάλαιας, όπως σταθερό επιτόκιο 4,5% (μειωμένο κατά ~50% σε σχέση με το ισχύον επιτόκιο του δανείου) και δυνατότητα αποπληρωμής σε έως και 8 χρόνια. Παράλληλα, το καταναλωτικό δάνειο παρέχεται στους κατοίκους του νησιού χωρίς έξοδα επεξεργασίας αιτήματος και χωρίς παρακράτηση κυριότητας.

Interamerican και Anytime στηρίζουν με το δικό τους τρόπο

Η Interamerican και η Anytime στηρίζουν την πρωτοβουλία προσφέροντας 50% έκπτωση σε κάθε νέο συμβόλαιο για κάθε τύπο οχήματος -ηλεκτρικό, συμβατικό, υβριδικό- στους μόνιμους κατοίκους του νησιού, προτρέποντας τους οδηγούς για «οικολογική χρήση και ασφαλή οδήγηση». Είναι μια ακόμη πρωτοβουλία που έρχεται να προστεθεί στην «πράσινη» πολιτική της εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και τη νέα οικονομία που συνδέεται με το περιβαλλοντικό ζήτημα περιορισμού του ανθρακικού αποτυπώματος.

Όπως επισημαίνει ο Πάνος Κούβαλης, επικεφαλής του τμήματος Mobility & Convenience της Interamerican: «Μία νέα εποχή ξεκινάει για τις μετακινήσεις, ώστε η επόμενη μέρα να είναι πιο φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στην Interamerican και την Anytime, πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ενεργά την εφαρμογή πράσινων μετακινήσεων. Γι’ αυτό αναδεικνύουμε το σημαντικό εγχείρημα στην Αστυπάλαια, που στόχο έχει να προστατεύσει το περιβάλλον και κατ’ επέκταση, να παρέχει καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες».

Λίνα Τσαγκαράκη, με πληροφορίες από την Volkswagen και το ΑΠΕ

Φωτογραφίες: Volkswagen

Προηγούμενο άρθροDaimler – Nokia: συμφωνία για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας
Επόμενο άρθροΣτοχευμένη επαγγελματική κατάρτιση προσφέρει η ΕΕΧ