Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την υποβολή οριζόντιας πρότασης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) το πρώτο τρίμηνο του 2021. Επιπλέον, η Επιτροπή μπορεί επίσης να αναθεωρήσει την υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια και την ευθύνη των προϊόντων, την οδηγία για τα μηχανήματα και το καθεστώς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων που απορρέουν από την τεχνολογία AI.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) ανέπτυξε σε ένα έγγραφο (position paper) την προσέγγιση των κατασκευαστών αυτοκινήτων της ΕΕ στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο στόχος της ACEA είναι διττός:

  • Παροχή συστάσεων για τη χάραξη πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ για τη διαμόρφωση του επερχόμενου ρυθμιστικού και πολιτικού πλαισίου AI με αναλογικό και ευέλικτο τρόπο.
  • Παρουσίαση επισκόπησης της τεχνολογίας AI στην αυτοκινητοβιομηχανία που δίνει έμφαση στη στρατηγική αξία της τεχνητής νοημοσύνης για ολόκληρο τον τομέα.

Η ACEA πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για την αυτοκινητοβιομηχανία, όταν αναπτύσσεται σε διαδικασίες παραγωγής και κατασκευής, αλλά ειδικά όταν ενσωματώνεται στην τεχνολογία αυτοκινήτων και σε προϊόντα όπως τα μηχανοκίνητα οχήματα.

Οι εφαρμογές AI εντός οχήματος για Συνεργατική, Συνδεδεμένη και Αυτόνομη Κινητικότητα (CCAM) θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την αυτόματη και αυτόνομη οδήγηση στο επόμενο επίπεδο. Εκτός από τα αυτόνομα οχήματα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης σημαντικό ρόλο να παίξει σε μια μεγάλη ποικιλία άλλων εφαρμογών. Π.χ. χαρακτηριστικά ασφαλείας για οχήματα (όπως προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, καθώς και συστήματα προειδοποίησης και «εκτίμησης κινδύνου οδηγού»), συστήματα συνδεσιμότητας, συστήματα ψυχαγωγίας και λειτουργίες άνεσης.

Πράγματι, η εκτεταμένη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου, καθαρότερου, πιο αποτελεσματικού και πιο αξιόπιστου οικοσυστήματος κινητικότητας στην Ευρώπη.

Η ACEA χαιρετίζει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτύξει ένα ευρωπαϊκό οικοσύστημα αριστείας και εμπιστοσύνης γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μοιράζονται την πεποίθηση ότι οι ανάγκες και τα οφέλη των ανθρώπων, των τελικών χρηστών και της κοινωνίας στο σύνολό τους θα πρέπει να τεθούν στον πυρήνα της ανάπτυξης AI.

Φωτογραφία: ACEA

Προηγούμενο άρθροAudi TTS, νέα έκδοση, competition plus
Επόμενο άρθροΟι κατασκευαστές αμφισβητούν την T&E για τα PHEV