Tim Albertsen, CEO της ALD (αριστερά) και Tex Gunning, CEO της LeasePlan

Η ALD ανακοίνωσε πως θα αποκτήσει το 100% της LeasePlan, δημιουργώντας την NewALD. Η τιμή εξαγοράς ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ.

Η Société Générale θα κατέχει περίπου το 53% της συγχωνευθείσας εταιρείας, που ονομάζεται προσωρινά «NewALD» και οι μέτοχοι της LeasePlan συνολικά το 30,75%. Η συγχωνευθείσα εταιρεία προβλέπει αύξηση του στόλου κατά 6% ετησίως.

Τα νέα δεν αποτελούν έκπληξη. Όπως αναφέραμε τον περασμένο Οκτώβριο και οι δύο εταιρείες αποκάλυψαν πως βρίσκονταν σε συζητήσεις για κάποιου είδους εξαγορά της LeasePlan από την ALD. Αυτό δεν μειώνει την ιδιαίτερη σημασία της συμφωνίας, τώρα που επιτέλους έκλεισε. Λαμβάνοντας υπόψη την εξέχουσα θέση αμφοτέρων των εταιρειών, η συγχώνευση θα οδηγήσει πιθανότατα σε σημαντική αναδιάταξη του κλάδου στόλου και κινητικότητας, στην Ευρώπη και αλλού.

Όσα έγιναν γνωστά

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία; Ιδού τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

  • Η ALD υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας για την απόκτηση του 100% της LeasePlan από την κοινοπραξία στην οποία ανήκει, της οποίας ηγείται η TDR Capital.
  • Η εξαγορά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022, θα κοστίσει 4,9 δισ. ευρώ και θα επιτευχθεί μέσω συνδυασμού μετρητών και μετοχών.
  • Οι μέτοχοι της LeasePlan θα κατέχουν το 30,75% της εταιρείας. Η Société Générale, μητρική εταιρεία της ALD, θα κατέχει περίπου το 53% και δεσμεύεται να παραμείνει μακροπρόθεσμα πλειοψηφικός μέτοχος.
  • Προσωρινή ονομασία της συγχωνευθείσας εταιρείας: “NewALD”.
  • Η «NewALD» θα διαθέτει μικτό στόλο περίπου 3,5 εκατομμυρίων οχημάτων παγκοσμίως. Βάσει μεγέθους, καθίσταται κορυφαία εταιρεία κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, δημιουργεί τεράστιες συνέργειες και οικονομίες κλίμακας και παρέχει σημαντική αξία στους μετόχους.

Να σημειωθεί πως από την συγχώνευση εξαιρούνται οι LeasePlan Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες πωλήθηκαν στην SG Fleet την 1η Σεπτεμβρίου 2021,

Ανάπτυξη, βελτίωση, συνέργειες

Στο δελτίο τύπου, τα μέρη της προτεινόμενης συμφωνίας – που εγκρίθηκε από τα Διοικητικά Συμβούλια των Société Générale, ALD και LeasePlan, αλλά εκκρεμεί η έγκριση των αρμοδίων αρχών – αποκαλούν τη συγχώνευση «μετασχηματιστική» για τις εταιρείες τους:

  • Προβλέπουν πως η “NewALD” θα σημειώσει μακροπρόθεσμα ανάπτυξη στόλου τουλάχιστον 6% ετησίως, μετά την ενσωμάτωση ALD και LeasePlan.
  • Η “NewALD” θα στοχεύει επίσης σε βελτίωση του λόγου κόστους προς έσοδα κατά περίπου 45% έως το 2025, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση της στον κλάδο.
  • Η συναλλαγή αναμένεται να δημιουργήσει συνέργειες λειτουργιών και προμηθειών περίπου 380 εκατ. ευρώ ετησίως, προ φόρων.
  • Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη των συνεργειών σε πλήρη φάση και εξαιρουμένου του κόστους αναδιάρθρωσης, η αύξηση pro-forma των ομαλοποιημένων κερδών ανά μετοχή μπορεί να ανέλθει περίπου 20% το 2023.

“Νέο κεφάλαιο”

Ο Tim Albertsen, CEO της ALD, σχολίασε: “Σηματοδοτείται η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία μας, ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της NewALD. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού των τομέων της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κινητικότητας, που εξελίσσεται με πρωτόγνωρους  ρυθμούς, η προτεινόμενη συναλλαγή είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία μιας κορυφαίας παγκόσμιας εταιρείας κινητικότητας. Συνδυάζοντας τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της ALD και της LeasePlan, αποκτώντας μέγεθος, ενώνοντας τις δυνάμεις μας στην ψηφιακή τεχνολογία και δημιουργώντας έναν κορυφαίο πάροχο λύσεων βιώσιμης κινητικότητας, θα μεταμορφώσουμε τον κλάδο μας και θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες λύσεις και προτάσεις αξίας στη διευρυμένη πελατειακή μας βάση. Αυτή η συναλλαγή θα δώσει την δυνατότητα στις ομάδες κοινής διοίκησης και τους ειδήμονες αμφοτέρων των εταιρειών, σε όλο τον κόσμο, να ενισχύσουν την εστίασή μας στη βιωσιμότητα, με σαφή στόχο την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών και κυρίως, να παρέχει ισχυρές αποδόσεις στους μετόχους. Είμαστε όλοι πολύ ευτυχείς για τη συμμετοχή μας στο νέο αυτό εγχείρημα”.

Ο Tex Gunning, CEO της LeasePlan, σχολίασε: “Η νέα εταιρεία θα συμβάλει καθοριστικά στη μετάβαση του κλάδου αυτοκίνησης από την ιδιοκτησία σε συνδρομητικά πρότυπα και σε κινητικότητα μηδενικών εκπομπών. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την ALD, συνδυάζουμε τα καλύτερα ταλέντα του κλάδου με την επενδυτική ισχύ που απαιτείται για ανταπόκριση στις ανάγκες κινητικότητας επόμενης γενιάς των πελατών μας. Από την πρώτη ημέρα, η NewALD θα διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους στόλους ηλεκτρικών οχημάτων και θα συνεχίσει να θέτει τα πρότυπα ESG στον κλάδο της κινητικότητας. Είμαι πολύ υπερήφανος για όλους τους LeasePlanners, που οδήγησαν την επιχείρησή μας στο σημείο που είναι σήμερα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την εξαιρετική ομάδα της ALD και να οδηγήσουμε τη συγχωνευμένη επιχείρησή μας στο συναρπαστικό μέλλον της κινητικότητας”.

Φωτογραφίες: ALD, LeasePlan

Προηγούμενο άρθροVolvo Cars: διασύνδεση με συσκευές με δυνατότητα Google Assistant
Επόμενο άρθροΤο YouTube έρχεται στα αυτοκίνητα Volvo