Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), επέλεξε ελληνική κυβέρνηση για την ανακοίνωση των μέτρων για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, που φτάνουν στα 100 εκατ. ευρώ.

  • 15% η επιδότηση για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή LCV
  • 25% για τα ταξί
  • Κίνητρα και για απόκτηση ηλεκτροκίνητων δικύκλων και ποδηλάτων
  • Φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις

“Μια εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον, που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής μας πολιτικής για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων” όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση αποτελεί κεντρικό βραχίονα της περιβαλλοντικής αντίληψης της χώρας. Αφορά το Κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Αγορά και την Κοινωνία των Πολιτών. Γι’ αυτό συνοδεύεται από την “Πράσινη Συμφωνία” που υπογράφουν 19 φορείς και δύο υπουργεία.

Επιδοτείται σε πρώτη φάση με 100 εκατομμύρια ευρώ και για 18 μήνες η αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται ότι έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το όφελος ανά μονάδα, αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ.

Tο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” θα επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών. Και με 25% την αγορά ηλεκτρικού ταξί.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού, για δύο χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης. Θα εξαιρούνται, επίσης, από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% στα νησιά του κόστους αγοράς ή μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτου. Οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύουν και για τα έξοδα εγκατάστασης των εταιρικών σημείων φόρτισης. Αυξάνεται και ο συντελεστής απόσβεσης παγίων σε όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα.

“Θέλουμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, θεσπίζοντας ειδικά κίνητρα για εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Αρκαδίας όπου θα εξελίσσεται σταδιακά η απολιγνιτοποίηση.”

“Η ηλεκτροκίνηση είναι μία μόνο ψηφίδα του σχεδίου για την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Στόχος μας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές να φτάσουν το 60% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής. Να μετατραπεί η Ελλάδα -με τον ήλιο, τον άνεμο & τις θάλασσές της- σε «μπαταρία» της ΝΑ Ευρώπης.”

Δείτε εδώ το σχετικό Video:

Προηγούμενο άρθροHyundai: Λεπτομέρειες του concept EV Prophecy
Επόμενο άρθροΕλλάδα: Μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών εκπομπών