Η Toyota Motor Corporation επιδιώκει διάφορους τρόπους εφαρμογής της τεχνογνωσίας της που προέρχεται από το μάνατζμεντ της παραγωγής αυτοκινήτων και τη βελτίωση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γεωργία, όπως η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η μείωση της επάρκειας των τροφίμων, με σκοπό να συμβάλει στην επίλυση μιας σειράς περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων και στη διαμόρφωση μιας πιο βιώσιμης κοινωνίας.
Έτσι, προχώρησε σε δοκιμές πεδίου για τη διάγνωση του εδάφους χρησιμοποιώντας οπτικούς αισθητήρες, αποσκοπώντας στην αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μέσω της ευφυούς καλλιέργειας του εδάφους. Η νέα υπηρεσία υποστήριξης της Toyota, χρησιμοποιεί δεδομένα από την απεικόνιση των συστατικών του εδάφους σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια της ανάλυσης της γεωργικής γης για τη διάγνωση των χαρακτηριστικών του εδάφους και τις προτάσεις βελτίωσης.
Στόχος της υπηρεσίας αυτής είναι να εντοπίζει ταχέως τις διακυμάνσεις των συνιστωσών του εδάφους σε μια γεωργική έκταση και να συμβάλλει στη βελτίωση της γεωργικής παραγωγικότητας και των μειωμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επιτρέποντας την ακριβή καλλιέργεια του εδάφους μέσω της προσθήκης οικολογικών λιπασμάτων και άλλων βελτιωτικών εδάφους.
Αυτή η δοκιμή πεδίου διεξάγεται σε γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή Mie, σε συνεργασία με την Tokai Trading Co., Ltd., η οποία διαθέτει ευρύ φάσμα τεχνογνωσίας σχετικά με τα γεωργικά μηχανήματα και τα λιπάσματα, καθώς και εκτεταμένες επαφές στον κλάδο της γεωργίας.
Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αντίστοιχης προσπάθειας της Toyota είναι το Housaku-Keikaku, ένα εργαλείο διαχείρισης γεωργικών τεχνολογιών πληροφορικής, το οποίο η εταιρεία λανσάρισε το 2014 ως υπηρεσία λύσεων βασισμένη στο cloud, η οποία υιοθετεί τις αρχές του συστήματος παραγωγής της Toyota για τη βελτίωση της γεωργικής αποδοτικότητας.
Επιπλέον, εστιάζοντας στις έξυπνες γεωργικές τεχνολογίες που είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τη διαχείριση καλλιέργειας βάσει δεδομένων, η Toyota διεξάγει έρευνα και ανάπτυξη σχετικά με τον αισθητήρα εδάφους πραγματικού χρόνου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Τεχνολογίας του Τόκιο και τον καθηγητή Sakae Shibusawa.
Από την έναρξη αυτού του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2017 μέχρι και τον Νοεμβρίου του 2018, η ερευνητική ομάδα επικύρωσε την αποτελεσματικότητα αυτών των τεχνολογιών σε ορυζώνες της πόλης Shinshiro, στην περιοχή Aichi. Η τρέχουσα δοκιμή πραγματοποιείται για την επαλήθευση της εμπορικής σκοπιμότητας μιας υπηρεσίας βασισμένης σε αυτή την τεχνολογία σε ορυζώνες της περιοχής Mie, ως ένα πρόγραμμα από κοινού με την Tokai Trading. Η δοκιμή αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.
Προχωρώντας, η Toyota προτίθεται να συνεχίσει να ασχολείται με γεωργικά και περιβαλλοντικά θέματα μέσω νέων προγραμμάτων στήριξης της γεωργίας, ενώ παράλληλα θα εργάζεται για την επέκταση εφαρμογής της ανεπτυγμένης υπηρεσίας σε όλο τον γεωργικό τομέα σε άλλες περιοχές.