Η Aiways είναι η πρώτη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) στην Ευρώπη. Η κατασκευάστρια EV της Σαγκάης ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει τις πωλήσεις του SUV U5 στην Ευρώπη το αργότερο μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ο ιδρυτής της, Fu Qiang, ανέφερε σε συνέντευξή του πως οι απαραίτητες διαδικασίες, όπως οι τοπικές άδειες και η πιστοποίηση ολοκληρώθηκαν. Οι πωλήσεις αυτού του αυτοκινήτου θα ξεκινήσουν στην Κίνα το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Η πρώτη μιας σειράς

Ενώ πολλοί κινέζοι κατασκευαστές ανακοίνωσαν την επέκτασή τους στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Aiways είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που εκπληρώνει την υπόσχεσή της, γεγονός που θα αποτελέσει ιστορικό κατόρθωμα. Η μάρκα θα διενεργεί τις πωλήσεις της μέσω καταστημάτων, με έμφαση στη Νορβηγία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Επιπλέον, η Aiways επεξεργάζεται μια ελκυστική πρόταση χρηματοδοτικής μίσθωσης – πιθανότατα τον ταχύτερο τρόπο πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ελκυστική πρόταση

Το U5 θα προταθεί με τιμή-στόχο περίπου στα 25.000 ευρώ, πολύ κοντά στην τιμή του στην Κίνα. Η Aiways υπόσχεται μια εμβέλεια 460 χιλιομέτρων (αν και οι δημοσιογράφοι του Auto Gids κάλυψαν μόλις 300 χιλιόμετρα με το πρότυπο), η οποία μπορεί να επεκταθεί στα 560 χλμ. με την πρόσθετη συστοιχία μπαταριών.

Η ελκυστικότητα του οχήματος, ωστόσο, προέρχεται από τη σχέση τιμής / μεγέθους: ένα SUV μεσαίου μεγέθους στην τιμή ενός μικρού ευρωπαϊκού EV. Επιπλέον, η μάρκα υπενθυμίζει στους καταναλωτές τις γερμανικές ρίζες της. Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της AIWAYS εδρεύει στο Ingolstadt [1] και αποτελεί κοινοπραξία με τον πρώην μηχανικό της Audi, Roland Gumpert.

Καλός συγχρονισμός

Η Aiways εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά ακριβώς στη μέση της εκστρατείας προώθησης των EV. Αναμένεται ο ευρωπαίος καταναλωτής να διαθέτει πλέον μια καλύτερη αντίληψη των κινεζικών κατασκευών από ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Οι πρόσφατες επιτυχίες των κινεζικών καταναλωτικών αγαθών και των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει κάποια εμπιστοσύνη στις κινεζικές κατασκευαστικές δυνατότητες, όπως ελπίζει ο ιδρυτής της.

[1] Η βαυαρική αυτή πόλη φιλοξενεί εργοστάσιο του Ομίλου Volkswagen (Audi).

Προηγούμενο άρθροΗ MaaS Global συγκέντρωσε χρηματοδότηση 29,5 εκατ. ευρώ
Επόμενο άρθροJLR και BMW: προοπτική νέας συνεργασίας;