
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Metropolitan Expo η μεγάλη Έκθεση Επαγγελματικών Οχημάτων, Τεχνολογίας Μεταφορών και Logistics TRANSPORT SHOW 2026. Η έκθεση συγκέντρωσε εταιρίες επαγγελματικών οχημάτων, τεχνολογίας μεταφορών, εξοπλισμού logistics και υπηρεσιών που καλύπτουν όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας απευθυνόμενη όχι μόνο σε μεταφορικές εταιρίες ή ιδιοκτήτες φορτηγών, αλλά και σε fleet managers, στελέχη logistics, εταιρίες διανομών, τουριστικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αναζητούν σύγχρονες λύσεις μετακίνησης και μεταφοράς.

Στους χώρους της έκθεσης παρουσιάστηκαν ελαφρά επαγγελματικά βαν, pick-up, φορτηγά μεγάλων αποστάσεων, minibus, τουριστικά λεωφορεία, συστήματα τηλεματικής και λύσεις logistics, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνουν τα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα.
Η Ford Pro παρουσίασε μια πλήρη γκάμα επαγγελματικών λύσεων, από compact ηλεκτρικά βαν έως pick-up και οχήματα μεταφοράς επιβατών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα Puma Van Gen-E και E-Transit Courier, τα οποία εκφράζουν τη νέα στρατηγική της Ford στις αστικές μεταφορές μηδενικών εκπομπών. Το Puma Van Gen-E αποτελεί την αμιγώς ηλεκτρική επαγγελματική εκδοχή του γνωστού Puma, προσφέροντας ωφέλιμο φορτίο έως 490 κιλά και χώρο φόρτωσης 1 κυβικού μέτρου, ενώ διαθέτει GigaBox 145 λίτρων και εμπρός αποθηκευτικό χώρο 43 λίτρων.

Το νέο E-Transit Courier, από την πλευρά του, προσφέρει αυτονομία έως 300 χιλιόμετρα και ωφέλιμο φορτίο έως 625 κιλά, με δυνατότητα μεταφοράς δύο ευρωπαλετών, ενσωματώνοντας παράλληλα προηγμένες δυνατότητες συνδεσιμότητας και ψηφιακό περιβάλλον καμπίνας.
Η Ford παρουσίασε επίσης το Transit Van, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα της αγοράς επαγγελματικών οχημάτων, αλλά και τα Ranger Plug-In Hybrid και Ranger Raptor. Το Ranger Plug-In Hybrid συνδυάζει κινητήρα 2.3 EcoBoost με ηλεκτροκινητήρα, αποδίδοντας έως 281 ίππους και 697 Nm ροπής, ενώ προσφέρει ηλεκτρική αυτονομία έως 42 χιλιόμετρα και δυνατότητα ρυμούλκησης έως 3.500 κιλά. Από την άλλη πλευρά, το Ranger Raptor έδωσε έμφαση στις εκτός δρόμου δυνατότητες, με πετρελαιοκινητήρα 2.0 EcoBlue 210 ίππων και αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεων.

Σημαντική θέση στο περίπτερο της Ford Pro κατέλαβαν και τα Tourneo Custom και Transit Minibus, τα οποία απευθύνονται σε τουριστικές επιχειρήσεις, εταιρίες VIP μεταφορών, σχολικές μονάδες και οργανισμούς μεταφοράς προσωπικού. Μέσα από αυτή τη συνολική παρουσία, η Ford Pro ανέδειξε τη στρατηγική της που συνδυάζει εξηλεκτρισμό, ψηφιακές υπηρεσίες και μείωση του συνολικού κόστους χρήσης για τις επιχειρήσεις.

Το παρών έδωσε και η MAN μέσω της Kosmocar Trucks & Buses, με έμφαση στις βαριές μεταφορές και στις εργοταξιακές εφαρμογές. Κεντρική θέση κατέλαβε το MAN TGX 18.560 D30 PowerLion, η ναυαρχίδα της εταιρίας για τις διεθνείς μεταφορές, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Παράλληλα, το MAN TGS 41.520 8×4 ανέδειξε τον εργοταξιακό χαρακτήρα της μάρκας, ενώ η παρουσία συμπληρώθηκε από το TGE Chassis Cab και προτάσεις TopUsed μεταχειρισμένων οχημάτων.

Στην κατηγορία των βαρέων φορτηγών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσία του Volvo FH Aero, που προβάλλεται ως λύση μεγάλων αποστάσεων με κύρια χαρακτηριστικά την αεροδυναμική, την οικονομία καυσίμου, την άνεση οδηγού και τα προηγμένα συστήματα ασφάλειας. Στο ίδιο πεδίο κινείται και το Volvo FH13 Globetrotter XL 500 hp, ενώ στην κορυφή της ισχύος βρίσκεται το Volvo FH16 Globetrotter XXL 780 hp, ένα όχημα που απευθύνεται σε μεταφορικές επιχειρήσεις με πολύ απαιτητικές εφαρμογές και ανάγκη για υψηλή απόδοση.

Η Mercedes-Benz παρουσίασε μια πλήρη γκάμα από ελαφρά έως βαρέα επαγγελματικά οχήματα. Στην πρώτη κατηγορία είχαμε το πλήρως ηλεκτρικό eCitan, που στοχεύει στις ανάγκες της αστικής διανομής και του last-mile delivery, καθώς και τα Vito Tourer, Vito Van και Sprinter, μοντέλα που αποτελούν διαχρονικά σημεία αναφοράς στις μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων.

Στην κατηγορία των βαρέων οχημάτων, το ενδιαφέρον συγκέντρωσε το Actros 1863 LS, η ναυαρχίδα των διεθνών μεταφορών της Mercedes-Benz Trucks, που διακρίνεται για την τεχνολογία που ενσωματώνει, την αεροδυναμική και τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού. Παράλληλα, το FUSO Canter 7C18 καλύπτει τις ανάγκες αστικών και περιαστικών μεταφορών, συνδυάζοντας compact διαστάσεις με υψηλή ικανότητα φόρτωσης.

Η Renault Trucks εκπροσωπήθηκε με το T High 520, ένα τράκτορα σχεδιασμένο για διεθνείς μεταφορές, με ισχυρό κινητήρα, σύγχρονα συστήματα υποστήριξης οδηγού και έμφαση στην αποδοτική λειτουργία.

Από την πλευρά της DAF, το XG 530 τοποθετείται στην κορυφή της γκάμας μεγάλων αποστάσεων, με κύρια πλεονεκτήματα την άνετη καμπίνα, την αεροδυναμική και την οικονομία χρήσης. Πιο προσανατολισμένο σε αστικές και περιφερειακές εφαρμογές είναι το DAF XD, που προτάσσει ορατότητα, ασφάλεια και ευελιξία.
Για πιο σκληρές εφαρμογές, το Tatra Phoenix 8×8 καλύπτει τις ανάγκες εργοταξίων, λατομείων και ειδικών μεταφορών. Η τετραξονική διάταξη, η αντοχή και οι δυνατότητες εκτός δρόμου το καθιστούν εργαλείο για περιβάλλοντα όπου η αξιοπιστία μετρά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.


Η Scania έχει έντονη παρουσία μέσω διαφορετικών εκθετών. Το Scania 660S απευθύνεται σε απαιτητικές διεθνείς μεταφορές, με υψηλή ισχύ και έμφαση στην αποδοτικότητα. Το Scania 500 με κινητήρα 13 λίτρων εμφανίζεται ως πιο ισορροπημένη λύση για επιχειρήσεις που υπολογίζουν προσεκτικά το συνολικό κόστος χρήσης. Στον χώρο των λεωφορείων, το Scania Touring καλύπτει τις ανάγκες οργανωμένων τουριστικών μεταφορών και δρομολογίων μεγάλων αποστάσεων.


Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία και της Iveco, στις προτάσεις της οποίας περιλαμβάνεται και τράκτορας που λειτουργεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η κατηγορία των λεωφορείων και midibus έδωσε ένα αρκετά έντονο παρών στην έκθεση. Το King Long C12HD προβάλλεται ως ολοκληρωμένη λύση για τουριστικές και υπεραστικές μεταφορές, με έμφαση στην άνεση επιβατών και την οικονομία λειτουργίας.
Το Yutong T12 κινείται στην ίδια λογική, ως σύγχρονο τουριστικό λεωφορείο που συνδυάζει ποιότητα μετακίνησης και ελεγχόμενο κόστος. Το MAN Lion’s Coach παραμένει μία από τις αναγνωρίσιμες ευρωπαϊκές προτάσεις στα coach, με υψηλά standards ασφάλειας και άνεσης.
Στις πιο ευέλικτες επιβατικές λύσεις εντάσσονται το Temsa Prestige, το Isuzu Grand Toro και το Isuzu Novo. Το Temsa Prestige καλύπτει μικρότερα γκρουπ και τουριστικές διαδρομές σε compact διαστάσεις, ενώ το Isuzu Grand Toro εμφανίζεται σε περισσότερες από μία παρουσίες ως midibus με πλεονέκτημα την οικονομία λειτουργίας και την πρακτικότητα. Το Isuzu Novo κινείται επίσης στην κατηγορία των μικρότερων επιβατικών μεταφορών, κατάλληλο για shuttle υπηρεσίες, μεταφορά προσωπικού ή μαθητών.
Στο κομμάτι των van και των ελαφρών επαγγελματικών, η ηλεκτροκίνηση έχει σαφή παρουσία. Το Maxus eDeliver 5 προβάλλεται ως ηλεκτρικό van για αστικά δρομολόγια και last-mile διανομές, με χαμηλό κόστος χρήσης και μηδενικές τοπικές εκπομπές. Αντίστοιχα, το BYD ETP3 προσθέτει μία ακόμη ηλεκτρική επιλογή για πράσινες αστικές διανομές. Η Farizon παρουσίασε δύο προτάσεις: το Farizon SV, ηλεκτρικό van για αστική και περιαστική διανομή, και το Farizon V7E, που καλύπτει ανάγκες μεσαίου φορτίου, συνδυάζοντας ωφέλιμο φορτίο, ευελιξία και ηλεκτρική λειτουργία.
Στην ίδια λογική πρακτικών επαγγελματικών λύσεων, το Peugeot Partner L1 παραμένει μία κλασική επιλογή για επαγγελματίες πόλης, χάρη στις compact διαστάσεις και την έξυπνη εκμετάλλευση του χώρου φόρτωσης.
Στην επιβατική μεταφορά μικρών ομάδων, αρκετές προτάσεις βασίζονται σε εξειδικευμένες μετατροπές. Η Cento Group – Χαμακιώτης έφερε πολυτελείς διαμορφώσεις πολυτελείς διαμορφώσεις τύπου Sprinter 417 High και 519 XXL, καθώς και minibus διαφορετικών θέσεων και αμαξωμάτων. Η Ermis Bus παρουσίασε λύσεις όπως το Tourer 1224 HD Top Class 40 θέσεων, το ηλεκτρικό eSprinter 420 16 θέσεων και το Sprinter 519 CDI Limo VIP Class 21 θέσεων, καλύπτοντας από τουριστικά δρομολόγια έως VIP μετακινήσεις. Αντίστοιχα, η SMGroup Σταματίου – Μαξακούλης συμμετείχε με το Sprinter 519 CDI Tekaydinlar, ως εξειδικευμένη μετατροπή για μεταφορές μικρών ομάδων.

Παρούσα στην Transport Show και η Ecocar, με τη γκάμα των 100% Ηλεκτρικών Επαγγελματικών Victory, η οποία συμπεριλαμβάνει οχήματα ανοιχτού και κλειστού τύπου, 2θέσια και 5θέσια, ψυγεία, σασί και πολλά ακόμη.
Εκτός από οχήματα, σημαντικό ρόλο έχουν και οι λύσεις που στηρίζουν τη λειτουργία του στόλου. Η Schmitz Cargobull εκπροσώπησε την αγορά ρυμουλκούμενων, με προϊόντα για logistics, ψυχόμενες μεταφορές και εφαρμογές όπου η τηλεματική και η ανθεκτικότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η Thermoking Hellas από την πλευρά της προτείνει – για τις ψυχόμενες μεταφορές -θαλάμους Chereau και ψυκτικές μονάδες για τρόφιμα και φαρμακευτικά είδη.
Η Frotcom και η Entopizo φέρνουν στο προσκήνιο την τηλεματική, το GPS tracking και τη διαχείριση στόλου, στοιχεία που πλέον επηρεάζουν άμεσα το κόστος, την ασφάλεια και την παραγωγικότητα. Η Ecosun και η Molgas Energy συνδέουν την έκθεση με την ενεργειακή μετάβαση, ενώ οι Voulis AdBlue, Θεοδοσίου Ταχογράφοι, Plakas Parts, GP Ασφαλιστική και Samoladas Truck Insurance συμπληρώνουν την εικόνα με λύσεις καυσίμων, συμμόρφωσης, ανταλλακτικών και ασφαλιστικής κάλυψης.

Τέλος, η μικροκινητικότητα κάνει τη δική της εμφάνιση με το Noos Scooter και το Honda SH350, προτάσεις που απαντούν στις ανάγκες γρήγορων αστικών μετακινήσεων και last-mile υπηρεσιών, τα οποία είναι διαθέσιμα με leasing από την Kinsen στο περίπτερο της οποίας υπήρχαν προτάσεις και από άλλες κατηγορίες οχημάτων που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα μεταφορικών αναγκών.













