Τον Οκτώβριο του 2019, η συνολική ζήτηση επαγγελματικών οχημάτων της ΕΕ μειώθηκαν κατά 7,3%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ακολουθώντας τη μείωση κατά 10,0% του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Οι ταξινομήσεις μειώθηκαν σε όλες τις κατηγορίες, αν και η επιβράδυνση των πωλήσεων LCV – που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% της ζήτησης επαγγελματικών οχημάτων της ΕΕ – είχε σημαντικό αντίκτυπο στα συνολικά αποτελέσματα του Οκτωβρίου. Με εξαίρεση την Ιταλία (+ 0,7%) και την Ισπανία (+ 0,9%), οι σημαντικότερες αγορές της ΕΕ παρουσίασαν πτώση. Η Γερμανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση τον περασμένο μήνα (-11,4%), ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (-9,3%) και τη Γαλλία (-2,6%). Η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση της ζήτησης κατά +4%.

Το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, η ζήτηση για νέα επαγγελματικά οχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε θετική (+ 3,3%), χάρη στα αποτελέσματα των προηγούμενων μηνών.

Κάθε μία από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές της ΕΕ παρουσίασαν αύξηση της ζήτησης: η Γερμανία (+ 8,2%), η Γαλλία (+ 5,1%), η Ιταλία (+ 4,4%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 3,8%) και η Ισπανία (+ 1,4%).  Στη χώρα μας η συνολική αύξηση του 10μήνου έφθασε στο +16,7%. Πέραν αυτής διψήφια αύξηση την περίοδο Ιανουαρίου Οκτωβρίου κατέγραψαν και η Κύπρος (+19,7%), η Ουγγαρία (+10,5%) και το Λουξεμβούργο (+10,3%). Τη μεγαλύτερη μείωση στη ζήτηση επαγγελματικών σημείωσε η Σουηδία με -17,5%.

Τον Οκτώβριο, οι ταξινομήσεις ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LCV) μειώθηκαν κατά 5,8% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση – η εισαγωγή του WLTP για όλα τα νέα φορτηγά την 1η Σεπτεμβρίου ήταν ο κύριος λόγος για την πτώση αυτή. Ως αποτέλεσμα, οι πέντε μεγαλύτερες αγορές της ΕΕ – εκτός από την Ιταλία (+ 2,0%) – σημείωσαν απώλειες τον περασμένο μήνα, ιδιαίτερα δε το Ηνωμένο Βασίλειο (-11,0%) και η Γερμανία (-10,1%). Η χώρα μας κινήθηκε ανοδικά με αύξηση της ζήτησης κατά +3,7%.

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2019, η ζήτηση στην αγορά νέων LCV στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 3,4% φθάνοντας σχεδόν στα 1,8 εκατ. ταξινομημένα οχήματα, παρά τη μείωση που σημειώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες. Οι πέντε μεγάλες αγορές σημείωσαν άνοδο κατά το δεκάμηνο: η Γερμανία (+ 8,7%), η Ιταλία (+ 6,4%), η Γαλλία (+ 5,2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 3,1% ). Η Ελλάδα κατέγραψε συνολική αύξηση δεκαμήνου +14,7%.

Προηγούμενο άρθροMitsubishi και Chubu εξαγόρασαν την Eneco
Επόμενο άρθροΛευκή Βίβλος από τη Nissan για τις μπαταρίες και τα EV