Το Αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί! Με το σύνθημα αυτό το Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς” και η DIAGEO, Μέλος της Συμμαχίας “Δρόμοι στο Μέλλον” ενημερώνουν τους πολίτες για την υπεύθυνη κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών.
Το 11% των τροχαίων συμβάντων οφείλονται στο αλκοόλ
Τις ημέρες των εορτών, όλοι αποζητούμε περισσότερη ψυχαγωγία, βγαίνουμε έξω συχνότερα είτε σε σπίτια φίλων είτε σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης και, πολλές φορές, μένουμε εκτός σπιτιού αργότερα από το σύνηθες. Έτσι, κυκλοφορούμε στους δρόμους πολύ περισσότερο, για τη διασκέδαση και για τις χριστουγεννιάτικες αγορές μας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κίνησης και κατ’ επέκταση της επικινδυνότητας λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την εορταστική περίοδο παρατηρείται άνοδος των τροχαίων συμβάντων και δη των θανατηφόρων και δυστυχώς ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης επιρρίπτεται στην αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC, 2019, Progress in reducing alcohol related road deaths in Europe) δείχνουν ότι για το έτος 2018 στην Ελλάδα το 11% των τροχαίων συμβάντων οφείλονται στο αλκοόλ.
Η καλή όραση, τα εξαιρετικά αντανακλαστικά, η καλή ακοή και η ορθή κρίση είναι απαραίτητα για την ασφαλή οδήγηση. Γι’ αυτόν το λόγο, χρειάζεται ύπνος και ξεκούραση, καλή φυσική κατάσταση και υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ μειώνει την εγρήγορση του οργανισμού, την ικανότητα αναγνώρισης κινδύνου, την ικανότητα παρακολούθησης αλλαγής των συνθηκών και αυξάνει δραματικά το χρόνο που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει από το περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μειώνει την εγρήγορση και αποδυναμώνει την κρίση του οδηγού, καθιστώντας τον επικίνδυνο να οδηγήσει ακόμα κι αν έχει καταναλώσει μόνο ένα ποτήρι κρασί ή μια μεζούρα αλκοόλ.
Οι συνέπειες
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι ένα από τα βασικά αίτια πρόκλησης τροχαίων συμβάντων (μαζί με την υπερβολική και ακατάλληλη ταχύτητα, την απόσπαση προσοχής λόγω κινητού τηλεφώνου και τη μη χρήση ζώνης και κράνους). Πολλές φορές ακούμε φράσεις όπως “ένα ποτηράκι αλκοόλ δεν κάνει κακό, μια χαρά μπορώ να οδηγήσω” ή “εγώ οδηγώ χρόνια, τι μπορεί να μου κάνει το αλκοόλ, ξέρω τις αντοχές μου”. Παρόλα αυτά, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι με την κατανάλωση και μόνο μιας μπύρας, παρατηρούνται τα παρακάτω:
- Αυξάνεται ο χρόνος αντίδρασης κατά 35%
- Αυξάνεται η πιθανότητα λάθους κατά 25%
- Περιορίζεται η πλευρική όραση
- Μειώνεται η ικανότητα εκτίμησης έκτακτων συμβάντων και καταστάσεων
- Δυσκολεύει ο συντονισμός αισθήσεων και εγκεφάλου
- Μειώνεται η κρίση με αποτέλεσμα ο οδηγός να λαμβάνει επικίνδυνες αποφάσεις που μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές
Υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ
Εάν καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, είναι σημαντικό να μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι και να μην υπερβαίνετε την ημερήσια κατανάλωση, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
- 20 – 30 γραμμάρια για τους άνδρες
- 10 – 20 γραμμάρια για τις γυναίκες
Για τη δική σας ασφάλεια αλλά και των αγαπημένων σας προσώπων, πρέπει ο οδηγός να είναι πάντοτε νηφάλιος, προκειμένου να μπορείτε να επιστρέφετε με ασφάλεια στο σπίτι. Καλό είναι να αποφασίζετε πριν την έξοδό σας ποιος θα είναι εκείνος που δε θα καταναλώσει αλκοόλ, δηλαδή ο «οδηγός της παρέας» ή να χρησιμοποιήσετε ταξί ή τα ΜΜΜ για την επιστροφή σας. Ο οργανισμός μας μεταβολίζει κατά μέσο όρο περίπου 10 γραμμάρια αλκοόλ ανά ώρα – και ο ρυθμός αυτός δεν μπορεί να επιταχυνθεί με κανέναν τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι μια απλή εκτίμηση, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για την επεξεργασία της αλκοόλης εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι το φύλο, η ηλικία, το σωματικό βάρος, η κατανάλωση φαγητού, η ψυχολογική μας κατάσταση, κλπ.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ πριν πιάσουμε το τιμόνι, πρωτίστως για την προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας και δευτερευόντως για την αποφυγή προστίμων.
Αλκοόλ και Κοινωνική Ζωή
Σε κάποιους δεν αρέσει το ποτό. Σεβαστείτε την επιλογή τους!
- Εάν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, – πίνετε ήρεμα και με μικρές γουλιές – καταναλώνετε άφθονο νερό όταν πίνετε αλκοόλ – αποφύγετε να ξαναγεμίζετε το ποτήρι σας, γιατί έτσι δε μπορείτε να γνωρίζετε πόσο ακριβώς πίνετε – συνοδεύετε το ποτό σας με ένα σνακ ή φροντίστε να έχετε φάει πριν την κατανάλωση αλκοόλ
- Μη καταναλώνετε αλκοόλ…
- όταν έχετε άδειο στομάχι ή είστε κουρασμένοι – όταν πρόκειται να οδηγήσετε – όταν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή που δεν επιτρέπει ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ
- όταν δεν έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σας
- κατά την εγκυμοσύνη ή όταν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή.
Επιτρεπόμενο ανώτατο όριο αλκοολαιμίας των οδηγών, με άδεια οδήγησης λιγότερο από δύο έτη, επαγγελματιών οδηγών, οδηγών ΕΔΧ και μοτοσικλετιστών. 0,2 γραμ. / λίτρο αίματος ή 0,10 χλ γραμ./ λίτρο εκπνεόμενου αέρα.
Οι παραπάνω συμβουλές αντλήθηκαν από το ενημερωτικό έντυπο “Μαθαίνω για το αλκοόλ”, το οποίο υπογράφεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων, το Ι.Ο.ΑΣ “Πάνος Μυλωνάς” και τη Diageo.
Η τεχνολογία στην υπηρεσία του Οδηγού
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέσω των οποίων μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ ακόμα και αποφύγετε κάποια «κακιά» στιγμή, όπου είτε λόγω κοινωνικών ή άλλων υποχρεώσεων, είτε λόγω αμέλειας να υποπέσετε στο παράπτωμα να καταναλώσετε αλκοόλ πριν πιάσετε το τιμόνι. Εδώ μπορείτε να λάβετε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το αλκοόλ, να υπολογίσετε πόσα γραμμάρια αλκοόλ έχετε καταναλώσει, να ενημερωθείτε πόσο χρόνο χρειάζεται ο οργανισμός σας για να μεταβολίσει το αλκοόλ, να υπολογίσετε πόσες θερμίδες περιέχονται στο ποτό σας, αλλά και σημαντικές συμβουλές για το πώς να είστε ασφαλείς στο δρόμο και πώς να δίνετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.
Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των fleet managers
Προκειμένου να αποτραπεί η οδήγηση από κάποιον που έχει καταναλώσει αλκοόλ πέραν του επιτρεπόμενου ορίου, ορισμένες εταιρείες εφαρμόζουν τα παρακάτω:
- Συσκευές παρεμπόδισης οδήγησης. Στη συγκεκριμένη τεχνολογία υπάρχουν συσκευές μέτρησης αλκοόλ, άμεσα συνδεδεμένες με το διακόπτη εκκίνησης του οχήματος που όταν ανιχνεύσουν αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, εμποδίζουν την εκκίνηση του κινητήρα. Επίσης, σε πιο εξελιγμένα συστήματα υπάρχουν αισθητήρες στο ταμπλό, το τιμόνι ή το σκιάδιο του οδηγού, οι οποίοι όταν ανιχνεύουν στην ανάσα του οδηγού ή στον ιδρώτα του, αλκοόλ σε ποσοστό μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο, ομοίως δεν επιτρέπουν την έναρξη λειτουργίας του κινητήρα.
- Φορητά αλκοολόμετρα (BACtracks). Τα φορητά αλκοολόμετρα συνδέονται με μια οποιαδήποτε συσκευή android ή ios και μπορούν να επιτελούν αλκοτέστ σε αυτόν που το κατέχει. Είναι μικρά σε μέγεθος και αναλύουν την αναπνοή του οδηγού, εμφανίζοντας στην οθόνη του κινητού το ποσοστό αλκοόλ που έχει καταναλώσει και το χρόνο που θέλει ο οδηγός να επιστρέψει ξανά σε νηφάλια κατάσταση σύμφωνα με το ‘προφίλ’ από τα βιομετρικά στοιχεία που έχει αποθηκεύσει.