Το Αμβούργο ανανεώνει τη στρατηγική συνεργασία κινητικότητας με τον Όμιλο Volkswagen. Από το 2020, η WeShare θα λειτουργήσει στην πόλη, η ηλεκτρική κινητικότητα θα επεκταθεί και τα αυτόνομα φορτηγά θα δοκιμαστούν στον λιμένα εμπορευματοκιβωτίων του Αμβούργου. Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα του συμφώνου, τα οποία θα ωφελήσουν και τα δύο μέρη.

Το Αμβούργο δεν είναι απλώς μια μεγάλη πόλη της βόρειας Γερμανίας, αλλά και ένα από τα κρατίδια που συγκροτούν την ομοσπονδιακή δημοκρατία. Αυτό του παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στο σχεδιασμό δικών του πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας.

Και η πόλις-κράτος έχει φιλοδοξίες, όπως φαίνεται από το σημαντικό σύμφωνό της με τη VW, το οποίο έχει πλέον επεκταθεί. Η συνεργασία περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία:

  • Υποστήριξη της ηλεκτρικής κινητικότητας.
  • Καινοτόμες υπηρεσίες κινητικότητας.
  • Ευφυή δίκτυα μεταφορών και
  • Αυτόνομα οχήματα.

WeShare

Ένας από τους στόχους της συνεργασίας με την VW είναι η σημαντική και βιώσιμη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο κέντρο του Αμβούργου, η οποία επί του παρόντος υποφέρει από τη διπλή μάστιγα της ρύπανσης και της συμφόρησης (φωτο). Στη δεύτερη φάση της συνεργασίας Αμβούργου / VW θα υπάρξουν ορισμένες σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν, κυρίως στο θέμα της ηλεκτροκίνησης.

Η βασική πρωτοβουλία είναι η WeShare που θα λειτουργήσει στο Αμβούργο την άνοιξη του 2020. Το αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα διαμοιρασμού αυτοκινήτων έχει εγκαινιασθεί με επιτυχία στο Βερολίνο. Η WeShare θα προσφέρει πάνω από 1.000 αυτοκίνητα e-Golf και e-up! για διαμοιρασμό και, αργότερα μέσα στο έτος, και οχήματα ID.3. Όπως και στο Βερολίνο, η WeShare θα χρησιμοποιήσει ένα σύστημα ελεύθερης χρήσης: δεν θα υπάρχουν σταθερά σημεία παραλαβής και εναπόθεσης, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να απολαύσουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία.

Hamburg Hochbahn

Επίσης, η αμιγώς ηλεκτρική υπηρεσία λεωφορείων επί παραγγελία, MOIA, θα αυξήσει τον στόλο της από 200 σε 500 οχήματα. Τα βαν διαμοιρασμού MOIA προσφέρουν σημαντικές εναλλακτικές στις τρέχουσες επιλογές μεταφοράς. Όπως και η WeShare, θα ενσωματωθούν στη «switchh», την πλατφόρμα κινητικότητας του Hamburg Hochbahn (HH), του συστήματος μετρό της πόλης.

Μερικά άλλα σχέδια συνεργασίας για το 2020:

  • Η MAN θα παραδώσει 20 ηλεκτρικά λεωφορεία στην υπηρεσία δημοσίων συγκοινωνιών HVV του Αμβούργου μέχρι τα τέλη του 2020.
  • Για να υποστηρίξει την επέκταση της ηλεκτρικής κινητικότητας, το Αμβούργο επέκτεινε τις δημόσιες υποδομές φόρτισης EV σε πάνω από 1.000 σημεία.
  • Η MAN, η εταιρεία εφοδιαστικής λιμένων του Αμβούργου HHLA και η μεταφορική Jakob Weets θα συνεργασθούν για τη δοκιμή αμιγώς αυτόνομων φορτηγών στο Altenwerder Container Terminal.

Αμφίπλευρα οφέλη

Η ανανέωση της συνεργασίας μεταξύ του Αμβούργου και της VW είναι αποτέλεσμα – και στηρίζεται – στις επιτυχίες του πρώτου σκέλους της στρατηγικής τους συνεργασίας κινητικότητας. Το Αμβούργο επωφελείται με βελτιώσεις στη ροή και την πυκνότητα της κυκλοφορίας του.

Αλλά τα οφέλη λειτουργούν αμφίδρομα – η VW επωφελείται επίσης από τη συνεργασία:

  • Η MAN, η HH και η περιφερειακή υπηρεσία μεταφορών VHH συνεργάστηκαν για την ενοποίηση λεωφορείων και δημόσιων συγκοινωνιών. Η MAN χρησιμοποίησε τα ευρήματα για να αναπτύξει το νέο αμιγώς ηλεκτροκίνητο λεωφορείο Lion’s City E, το οποίο εκτελεί πλέον κανονικά δρομολόγια στο Αμβούργο.
  • Επίσης, οι αποθήκες της VHH θα αποκτήσουν ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών επανάχρησης συνδεδεμένο στο δίκτυο φόρτισης, το οποίο θα ελέγχει τη συμπεριφορά των χρησιμοποιημένων μπαταριών σε πραγματικές συνθήκες.

Αυτονομία VW

  • Η VW Group Innovation γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα της αυτοματοποιημένης και συνδεδεμένης οδήγησης χάρη στις δοκιμές υπό πραγματικές συνθήκες στο Αμβούργο. Τα αποτελέσματα αυτά χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη από την VW Autonomy μιας νέας προσθήκης στον Όμιλο VW.
  • Η Audi έχει δοκιμάσει επιτυχώς το “Traffic Light Information“, ένα διαδικτυακό έργο που συνδέει τους φωτεινούς σηματοδότες με τα οχήματα για βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής. Το TLI θα λειτουργήσει σύντομα στο Αμβούργο και σε άλλες γερμανικές πόλεις.
  • Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της “Hamburg eDrive“, η VW παρουσίασε την Clean Air, μια δράση για την παράδοση 200 EV σε ιδιώτες πελάτες, επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές υπό ειδικές συνθήκες. Οι αντιπρόσωποι του Αμβούργου θα διανείμουν 400 EV στο πλαίσιο αυτής της δράσης.

Η VW και το Αμβούργο μελετούν ήδη τη μελλοντική επέκταση της συνεργασίας τους. Το Αμβούργο ανέλαβε τη φιλοξενία του Διεθνούς Συνεδρίου Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (ITS) το 2021 χάρη και στη στήριξη του Ομίλου VW, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους εταίρους του Διεθνούς Συνεδρίου ITS και έχει την προεδρία της Επιτροπής Υποδοχής.

 

Προηγούμενο άρθροΈνα πολυχρηστικό SUV η νέα GLB της Mercedes-Benz
Επόμενο άρθροHyundai και Vulog συνεργάζονται για τη Mocean Carshare