Οι επενδυτές της Stellantis αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα στις 21 Ιουλίου με την ανακοίνωση των προκαταρκτικών οικονομικών αποτελεσμάτων, τα οποία εμφάνισαν καθαρή ζημία ύψους 2,3 δισ. ευρώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Μια ανάλυση των στοιχείων δείχνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος CEO, Antonio Filosa, στην Ευρώπη. Ο Filosa αναμένεται να δεχθεί σκληρές ερωτήσεις από αναλυτές και δημοσιογράφους όταν δημοσιευτούν τα πλήρη οικονομικά αποτελέσματα στις 29 Ιουλίου.

Ο οικονομικός διευθυντής Doug Ostermann ανέφερε πως τα προκαταρκτικά στοιχεία δόθηκαν πρόωρα στη δημοσιότητα, καθώς τα αποτελέσματα «αποκλίνουν από τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε ό,τι αφορά την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές» — με άλλα λόγια, παρότι η Stellantis είχε προηγουμένως αποσύρει τις προβλέψεις της για το έτος, οι ανεπίσημες εκτιμήσεις των αναλυτών αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι αναλυτές βλέπουν λόγους αισιοδοξίας για την Ευρώπη, όπου οι παραδόσεις της Stellantis μειώθηκαν κατά 6% στο τρίμηνο Απριλίου–Ιουνίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024.

Ο Ostermann σημείωσε πως το μερίδιο αγοράς της εταιρείας στην Ευρώπη αυξήθηκε ελαφρώς το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως η Stellantis βρίσκεται σε σημείο καμπής, ενώ αναμένουμε ότι ένας CEO που προέρχεται από το εσωτερικό της εταιρείας θα λάβει άμεσα τις στρατηγικές αποφάσεις που έχουν καθυστερήσει», αναφέρεται σε σημείωμα της Jeffries, με αναφορά στον Filosa, που προηγουμένως ηγούνταν της περιοχής Αμερικής.

Οι προκλήσεις του Filosa στην Ευρώπη – τη μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά της Stellantis με περίπου 722.000 παραδόσεις το πρώτο εξάμηνο

Επιτάχυνση λανσαρίσματος νέων μοντέλων

Ένα από τα ζητήματα που κληρονόμησε ο Filosa από τον πρώην CEO Carlos Tavares είναι τα κενά μεταξύ διαφορετικών γενεών δημοφιλών μοντέλων, όπως το Citroën C3. Το πρόβλημα αυτό συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο, παραδέχτηκε ο Ostermann, λέγοντας πως «η επιτάχυνση ήταν πιο αργή απ’ ό,τι αναμενόταν».

Εκτός από το C3, που μόλις τώρα πλησιάζει τις πωλήσεις της προηγούμενης γενιάς, άλλα ευρωπαϊκά μοντέλα που δεν έχουν ακόμη φτάσει σε δυναμική πωλήσεων είναι το Citroën C3 Aircross, το συγγενικό Opel Frontera και το νέο Fiat Grande Panda. Όλα αυτά βασίζονται στην πλατφόρμα Smart Car — μια πιο οικονομική εκδοχή της αρχιτεκτονικής CMF για μικρά αυτοκίνητα.

Ο Ostermann αναφέρθηκε σε ένα «event λανσαρίσματος» τον Σεπτέμβριο για το Grande Panda, που σηματοδοτεί την επιστροφή της Fiat στην κατηγορία μικρών αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις του ξεκίνησαν την άνοιξη, αλλά έφτασαν μόλις τις 3.600 το πρώτο εξάμηνο.

Maserati και το «μποτιλιάρισμα» των μαρκών

Η Maserati, η κορυφαία πολυτελής μάρκα της Stellantis, αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και χρόνια, με τις πωλήσεις στην Ευρώπη να φτάνουν μόλις τις 2.000 το πρώτο εξάμηνο. Η Stellantis κατέγραψε έκτακτες προβλέψεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ για το εξάμηνο, καθώς ακύρωσε ορισμένα προγράμματα οχημάτων, μεταξύ των οποίων και ένα σχέδιο για κυψέλες υδρογόνου, ενώ επένδυσε περισσότερο σε δημοφιλή υβριδικά αυτοκίνητα για την Ευρώπη και βενζινοκίνητα μεγάλα μοντέλα για τις ΗΠΑ. Η Maserati αντιπροσώπευε 700 εκατ. ευρώ αυτής της πρόβλεψης.

Η Stellantis έχει δηλώσει ότι εξετάζει τις επιλογές της για τη Maserati, οι οποίες περιλαμβάνουν ενδεχομένως την πώληση της προβληματικής μάρκας.

Ωστόσο, και άλλες ευρωπαϊκές μάρκες όπως οι DS και Lancia βρίσκονται υπό αυστηρή παρακολούθηση. Οι πωλήσεις της DS ήταν κάτω από 17.000 το εξάμηνο (πτώση 21% σύμφωνα με στοιχεία της Dataforce), ενώ η Lancia σημείωσε περίπου 6.500 πωλήσεις — μείωση 74% σε σύγκριση με πέρυσι, παρά την κυκλοφορία του νέου μικρού μοντέλου Ypsilon και ένα σχέδιο επέκτασης εκτός Ιταλίας.

Ανησυχητική είναι και η εικόνα της Citroën, με καθυστερημένες κυκλοφορίες βασικών μοντέλων και πτώση πωλήσεων κατά 15%, στις 191.000 μονάδες.

Επαγγελματικά οχήματα (Vans)

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LCV) σημείωσαν πτώση 13% φέτος, όπως ανέφερε ο Ostermann. Το γεγονός αυτό έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στη Stellantis, η οποία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον τομέα, μέσω των Citroën, Fiat, Opel και Peugeot, ενώ κατασκευάζει και επαγγελματικά οχήματα για την Toyota μέσω σύμβασης.

«Κατέχουμε το 30% της αγοράς» στην Ευρώπη, είπε ο Ostermann, προσθέτοντας ότι τα LCV αποτελούν «κέντρο σημαντικής κερδοφορίας».

Οι πωλήσεις van συνδέονται άμεσα με τη γενική οικονομική δραστηριότητα, πρόσθεσε.

«Ακούμε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον σήμερα», είπε. «Οι επαγγελματικοί πελάτες διατηρούν τα στόλους τους περισσότερο και ακολουθούν στάση αναμονής».

Η Stellantis, σύμφωνα με τον Ostermann, θα προσπαθήσει να συνεργαστεί στενότερα με διαχειριστές στόλων για να ενισχύσει τις πωλήσεις van.

Κόστη εγγυήσεων και εργοστασίων

Ο Filosa αναλαμβάνει δύο σοβαρά ζητήματα εγγυήσεων στην Ευρώπη: Μια διευρυνόμενη εντολή «μη χρήσης» (stop-drive) για εκατοντάδες χιλιάδες Citroën εξοπλισμένα με αερόσακους Takata, καθώς και προβλήματα με τον κινητήρα 1.2 λίτρων PureTech. Ο Ostermann ανέφερε ότι η ανάκληση των Takata ευθύνεται για περίπου 300 εκατ. ευρώ από τις έκτακτες χρεώσεις.

Επιπλέον, η πτώση στις πωλήσεις της Stellantis οδήγησε σε αύξηση του βιομηχανικού κόστους.

Ο Tavares συνήθιζε να λέει ότι «το χρήμα είναι βασιλιάς», αλλά η Stellantis είχε αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές 3 δισ. ευρώ από τη βιομηχανική δραστηριότητα μόνο για το πρώτο εξάμηνο. Ο Ostermann δήλωσε ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις επενδύσεις κεφαλαίου και τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης, αλλά αναμένονται θετικές ταμειακές ροές το δεύτερο εξάμηνο.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για την εμπορική ανάκαμψη», δήλωσε στους αναλυτές.

Προηγούμενο άρθροRenault: Σταθερή πορεία σε απαιτητικό περιβάλλον – Αποτελέσματα 6μήνου
Επόμενο άρθροMercedes-Benz: Mπαταρίες στερεάς κατάστασης έως το 2030